#Dobrogea Digitală Nicodim Munteanu, patriarhul României. 157 de ani de la naștere



În zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși, pe 6 decembrie 1864, de Sfântul Ierarh Nicolae, se năștea la Pipirig, județul Neamț, într-o familie de ţărani credincioşi, Nicolae (călugărit Nicodim) Munteanu, cel de-al doilea patriarh al României.

Tânărul Nicolae Munteanu a urmat școala primară în satul natal, a învățat la Seminarul „Veniamin Costachi” de la Iași și a urmat studiile Academiei Duhovnicești din Kiev. Viitorul patriarh și-a început ucenicia la Schitul Pocrov și a fost tuns în monahism la Mănăstirea Neamț, primind numele de Nicodim, iar în anul 1896 a fost hirotonit ieromonah.

A lucrat în cadrul administrației mitropolitane de la Iași și a fost vicar administrativ al Eparhiei Dunării de Jos, îndeplinind pentru o scurtă perioadă și funcția de director al Seminarului „Sfântul Andrei” de la Galați. În anul 1909 a fost ales arhiereu vicar al Mitropoliei Moldovei, cu titulatura de „Băcăuanul”, iar timp de 11 ani, în perioada 1912-1923, a păstorit Episcopia Hușilor, până la data de 31 decembrie 1923, când s-a retras din scaunul episcopal și a fost numit stareț al Mănăstirii Neamț. Pe 30 iunie 1939 a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, demnitate în care a funcționat până în vara anului 1947, când s-a retras la Mănăstirea Neamţ. Aici, pe 27 februarie 1948, a trecut la cele veșnice.

„De șase ani conduce cu înțelepciune, voință și credință, nava mântuitoare a neamului românesc”

La împlinirea vârstei de 80 de ani, revista „Tomis – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, An. XII, nr. 12, decembrie, 1945, a publicat articolul „Înalt Prea Sfințitul Patriarh Nicodim al României, octogenar”, semnat de regretatul preot Mihai Verban, fost consilier cultural al episcopiei și paroh al Bisericii „Sfinții Îngeri” din Constanța.
Născut pe plaiurile Moldovei ale nemuritorului Creangă, I.P.S. Sa Nicodim moștenește toate calitățile fizice și morale ale bunicilor și străbunicilor săi, care au viețuit pe acele locuri, calități pe care le-a cultivat și întărit prin îndelungatul exercițiu al vieții, în îndeplinirea voturilor evanghelice, la îndemnul vrednicului lor trăitor, Paisie, Starețul de la Neamț.
Mănăstirea Neamțul este locul pregătirii și descoperirii înaltei chemări. (...) De șase ani conduce cu înțelepciune, voință și credință, prin tot felul de valuri, nava mântuitoare a neamului românesc. Activitatea I.P.S. Sale în conducerea bisericii noastre în interior și a măririi prestigiului ei în afară de hotarele țării, ne îndreptățește să fim fericiți că Dumnezeu l-a dăruit Bisericii întreg, cinstit, sănătos și îndelungat în zile.
Lucrările sale misionare, culturale, administrative și gospodărești vor înscrie cel mai frumos capitol în istoria Bisericii Ortodoxe Române. Monumentalele sale opere literare, care trec peste sută, originale și tălmăciri în fruntea cărora stă Sfânta Scriptură sunt perle care vor sta și vor străluci pe frontispiciul culturii românești.
Cu nemuritoare fapte și cu impunător exemplu de trăire și slujire adevărată, Înalt Prea Sfințitul Părinte Patriarh Nicodim pășește pragul celor 80 de ani de viață închinată Bisericii și Neamului”.
#citește mai departe în  revista „Tomis – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, An. XII, nr. 12, decembrie, 1945.

Sursă foto: Druche Ionuț


Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“. DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

Despre Ionuţ Druche
S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citește și: #DobrogeaDigitală Gherontie Nicolau „Prin Biserică, presa românească a primit sigiliul eternităţii”

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preoți și biserici la sat Parohia Mereni, județul Constanța (galerie foto)

31 Dec 2019 8901

2019, anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) În liceul din Dobromir se pun bazele unui muzeu şcolar de etnografie şi istorie (galerie foto)

18 Dec 2019 3621

Preoți și biserici la sat Istoricul Parohiei Vâlcele din județul Constanța (galerie foto)

05 Jan 2019 6744

A stabilit, ieri, Patriarhul Daniel Actul de proclamare a Anului omagial și comemorativ 2019. Veţi fi surprinşi cui îi este dedicat

02 Jan 2019 2321