"Una dintre cele mai limpezi minți ale generației sale" Universitatea Ovidius din Constanța acordă titlul de „Doctor Honoris Causa” academicianului Nicolae Manolescu

titlul de „Doctor Honoris Causa” academicianului Nicolae Manolescu

Facultatea de Litere din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) va decerna miercuri, 26 octombrie 2022, titlul de „Doctor Honoris Causa” academicianului Nicolae Manolescu, excepțional critic, teoretician și istoric literar, pentru întreaga activitate în domeniul literaturii și al științelor umaniste, informează conf. univ. dr. Alina Buzatu, decanul Facultății de Litere.

Potrivit sursei citate, festivitatea va avea loc de la ora 12.00, în Aula Bibliotecii Universitare (Aula B, etaj I, bd. Mamaia 124).

Prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici, care va susține laudatio, afirmă că, asemenea lui Eugen Lovinescu și G. Călinescu, Nicolae Manolescu este autorul uneia dintre capodoperele istoriei literare românești, Istoria critică a literaturii române. Cinci secole de literatură, publicată în prima ediție în 2008.
 

„Exemplară în această lucrare este capacitatea extraordinară a istoricului literar de a cuprinde și sintetiza, cu un remarcabil spirit analitic, bogăția de forme și expresii ale literarului și, nu în cele din urmă, câmpul vast și atât de divers al literaturii române.

Ca și Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu și G. Călinescu, Nicolae Manolescu, una dintre cele mai limpezi minți ale generației sale, este unul dintre creatorii de canon literar, un canon care s-a întemeiat pe o permanență a criticii literare de întâmpinare. Nicolae Manolescu este autorul unor opere fundamentale care au reînnoit discursul critic și gândirea fenomenului literar.

Printre ele se află remarcabilul studiu despre roman în trei volume, Arca lui Noe, cel prin care reevaluează contribuția maioresciană în cultura română, Contradicția lui Maiorescu, eseul ce oferă o viziune de ansamblu asupra operei sadoveniene din perspectiva puterilor pe care le mobilizează universul cărții, Sadoveanu sau utopia cărții, studiile care deschid o perspectivă înnoitoare asupra poeziei românești și a discursului poetic din Despre poezie etc. Membru al Academiei Române, ambasador al României la UNESCO, președinte al Uniunii Scriitorilor din România, profesorului Nicolae Manolescu i-au fost acordate medalia și titlul Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres din partea Ministerului Educației Naționale, Învățământului Superior și Cercetării din Franța. Relevându-și monumentalitatea, strălucirea stilistică și intelectuală, opera lui Nicolae Manolescu răspunde chemării timpului ei și mai ales provocărilor acelui timp, ca o lumină în tenebre, ca un exercițiu al libertății și demnității fie într-un moment al contestării lor, fie într-unul al devalorizării lor”, precizează prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Universitatea Ovidius din Constanța Conferința „Pământul - planeta noastră cea de toate zilele”, la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole

26 Apr 2024 301

Întâlnire cu Ambasadorul Japoniei în România, ES Takashi Katae, la Universitatea Ovidius din Constanța

25 Apr 2024 425

Universitatea Ovidius din Constanța și-a prezentat oferta educațională la Târgul TehnoSKILLS (Galerie FOTO)

25 Apr 2024 413

LIVE TEXT Radu Paraschivescu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman" Constanța (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 520

Prima ediție a evenimentului caritabil „Gala Luminilor”, organizată de Universitatea Ovidius din Constanța

24 Apr 2024 446

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de profesorul Emanuel Pârvu de la Universitatea Ovidius din Constanța, la Festivalul Internațional de Film de la Cannes

23 Apr 2024 579

Eveniment caritabil la Constanța „Gala Luminilor” are loc, în acest weekend, la Muzeul de Artă

23 Apr 2024 561

Anunț pierdere legitimație și carnet de student

23 Apr 2024 274

LIVE TEXT Universitatea Ovidius Constanța găzduiește conferința „Identitate românească în comunitatea europeană” (FOTO)

22 Apr 2024 658

Eveniment literar la Constanța Lansarea romanului lui Radu Paraschivescu, la Biblioteca Județeană

22 Apr 2024 411

Universitatea „Ovidius” Constanța, convocată la Reuniunea Consorțiului Universitaria

22 Apr 2024 367

Universitatea Ovidius din Constanța organizează vernisajul expoziției „Ierós”

22 Apr 2024 326

Primăria Constanța A doua ediție a Conferinței Naționale despre Rolul Poliției Locale în Sistemul de Ordine Publică, găzduită de Universitatea „Ovidius”! (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 396

Cadre didactice de la Universitatea Ovidius din Constanța vor preda cursuri de educație juridică și administrativă în școli

22 Apr 2024 397

Conferința „Identitate românească în comunitatea europeană”, la Universitatea Ovidius Constanța

21 Apr 2024 613