Ioan Leș, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius ConstanțaUniversitatea Ovidius Constanța va decerna titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar dr. Ioan Leș, din cadrul Facultății de Drept a Uiversității Lucian Blaga, din Sibiu.

Acesta este specialist în Drept procesual civil, autor al peste 180 de articole și cometarii de jurisprudență, dar și autor al peste 40 de tratate, cursuri și monografii în domeniul științelor juridice.

Potrivit reprezentanților UOC, titlul i se va acorda profesorului pentru merite deosebite în reformarea legislației procedurii civile din România.

Iată comunicatul transmis de Universitatea Ovidius Constanța:

Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC) va decerna titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Ioan Leș, din cadrul Facultății de Drept a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, specialist în domeniul dreptului procesual civil, autor a peste 180 de articole și comentarii de jurisprudență, autor a peste 40 tratate, cursuri și monografii în domeniul științelor juridice, pentru merite deosebite în reformarea legislației procedurii civile din România.


Ceremonia va avea loc vineri, 15octombrie 2020, începând cu ora 12:00, la Sala Senatului a UOC, în cadrul conferinței „Digitalizarea dreptului și a administrației publice în actualul context pandemic” organizată de către Facultatea de Drept și Științe Administrative.Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Universității „Ovidius”.Totodată, în contextul conferinței va avea loc și lansarea Tratatului de drept procesual civil, coordonat de prof.univ.dr. Ioan Leș și prof.univ.dr. Daniel Ghiță, publicat la editura Universul Juridic.  
Biografie Ioan Leș
Ioan Leș s-a născut la 1 septembrie 1947, în Făurești, Județul Maramureș, iar după absolvirea cursurilor primare și gimnaziale, atras de științele juridice, urmează drumul Clujului, devenind în anul 1970 licențiat al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai.

Activitatea profesională a profesorului Leș debutează ca avocat, calitate pe care o îndeplinește pentru 5 ani, timp în care își începe studiile doctorale sub coordonarea ilustrului
procedurist Grațian Porumb, care îi deschide o nouă perspectivă, cea academică, oferindu-i posibilitatea de a deveni cadru didactic universitar în cadrul Secției de Drept Economic-Administrativ din Sibiu, care funcționa în interiorul Facultății de Drept a Universități Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
În anul 1977, Ioan Leș obține titlul de doctor în drept, în domeniul dreptului procesual civil, continuându-și cariera didactică, iar în mai 1990 este ales deputat în Parlamentul României, urmând apoi o lungă perioadă în care profesorul reușește să îmbine cu succes activitatea politică cu cea academică.

De asemenea, Ioan Leș este membru fondator al Institutului Român pentru Drepturile Omului, ocupă pentru o vreme funcția de secretar general adjunct al Guvernului României și șef al Departamentului Administrației Publice Locale, pentru ca ulterior să urmeze o carieră diplomatică pe parcursul căreia, timp de aproape 8 ani, îndeplinește funcția de ambasador în Venezuela, Barbados, Jamaica și Haiti, țări ale Americii de Sud.
Ioan Leș atrage atenția Uniunii Juriștilor din România prin lucrarea Sisteme judiciare comparate, fiindu-i acordat, în anul 2002 premiul „Victor Dan Zlătescu”, fiind remarcat, în același timp, și de Academia Română, care i-a acordat premiul „Nicolae Titulescu”.¬
Totodată, prof. Leș se remarcă și pe plan mondial, fiind pentru o perioadă importantă membru al Consiliului Științific al Institutului Internațional de Procedură civilă și Executare Silită, cu sediul la Paris, și membru în consiliul științific al revistei Ius et Administratio, publicație a Facultății de Drept din Rzeszov – Polonia.

Sursa foto: Universitatea Ovidius Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doliu la Universitatea Ovidius Constanța „Va rămâne în amintirea noastră ca un om cu un caracter deosebit”

22 Nov 2020 2810

Se instalează sisteme de alarmă anti-incendiu la Căminul Faleză Nord 2, din Constanța. Contract de 313.000 de lei

20 Nov 2020 1920

#Dobrogea Digitală Ioan Popișteanu - om al cetății, al Tomisului cultural, un patriot adevărat

20 Nov 2020 1392

Mihai Lupu și-a mai adus un consilier de la partid, în cabinetul de la Consiliul Județean

19 Nov 2020 1834

#Dobrogea Digitală Meritul Dobrogean pentru bibliologul Ioan Popișteanu

14 Nov 2020 1916

Universitatea „Ovidius” caută experți tehnici pentru vechiul sediu, construit în urmă cu aproape șapte decenii

12 Nov 2020 1038

Universitatea Ovidius Constanța, despre prof.univ.dr. Octavian Dumitru Unc „Astăzi am pierdut un profesionist desăvârșit“

24 Oct 2020 1661

Absolventă de Medicină De ziua sa, campioana Antoanela Manac s-a înscris la rezidențiat

19 Oct 2020 1436

#ConstanțaEsteBine Prima ediție „Smart Transport Summit” găzduită de mediul universitar constănțean

15 Oct 2020 1224

Lucrări de conformizare la Căminul Faleză Nord 2 din cadrul Universității „Ovidius” Constanța

12 Oct 2020 427

La universitatea „Ovidius” s-au validat decanii următorilor patru ani Conf. univ. dr. Alina Buzatu, noul decan al Facultății de litere

10 Oct 2020 13002

Lucrări de conformizare a spațiilor din cadrul Universității Ovidius Constanța

08 Oct 2020 416

Știați că...? Actrița constănțeancă Diana Dumitrescu împlinește astăzi 37 de ani

30 Sep 2020 472

Cum se vor relua cursurile la Universitatea „Ovidius” din Constanța Șapte facultăți vor desfășura activități online, iar celelalte nouă, în sistem mixt

28 Sep 2020 1998

Universitatea „Ovidius” Constanța organizează ateliere de lucru despre tehnologiile digitale în procesul educațional

21 Sep 2020 927