Universitatea „Ovidius” Au reprezentat Constanța la cel mai important exercițiu de securitate cibernetică din România


La cea de-a patra ediție a celui mai important exercițiu de securitate cibernetică din România, CyDEx20, au participat peste 70 de entități din mediul public, privat și academic, între care și o echipă de studenți ai Facultății de Matematică și Informatică a reprezentat, recent, Universitatea „Ovidius” din Constanța. Aceasta a fost formată din Doru Gavrilă și Iulian Plăcintă, studenți în anul III, specializarea Informatică, și Antonio-Gabriel Vasile și Irinel Cătălin Istrătoae, studenți în anul II, specializarea Computer Science, sub coordonarea asist.univ.dr. Dorin Iordache.
 
CyDEx20 a fost organizat de SRI, prin intermediul Centrului Național Cyberint (CNC), cu sprijinul partenerilor instituționali MApN, MAI, MAE, STS, SPP, SIE, ORNISS și CERT-RO, reprezentând o componentă consistentă a eforturilor realizate la nivel național pentru dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alertă şi reacţie la incidente de securitate cibernetică.
 
CyDEx este singurul exercițiu național de tip hands–on (axat pe componenta practică), ceea ce îi conferă un grad ridicat de complexitate și un nivel avansat de realism. Simulările complexe s-au derulat și în acest an într-un poligon de securitate cibernetică creat și personalizat special de către specialiștii SRI.
 
În premieră, ediția din acest an a avut loc în întregime în format online, atât conferințele de planificare, cât și execuția exercițiului. Ca element de continuitate, la CyDEx20 au participat și reprezentanți din mediului academic, atât în calitate de jucător, cât și de contribuitor la scenarii, aspect relevant în contextul eforturilor de consolidare a cooperării între mediul public, privat și academic.
 
La CyDEx20 au fost simulate șase scenarii complexe, concepute și propuse în comun de entități din mediul public, privat şi academic: SRI, MApN prin Comandamentul pentru Apărarea Cibernetică și Academia Tehnică Militară, SPP, CERT–RO, ENEVO și TrendMicro.
 
Având în vedere contextul actual, au fost jucate mai multe scenarii care au inclus componente legate de pandemia COVID-19. Astfel, similar realității, scenariile au preluat elemente de inginerie socială și atac cibernetic aferente modalității foarte des întâlnite în aceste zile - lucrul de acasă pe fondul situației generate de pandemie. Au fost dezvoltate scenarii care reflectă modalitățile complexe de atac cibernetic folosite de atacatorii statali (atacuri de tip Advanced Persistent Threat inițiat prin spearphishing, atacuri asupra unor sisteme de control industrial).
 
Scenariile au pus la încercare abilitățile tehnice din domeniul securității cibernetice ale participanților, precum pentesting, analiză malware, forensics, networking.
 
Citește și:


Într-un an universitar marcat de pandemie Noua conducere a Universității „Ovidius” se declară deschisă la o mai bună colaborare cu studenții
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O nouă pierdere grea pentru Universitatea „Ovidius”. S-a stins prof.univ.dr. Constantin Popa, un redutabil matematician

24 Nov 2020 2671

#Dobrogea Digitală – Acces universal la Informație UPDATE. Evenimentul online de la Universitatea „Ovidius” a fost amânat

23 Nov 2020 1375

Universitatea Ovidius din Constanța face angajări la Biroul de Presă

22 Nov 2020 1150

Doliu la Universitatea Ovidius Constanța „Va rămâne în amintirea noastră ca un om cu un caracter deosebit”

22 Nov 2020 2776

#Dobrogea Digitală Printre oameni și cărți

21 Nov 2020 2160

Se instalează sisteme de alarmă anti-incendiu la Căminul Faleză Nord 2, din Constanța. Contract de 313.000 de lei

20 Nov 2020 1910

#Dobrogea Digitală Ioan Popișteanu - om al cetății, al Tomisului cultural, un patriot adevărat

20 Nov 2020 1368

Mihai Lupu și-a mai adus un consilier de la partid, în cabinetul de la Consiliul Județean

19 Nov 2020 1786

Valeriu Gheorghiță va coordona campania de vaccinare anti-COVID-19. Ce legături are cu Constanța

19 Nov 2020 1886

#Dobrogea Digitală În memoria domnului Ioan Popișteanu

18 Nov 2020 1460

#Dobrogea Digitală Ioan Popișteanu – om al cetății și savant merituos

18 Nov 2020 1801

#Dobrogea Digitală Biblioteca Universitară „Ioan Popișteanu” și-a redefinit munca

18 Nov 2020 1950

#Dobrogea Digitală Ioan Popișteanu – inegalabilul făuritor de visuri

16 Nov 2020 1143

#Dobrogea Digitală Meritul Dobrogean pentru bibliologul Ioan Popișteanu

14 Nov 2020 1901

Drapelul Universităţii „Ovidius” în bernă In Memoriam profesorul Ion Bulei – istoricul şi, deopotrivă, publicistul

13 Nov 2020 1888