Între ecuaţii şi evoluţia României postbelice Elevii au susţinut Matematica şi Istoria. Unii au răsuflat uşuraţi, alţii, ba (documente)



4.554 de candidaţi din Constanţa înscrişi la proba obligatorie a profilului - 3.418 la Matematică şi 1.136 la Istorie - au susţinut, ieri, a treia probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat 2016. Din cei 4.554 de candidaţi înscrişi, 4.291 au fost prezenţi, iar alţii 262 au absentat.
 
După ce absolvenţii constănţeni au susţinut, luni, proba scrisă la Limba şi literatura română, iar marţi, doi absolvenţi şi-au testat cunoştinţele la limba şi literatura maternă, iată că ieri liceenii s-au confruntat cu cea de-a treia probă de foc din cadrul Bacalaureatului 2016. Absolvenţii claselor a XII-a au susţinut proba obligatorie la disciplina de profil - Matematică, pentru filiera teoretică, profil Real, specializarea Matematică-informatică, filiera vocaţională, profil militar, şi Istorie, pentru filiera teoretică, profil Umanist (toate specializările), filiera vocaţională - profil artistic (toate specializările), profil sportiv (toate specializările, profil pedagogic, profil teologic.
 
Dacă la primele două examene nu s-au înregistrat incidente, la proba de ieri, potrivit ISJ Constanţa, un candidat care susţinea examenul la centrul de la Colegiul Tehnic Energetic a fost eliminat de la proba de Matematică pentru tentativă de fraudă.
 
Ultima probă scrisă a BAC-ului se va desfăşura vineri dimineaţă. Liceenii vor susţine proba la disciplina pe care au ales-o în funcţie de profil şi de specializare.
 
Rezultatele vor fi afişate pe data de 12 iulie, până la ora 16.00, eventualele contestaţii urmând să fie depuse în aceeaşi zi, până la ora 20.00. Rezultatele finale vor fi afişate pe data de 16 iulie.

Subiectele la disciplina Matematică

Absolvenţii de liceu de la filiera teoretică, profilul Real, specializarea Matematică-informatică, filiera vocaţională şi profilul militar au susţinut proba scrisă la disciplina Matematică.
 
La subiectul I, liceenilor li s-a propus spre rezolvare şase itemi ce valorau cinci puncte fiecare.
 
La subiectul II, candidaţii au primit doi itemi: la primul se dădea o matrice, însoţită de trei cerinţe, iar la al doilea, un polinom, de asemenea cu trei cerinţe.
 

La subiectul III, candidaţii au primit două funcţii şi mai multe cerinţe.
 
Fiecare subiect rezolvat corect, integral, este notat cu 30 de puncte. Zece puncte sunt din oficiu. Cele trei subiecte au fost împărţite în câte şase subpuncte, de câte cinci puncte fiecare.


Subiectele la disciplina Istorie 

Elevii de la filiera teoretică, profilul Umanist (toate specializările), filiera vocaţională - profilul Artistic (toate specializările), profilul Sportiv (toate specializările), profilul Pedagogic şi profilul Teologic au susţinut proba scrisă la disciplina Istorie.
 
La subiectul I, elevii au primit două texte: un fragment din cartea „O istorie sinceră a poporului român“, de F. Constantiniu, şi unul din lucrarea „Românii 1774-1866“, de K. Hitchins. Pe baza acestora, elevii au avut de răspuns la mai multe întrebări. Ei au trebuit să menţioneze o constantă în desfăşurarea faptelor istorice la care participa România la începutul secolului al XX-lea, în cadrul relaţiilor internaţionale.
 
La subiectul al doilea, elevii au primit un fragment din cartea „Istoria românilor“, de I.A. Pop, însoţit de mai multe cerinţe, printre care şi următoarea: „Argumentaţi, printr-un fapt istoric relevant, afirmaţia conform căreia românii se implică prin acţiuni diplomatice în relaţiile internaţionale din secolul al XV-lea“.
 
La subiectul al treilea, elevii au avut de elaborat un eseu de două pagini despre evoluţia României postbelice, pe baza mai multor cerinţe, printre care şi formularea unui punct de vedere referitor la evoluţia României la sfârşitul secolului al XX-lea şi susţinerea acestuia printr-un argument istoric.

Au scăpat de cea mai grea probă

Unii dintre candidaţii care au susţinut proba la centrele de examen de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“ Constanţa şi de la Liceul Teoretic „Ovidius“ Constanţa au predat lucrările după o oră. Totuşi, cei mai mulţi şi-au epuizat şi ultima secundă. Unii susţin că pentru disciplina de profil au avut cele mai mari emoţii, şi de aceea s-au pregătit intensiv. În acelaşi timp, o parte dintre candidaţi au recunoscut că „nu şi-au bătut capul să înveţe“ şi că le-a fost greu să rezolve subiectele propuse.
 

„Pentru Mate am avut cele mai mari emoţii, dar a fost bine. La început, când mi-a venit foaia, credeam că nu voi rezolva nimic, dar am scris tot, în cele din urmă.“
 
„M-am pregătit foarte mult pentru Mate, am făcut şi meditaţii, sper că am rezolvat corect. Aştept baremul.“
 
„Testul a fost uşor, am rezolvat toate subiectele. Comparativ cu anii trecuţi, proba chiar a fost mai simplă. “
 
„Am stat mai puţin de o oră. Nu avea rost să stau, oricum nu ştiam nimic.“
 
„Testul poate nu a fost greu, dar nu mi-am bătut eu capul. N-am învăţat. Nu-mi place Istoria, dar am scris primele două subiecte. Subiectul III doar l-am început. Sper să fie bine.“
 
„Subiectele au fost OK. La subiectul III (Istorie) mi-a picat exact ceea ce am învăţat, evoluţia României postbelice, perioada comunismului o ştiam foarte bine chiar.“
 
„ Am rezolvat toate subiectele. N-a fost foarte greu, dar nici uşor. Pentru cei care învaţă, a fost accesibil.“
 
„Mie îmi place Istoria, a fost cel mai tare BAC.“
 
„A fost greu. N-o am eu cu Mate. Au fost o matrice, ecuaţii, funcţii, radicali…Am scris puţin la subiectul I şi II.“
 
„Pentru cei care au învăţat a fost uşor, pentru cei care nici n-au deschis cărţile, normal că a fost dificil.“

 
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza subiectele de la prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat naţional, la disciplina Matematică şi la disciplina Istorie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

REZULTATE BACALAUREAT 2023 Au fost publicate rezultatele finale ale examenului național

07 Jul 2023 945

În premieră pentru învățământul românesc Rezultatele la examenele naționale nu vor mai apărea cu numele candidatului

17 Jun 2020 2550

Vă mai amintiţi? Comemorare. Andreea Diana Oaida, tânăra care a murit în cumplitul accident de la Mihai Viteazu, ar fi împlinit 20 de ani

23 Aug 2017 10182

Rata de participare la a doua probă a bacalaureatului a fost 96%. Cei mai mulţi candidaţi eliminaţi pentru fraudă sunt din judeţul Constanţa

29 Jun 2017 2326

96,62% rata de participare la proba scrisă de Limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat,

26 Jun 2017 2215

„Bacalaureat", de Cristian Mungiu, la Zilele Cinematografiei Europene Contemporane de la Milano

10 Feb 2017 1879

Cand sunt programate simulările Evaluării Naţionale şi Bacaluareatului

07 Jan 2017 3101

Consiliul Judeţean Constanţa angajează. Eşti interesat?

27 Sep 2016 3588

Primăria Saligny angajează referent

14 Sep 2016 2520

Doar 26% dintre elevii constănţeni au luat Bacul în sesiunea a doua

01 Sep 2016 2316

Elevii cu 10 pe linie la bacalaureat primesc bani de la Guvern

31 Aug 2016 2419

Doar trei constănţeni cu medii mai mari de 8 Iată rezultatele la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2016!

30 Aug 2016 3047

Cea mai mare medie la Constanţa - 8,43 Primele rezultate la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2016, afişate

29 Aug 2016 3103

Bacalaureat2016 26 de candidați au fost eliminați din sală

26 Aug 2016 1727

Bacalaureat 2016 Peste 5.000 de candidați nu s-au prezentat la proba de profil

24 Aug 2016 1712