Știri Constanța Conferința „Fake News – Fake Reality. Reziliență socială prin gândire critică”, la Universitatea Ovidius din Constanța


Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP), din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) organizează miercuri, 8 noiembrie 2023, conferința cu tema „Fake News – Fake Reality. Reziliență socială prin gândire critică”.
         
Evenimentul va avea loc în Sala Senatului din campusul universitar – Corp A (Aleea Universității, nr.1), începând cu ora 12.00.
         
Studenţii interesaţi să afle care sunt tehnicile de identificare şi demontare a propagandei şi manipulării prin fake news vor putea intra în dialog cu profesioniști în domeniu, în cadrul unui proiect derulat de Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români împreună cu Asociația Alternative Sociale și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași. Participanții vor putea afla de la specialiştii Veridica.ro (site dedicat demontării şi combaterii fake-news) cum pot verifica informaţiile pe care le accesează, care este procesul fabricării de fake-news şi cum pot fi demontate ele, care este contextul geopolitic în care diferite minciuni şi teme de propagandă pot influenţa publicul.
         
Vor susţine conferinţe live jurnaliştii Marian Voicu – realizator şi producător de emisiuni la TVR şi publisher Veridica.ro; Cătălin Gomboş – jurnalist specializat pe problematica Orientului Mijlociu şi redactor-şef Veridica.ro. Se vor alătura online jurnalistul Marin Gherman – editorialist Veridica.ro, şi Alexandru Gulei, expert în domeniul drepturilor omului.
         
Moderatorul dezbaterii va fi conf. univ. dr. Daniel Citirigă, prodecan al Facultății de Istorie și Științe Politice.

         
Marian Voicu este jurnalist, realizator de filme documentare și scriitor. Lucrează de peste 25 de ani în televiziune şi radio, ca moderator și producător de diverse formate publicistice. Este producător la TVR, unde realizează, printre altele, emisiunea dedicată combaterii şi demontării fake news, „Breaking Fake News”.  A fost manager de proiect la Radio România Chişinău, post lansat în 2011. Cel mai recent film documentar este „Război și pace în Ucraina” (2019); cel mai recent volum publicat este „Matrioșka mincinoșilor: Fake news, manipulare, populism” (București: Humanitas, 2018). A primit mai multe premii naționale și internaționale, cel mai recent fiind Medalia de aur din partea Asociaţiei Corespondenţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru filmul documentar „Exodul: O tragedie siriană” (2015). A fost decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2014).


         

Cătălin Gomboş lucrează ca jurnalist din 2001. Între 2003 și 2008 a fost corespondent de război Radio România în Irak și Afganistan; interesul său pentru Orientul Mijlociu datează însă din perioada 1993 – 1997, când a locuit și a studiat în regiune. Între 2009 și 2012 a fost corespondent Radio România în Republica Moldova unde, începând cu primăvara lui 2011, a contribuit la înființarea și coordonarea Radio Chișinău. Este absolvent al Facultății de Științe Politice a Universității București și are un master la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București, cu specializarea „Orientul Mijlociu – Limbi și culturi în contact”. A obținut mai multe premii și distincții, între care „Tânărul jurnalist al anului 2008”, acordat de Freedom House Romania, pentru reportaj scris, și Premiul Asociației Euro-Atlantice „Manfred Woerner” pentru corespondențe de război. Este autorul volumului „Piano Man în Casa Războiului: Însemnări din Irak și Afganistan” (București: Corint Books, 2021).


         
Marin Gherman este editorialist Veridica.ro, doctor în ştiinţe politice, lector al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, director al Institutului de Studii Politice şi Capital Social (Cernăuţi, Ucraina). Este, de asemenea, jurnalist Libertatea şi președinte-fondator al Centrului Media BucPress – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina.

       
Alexandru Gulei este directorul executiv al Asociaţiei Alternative Sociale. Are o vastă experienţă în domeniul organizaţiilor civice dedicate asistenţei sociale şi drepturilor omului. Este doctor în sociologie, cu o teză despre percepția socială a migranților, susţinută la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Este autor și coautor al mai multor studii şi recomandări pe tema respectării drepturilor omului în domenii precum servicii sociale, educaţie, poliţie sau sistemul judiciar.


Citește și:

Rezultatele cercetărilor a doi doctoranzi ai Universității Ovidius din Constanța, prezentate la un eveniment științific în Bulgaria

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Universitatea Ovidius din Constanța Conferința „Pământul - planeta noastră cea de toate zilele”, la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole

26 Apr 2024 302

Întâlnire cu Ambasadorul Japoniei în România, ES Takashi Katae, la Universitatea Ovidius din Constanța

25 Apr 2024 431

Universitatea Ovidius din Constanța și-a prezentat oferta educațională la Târgul TehnoSKILLS (Galerie FOTO)

25 Apr 2024 414

LIVE TEXT Radu Paraschivescu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman" Constanța (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 521

Prima ediție a evenimentului caritabil „Gala Luminilor”, organizată de Universitatea Ovidius din Constanța

24 Apr 2024 459

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de profesorul Emanuel Pârvu de la Universitatea Ovidius din Constanța, la Festivalul Internațional de Film de la Cannes

23 Apr 2024 580

Eveniment caritabil la Constanța „Gala Luminilor” are loc, în acest weekend, la Muzeul de Artă

23 Apr 2024 562

Anunț pierdere legitimație și carnet de student

23 Apr 2024 274

LIVE TEXT Universitatea Ovidius Constanța găzduiește conferința „Identitate românească în comunitatea europeană” (FOTO)

22 Apr 2024 659

Eveniment literar la Constanța Lansarea romanului lui Radu Paraschivescu, la Biblioteca Județeană

22 Apr 2024 413

Universitatea „Ovidius” Constanța, convocată la Reuniunea Consorțiului Universitaria

22 Apr 2024 368

Universitatea Ovidius din Constanța organizează vernisajul expoziției „Ierós”

22 Apr 2024 329

Primăria Constanța A doua ediție a Conferinței Naționale despre Rolul Poliției Locale în Sistemul de Ordine Publică, găzduită de Universitatea „Ovidius”! (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 397

Cadre didactice de la Universitatea Ovidius din Constanța vor preda cursuri de educație juridică și administrativă în școli

22 Apr 2024 398

Conferința „Identitate românească în comunitatea europeană”, la Universitatea Ovidius Constanța

21 Apr 2024 613