Federații din învățământ „Angajații din învățământ nu pot fi obligați să administreze elevilor testele pentru depistarea COVID-19“

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” – federații sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar – solicită Guvernului României să dispună Ministerului Sănătății să reevalueze Instrucțiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ. Acest act administrativ cu caracter normativ va avea drept efecte blocarea activității unităților de învățământ și transformarea acestora în focare de infecție. Conform unui comunicat comun, cele două federații consideră că aceste teste pot fi foarte ușor făcute de către părinți, aceștia urmând să comunice posibilele cazuri de infectare.

„Solicităm Guvernului României să intervină de urgență pentru anularea Instrucțiunii emise de Ministrului Sănătății în condițiile în care aceasta nu poate fi aplicată în unitățile de învățământ, întrucât nu sunt pregătite pentru a gestiona deșeurile medicale periculoase, așa cum prevede Ordinul nr. 1226/2012. Subliniem că personalul din unitățile de învățământ nu a avut niciodată tangență cu Normele tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale și dintr-o dată li se cere să le cunoască și să le aplice, existând și riscul suportării unor sancțiuni dacă nu le respectă. Școala nu e unitate sanitară, în sensul Ordinului nr. 1226/2012 și nici nu poți transfera personalului școlii atribuții rezultând din acesta.


Ținând cont de pericolul la care ar fi supuși angajații, care nu beneficiază nici măcar de echipament de protecție, considerăm că aceste testări, dacă se organizează în unitatea de învățământ, pot fi făcute doar de către personal medical calificat.

În plus,  testările vor afecta grav actul educațional deoarece, ținând cont de numărul mare de elevi, nu au cum să se realizeze într-un timp scurt, ceea ce ar conduce la blocarea procesului de predare-învățare“ - se arată în comunicatul transmis de cele două federații. 

„O altă problemă pe care o semnalăm este legată de momentul în care se fac aceste teste. Potrivit instrucțiunii, elevii (înțelegem că actul nu vizează și preșcolarii) trebuie să „evite consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului“. Dacă s-ar ţine cont de această prevedere, ar însemna că toți copiii ar trebui să nu mănânce și să nu bea nimic înainte de a ajunge la școală. Suntem curioși și noi câți părinți vor accepta să-și trimită la școală copiii în aceste condiții!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” consideră în continuare că este nevoie de testare, însă aceasta trebuie făcută în familie. Astfel, s-ar asigura  și un prim triaj, deoarece copiii bolnavi nu ar mai intra în contact cu colegii și nu ar mai putea transmite virusul“ - au mai precizat reprezentanții celor două fderații din învățământ.


Reprezentanții Federațiilor din învățământ menționează că inclusiv Societatea Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri a solicitat ca testele să fie făcute în familie, prezentând dezavantajele administrării acestora în școli:
  • copiii cu infecție intră în colectivitate și astfel este anulat rolul principal al screening-ului, acela de identificare a infecției înainte de intrarea copiilor în colectivitate, astfel încât colegii să poată continua cursurile cu prezență fizică
  • administrarea testelor necesită existența acordului informat al părintelui
  • clasele necesită dezinfecția riguroasă, în cazul apariției unui caz pozitiv    
  • în izolator pot fi prezenți simultan mai mulți elevi cu test pozitiv
  • colegii de clasă ai unui copil depistat pozitiv în clasă vor fi considerați contacți direcți, deoarece au stat împreună fără mască în spațiu închis, și vor trebui să treacă în on-line
  • colectarea testelor folosite, în special a celor pozitive, trebuie să se facă în condiții de siguranță.

„Având în vedere opiniile prezentate de specialiști și faptul că, potrivit reglementărilor în vigoare, niciun salariat din învățământul preuniversitar nu poate fi constrâns să realizeze această testare, nu trebuie să surprindă faptul că cele mai multe cadre didactice vor refuza efectuarea acestor testări. În cazul în care Guvernul României nu va interveni pentru corectarea anomaliilor din această Instrucțiune, iar asupra cadrelor didactice se vor face presiuni pentru a se implica în testarea elevilor, conform numeroaselor semnale pe care le primim, acestea sunt hotărâte să protesteze“ - a mai precizat sursa citată.

Sursa foto:  Unsplash

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Sănătății Gradul de pozitivare a testelor COVID-19 este 31,41%, la nivel național

28 Jan 2022 480

Ministrul Sănătății „Astăzi am avut cel mai mare număr de cazuri înregistrate. S-au efectuat, pentru prima dată în România, peste 100.000 de teste“ (DOCUMENT+VIDEO)

26 Jan 2022 501

Ministerul Sănătății, anunț de ultimă oră ''Gradul de pozitivare a testelor COVID-19 este de 31,44%''

26 Jan 2022 532

Gradul de pozitivare a testelor COVID-19 este de 31,71%

25 Jan 2022 429

Peste 10 milioane de teste rapide au ajuns în depozitele Inspectoratelor şcolare. Când încep testările

23 Jan 2022 718

Coronavirus Câte teste rapide au fost efectuate în județul Constanța în ultimele 24 de ore

22 Jan 2022 945

10 milioane de teste vor fi livrate în unităţile din ţară până la începutul săptămânii viitoare. Contestația privind achizițiile, respinsă

21 Jan 2022 625

Varianta Omicron reprezintă aproape 72 % din cazurile Covid la nivel global. Anunțul OMS

19 Jan 2022 516

Alexandru Rafila. Va creşte numărul de persoane detectate cu SARS-CoV-2 „Vom ajunge până la sfârşitul săptămânii viitoare, bine peste 100.000 de teste efectuate" (VIDEO)

19 Jan 2022 770

Poliția de frontieră Patru cetățeni ucraineni au încercat să intre în România cu teste negative COVID false

16 Jan 2022 629

Turcia renunţă parţial la obligativitatea testelor PCR pentru nevaccinaţi

15 Jan 2022 928

Coronavirus Câte teste au fost realizate pe raza județului Constanța, în ultimele 24 de ore

14 Jan 2022 761

UPDATE. Bilanț coronavirus în România Continuă să crească numărul de infectări! Situația la Constanța

14 Jan 2022 1086

Poliția de FrontierăTeste PCR false prezentate de patru cetățeni bulgari la intrarea în România

11 Jan 2022 566

Ministrul Educaţiei Un părinte care ţine la copilul lui achiziţionează teste Covid dacă poate

10 Jan 2022 916