Uniunea Elevilor Reprezentanți solicită revocarea ministrului Educației! Ligia Deca acuzată că vrea să transforme școlile din România în închisori

foto: UnsplashUniunea Elevilor Reprezentanți solicită revocarea ministrului educației de către Marcel Ciolacu, ministrul Ligia Deca fiind acuzată că vrea să transforme școlile din România în închisori prin noile proiecte publicate pe site-ul Ministerului Educației!

Potrivit unui comunicat al Uniunii elevilor Reprezentanți ieri, 12 iunie, Ministerul Educației a publicat pe site un proiect pentru Statutul Elevului și unul pentru Regulamentul-cadru de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP).

„Deși au trecut aproape 10 ani de la adoptarea vechiului Statut, noul proiect nu vine cu nicio reglementare nouă pozitivă semnificativă, ba chiar aduce prejudicii elevilor, părinților și unităților de învățământ.

În proiectul menționat, ministrul educației implementează trimiterea elevilor într-o cameră de detenție, la decizia profesorului, în cazul în care aceștia au deranjat ora de curs “În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală din unitatea de învățământ stabilită pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul: lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc.”. Astfel, elevilor li se va încălca dreptul la educație, fiind dați afară din ora de curs, iar elevii vor rămâne în urmă cu materia. În plus, elevii vor fi marginalizați și își vor pierde treptat dorința de a învăța și de a veni la școală“ - au precizat reprezentanții Uniunii elevilor Reprezentanți.

 
De asemenea, Ligia Deca permite cadrelor didactice să confiște telefoanele elevilor “Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității  de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ”. Prin deposedarea elevilor de telefoanele mobile, acestora le este încălcat dreptul la proprietate privată, prevăzut de Constituția României. În plus, în cazul în care se întâmplă o ilegalitate sau un abuz asupra unui copil, elevii nu pot colecta probe fără telefoanele mobile.

La nivelul capitolului IV din ”Contractului educațional” implementat prin ROFUIP, Ministerul Educației vine cu reglementări ilegale, prin care abuzează de drepturile actorilor din sistemul de învățământ. La obligațiile părinților prevăzute de proiectul prezent, aceștia sunt forțați să își dea acordul cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal ale copiilor lor, astfel că Ligia Deca transformă cu nerușinare dreptul omului într-o obligație (”Părintele/Tutorele/Reprezentantul legal al copilului/elevului are următoarele obligaţii: i) își exprimă acordul cu privire la prelucrarea datelor personale ale copilului/elevului minor, conform cerințelor Regulementului UE nr.679/2016;”)

Mai mult, dacă unitatea de învățământ sau reprezentantul legal/părintele refuză să semneze contractul educațional propus de către ME, aceștia vor fi sancționați cu amendă în valoare de până la 5.000 lei. Deci, dacă un părinte refuză ca dreptul său de a-și exprima acordul cu privire la prelucrarea datelor personale ale elevului să fie transformat într-o obligație, va fi ”răsplătit” cu o amendă care poate provoca pagube financiare semnificative.  (”a) refuzul semnării contractului educațional de către părinte sau reprezentantul legal, se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei; b) refuzul semnării contractului educațional de către directorul unităţii de învăţământ, se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.”)

Deși Legea Învățământului Preuniversitar 198/2023 desființează inspectoratele școlare, noul ROFUIP propus crește și mai mult rolul instituțiilor. Acestea sunt doar câteva aspecte problematice prevăzute de proiectele depuse de către Ministerul Educației, care urmează să aducă mari prejudicii atât elevilor, profesorilor și părinților, cât și sistemului educațional din România.
 
În urmă cu câteva luni Organizația Salvați Copiii, alături de asociațiile de elevi din țară au scris “Statutul Elevului 2.0”, care a fost depus la Ministerul Educației în data de 1 februarie a.c. În acea zi, nu a fost niciun reprezentant al Ministerului dispus să discute cu elevii care au venit să îl depună, iar din păcate, nici în prezent nu am primit vreo veste cu privire la proiectul înregistrat.
 
În luna aprilie, Asociația Elevilor din Constanța s-a extins la nivel național, devenind “Uniunea Elevilor Reprezentanți”, deoarece reprezentarea la nivel județean nu mai era suficientă. Ministerul Educației a fost înștiințat de către organizație cu privire la modificare printr-o adresă. UER a subliniat în acea adresă că Ministerul are obligația de a consulta asociațiile naționale de elevi pentru următoarele proiecte care privesc elevii, conform Legii 198/2023 “(4) Drepturile și îndatoririle elevilor sunt prevăzute în Statutul elevului, aprobat prin ordin al ministrului educației, în urma consultării Consiliului Național al Elevilor și a altor asociații reprezentative la nivel național ale elevilor.”

 

„Astfel, am solicitat Ministerului Educației să cheme Uniunea Elevilor Reprezentanți la scrierea noului Statut al Elevului și a Regulamentului - cadru de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP), fiind o obligație prevăzută de lege. Din păcate, nicio asociație independentă de elevi nu a fost chemată la scrierea acestor proiecte care afectează elevii în mod direct. Este total inacceptabil ca Ministerul Educației să evite în acest fel elevii, nefiind prima dată când legea este flagrant încălcată de către Minister“ - mai transmite sursa citată.

 
Solicităm demiterea ministrului Ligia Deca, care readuce comunismul în școlile din România! Educația necesită o evoluție!

„Este incredibil cum după 8 ani de la adoptarea vechiului Statut al Elevului, apare acest proiect cu doar câteva reglementări în plus, iar acelea sunt proaste. Este inacceptabilă implementarea sălilor de detenție, deoarece elevilor li se încalcă dreptul la educație. Nu pot fi dați afară de la ore, evident că este ilegal! Ministrul educației vrea să transforme școlile în pușcării! Ligia Deca obligă părinții să își dea acordul cu privire la prelucrarea datelor personale ale copiilor, iar dacă aceștia refuză, vor fi sancționați cu amendă de până la 5.000 de lei. Acesta este un drept, nu o obligație, însă doamna ministru nu ține cont de nicio lege. ”Statutul Elevului 2.0”, proiect depus în urmă cu câteva luni de către Salvați Copiii și asociațiile de elevi independente, aliniat cu cadrul legal și adaptat nevoilor actuale ale elevilor, a fost ignorat de către Minister, iar asociațiile de elevi din țară nici măcar nu au fost chemate în consultare pentru scrierea noilor proiecte. Cel mai trist este că nu suntem surprinși, ne așteptam la o astfel de atitudine din partea ministrului Deca. Continui să susțin că educația va mai avea o șansă atunci când vom fi conduși de un ministru care cunoaște drepturile elevului și ale omului și care nu are o plăcere în a le călca în picioare.” - Lorena Drăgușin, președinte UER

 Citește și. 

Ministerul Educației, învins în instanță de către Uniunea Elevilor Reprezentanți
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Demonstrație culinară cu Chef Mihai Dragomir, la liceul din Techirghiol, județul Constanța (Galerie FOTO)

17 Jun 2024 662

Bacalaureat 2024 Peste 5.000 de candidați înscriș la nivelul județului Constanța

17 Jun 2024 403

Bacalaureat 2024 Examenul începe luni, 17 iunie, cu proba orală la Limba şi literatura română

17 Jun 2024 409

Marele premiu al concursului interjudețean de Informatică a fost obținut de un elev al Colegiului Național Mircea cel Bătrân din Constanța

16 Jun 2024 355

Vâlcea UPDATE. Un autocar plin cu elevi, implicat într-un accident rutier mortal!

15 Jun 2024 1146

IPJ Buzău“O casă fără cărţi este ca o cameră fără ferestre!”(

14 Jun 2024 442

Jandarmii tulceni au promovat măsuri de siguranță în rândul elevilor

14 Jun 2024 333

Polițiștii, în misiune în școlile din municipiul Constanța

13 Jun 2024 381

Ministerul Educației Statutul elevului, în dezbatere publică! Se menține interdicția de a folosi telefon mobil în timpul orelor

12 Jun 2024 674

Elevi din București și Ilfov, interesați de realizările lui Anghel Saligny din portul Constanța (FOTO)

12 Jun 2024 692

Colectarea separată efectuată de elevi din Constanța, premiată de Polaris M Holding cu o excursie la Destiny Park

11 Jun 2024 664

București Doi copii ar fi fost agresaţi sexual de către un educator, într-o grădiniţă din Sectorul 1

11 Jun 2024 474

Minihandbal La „Cupa Medgidiei“, micii participanți au arătat pasiune și spirit de echipă

10 Jun 2024 532

Ministrul Educației, Ligia Deca „Elevii români au obținut medalii de aur, de argint și o mențiune de onoare la Olimpiada Asiatică de Fizică”

09 Jun 2024 672

ISU Giurgiu Explozie la un liceu din Bolintin Vale!

08 Jun 2024 2973