Vieţile tuturor, controlate de social media

În „Quo”, o revistă spaniolă, citesc un articol despre compilarea datelor. Pe scurt, se pare că sunt mulţi care se fixează pe nişte persoane şi îşi pierd timpul pe blogurile lor, pe facebookuri, twittere şi alte astfel de minuni social media, urmărind pozele, statusurile şi linkurile, muzica pe care o ascultă alţii sau cărţile pe care le citesc, doar aşa, ca să-şi formeze o părere psihologică despre cine sunt.
 
Unii o fac la nivel organizat. Ca CNI (Centrul Naţional de Inteligenţă din Spania) sau CIA sau Mossadul. „Acum e un caz de mafie în Spania, care e sub observaţie, dar nu se poate spune ce grupare este, însă ştim că unul dintre ei se va întâlni cu avocatul pentru că a scris asta pe Twitter”, arată un citat de-al lui Eric Frattini pentru credibilitate, mare jurnalist, expert în spionaj şi profesor ocazional în academiile de poliţie. Deci, e o grupare, nu se ştie care, dar fiţi pe fază, pe Twitter, pe Facebook, pe blog, că poate se deconspiră pe unde e şi unde se duce!
 
Şi-acum, închipuiţi-vă grupări teroriste care-şi dau întâlnire pe Facebook sau pe Twitter în aeroportul din Pratt sau la Paris. Status: „Ora 3.00 dimineaţa, avionul sbre Otobeni, obiectiv - 230 de români”. Un alt terorist îi răspunde: „Îi răbim sau îi eliminăm?” „Vedem noi, luaţi-vă laptopurile cu voi, de la 12.00 la 3.00, aşteptăm directive de la nava-mamă. Între timp, boate vedem un film cu Charlie Chaplin”.
 
N-am înţeles care e marele fâs cu Twitter-ul ăsta. M-am înscris acum câţiva ani pe site-ul cu pricina, habar n-am de ce, fiindcă am găsit aceiaşi oameni pe care-i cunoşteam din mediul virtual de-acum patru, cinci ani, şi ideea că ar trebui să mă strofoc să găsesc un status interesant, o propoziţie cu schepsis sau un cuvânt care să-i binedispună pe ceilalţi, să le inducă o stare de bine pe ziua respectivă sau să afle bloggerul cutare că eu mai exist mi s-a părut aşa o îngrozitoare pierdere de vreme, încât i-am lăsat baltă pe urmăritori, urmăriţi şi utilizatorii de Twitter. Pot trăi, ba chiar cred că mai bine, şi dacă nu aflu că x şi-a băut sau nu şi-a băut cafeaua la ora 8.00 dimineaţa.
 
Iată părerea unui alt scriitor despre instrumentele astea virtuale, cărora eu nu le găsesc altă întrebuinţare decât aceea de a mă informa despre ce mai fac unii oameni pe care chiar îi cunosc.
 
Să creadă însă cineva că se poate face un profil psihologic în urma unui calup de statusuri. Aşa şi cu teroriştii. Parcă îl şi văd pe Jamal-bey scriind un status - „M-am inervat, nevasta nu dă momoc, mănânc o smochină şi pe urmă pun o bombă la Casa Boborului”. We are living in a dangerous world, amigos… Dar iată noutatea: tot timpul a fost aşa!
 
Mai departe, articolul zice că pozele de pe Facebook devin baze de date pentru agenţiile de inteligenţă, iar când profilul psihologic se potriveşte cu ce cred ei, eşti declarat spion, sau terorist, sau, cel puţin, delincvent.
 
Articolul e împănat cu declaraţiile a tot felul de sociologi, jurnalişti de investigaţie, decupări din alte ziare, tot tacâmul, ca să pară mai credibil. Tot tăvălugul acesta de dovezi neconvingătoare şi artificiale se încheie cu întrebările: „Crezi că ai putea fi tu protagonistul acestui reportaj? Eşti liniştit?”
 

Acestea sunt ca întrebările din „Cutezătorii”, pentru cei care mai ştiu de „Cutezătorii”: „Nu-i aşa că şi tu poţi fi un bun pionier? Atunci fă-ţi norma la maculatură şi vei primi la sfârşitul anului o insignă!”
 
Sursă foto: searchintegrations.com
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Marius Voineag, șeful DNA - apărarea reputației profesionale Secția pentru Procurori din CSM solicită intervenția Inspecției Judiciare

14 Mar 2024 540

Mesajul Simonei Halep la două săptămâni de la încheierea audierilor de la TAS. „Binele și adevărul înving mereu”

22 Feb 2024 869

A câștigat licitația organizată de Primăria Constanța pentru contractul de panotaj pe 5 ani Euromedia Group SA va construi un suport publicitar pe fațada imobilului City Park Mall

21 Feb 2024 885

Anunț important pentru părinți! Primăria Constanța oferă sprijin financiar pentru plata bonelor

19 Feb 2024 532

Știri Constanța Sprijin financiar de la Primăria Constanța pentru serviciile oferite de bone! Detalii

30 Jan 2024 667

Preşedintele Volodimir Zelenski Rusia a lansat în jur de 110 rachete asupra Ucrainei noaptea trecută. Cel puțin 10 persoane au murit

29 Dec 2023 690

Ţi-ai pierdut accesul la contul de social media şi nu ştii ce paşi trebuie să urmezi pentru recuperarea lui? DNSC te ajută

27 Dec 2023 944

Editorial Magia Crăciunului în era social media. Conectați-vă, împărtășiți bucuria și găsiți echilibrul!

24 Dec 2023 961

Compania Meta anunță că începe criptarea implicită a mesajelor pe Facebook şi Messenger

07 Dec 2023 915

DNSC Atenție la postări care promovează falsele oportunităţi de investiţii vizează utilizatori din România ai platformelor Meta!

04 Dec 2023 950

Insolvențe Constanța Grup Media Sud Construct SRL are un nou administrator judiciar!

20 Nov 2023 1208

Editorial Călătoria vieții. Descoperă bucuriile, provocările și învățămintele pe drumul tău

12 Nov 2023 1083

Caz şocant în SUA Un bătrân a ucis un băiețel și a încercat să-i omoare și mama. Motivul este uluitor

16 Oct 2023 1086

Cui aparține SRL-ul din Eforie Sud care primește de la Primăria Constanța contracte directe de promovare și publicitate a unor proiecte derulate de municipalitate (DOCUMENTE)

13 Oct 2023 3163

Atenție la știrile false despre Poșta Română! Coletele nerevendicate nu sunt vândute pe Facebook

11 Oct 2023 1128