Justitie

Avem decizia finală în cazul celor peste 500 de jandarmi din Constanța care au dat în judecată Ministerul Afacerilor Interne

  • Ministerul Afacerilor Interne, legal citat, a formulat întâmpinare prin care a invocat excepția lipsei calității procesuale pasive, iar pe fond, respingerea acțiunii ca nefondată.
  • IJJ Constanța a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea acțiunii reclamanților ca nefondată.
  • Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.

Verdict final în cazul celor peste 500 de jandarmi din Constanța care au dat în judecată Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, dar și Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa „Mihail Kogălniceanu“. Jandarmii au solicitat calcularea și acordarea sumelor compensatorii cu caracter tranzitoriu prin raportare la solda de funcție stabilită de 1450 lei, sumă ce urmează a fi actualizată cu rata inflației și dobânda legală aferentă drepturilor bănești, începând cu data scadenței și până la data plății efectiv!
 
Prezentul dosar a fost soluționat în primă instanță de Tribunalul Constanța, prin respingerea acțiunii. Nemulțumiți de decizia magistraților, jandarmii au contestat hotărârea la Curtea de Apel Constanța, instanță care, ieri, a respins recursul reclamanților.
 
Ca urmare a acestei decizii, judecata în prezentul dosar s-a terminat, decizia Curții de Apel Constanța fiind una definitivă.
 
Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța, reclamanții au solicitat instanței, conform rolii.ro, pronunțarea unei hotărâri judecătorești prin care să dispună obligarea pârâților (Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa „Mihail Kogălniceanu“) la: a) calcularea și acordarea soldei de funcție începând cu data de 01.02.2017 prin raportare la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, suma de 1450 lei stabilit prin HG nr. 1/2017, fără alte sporuri și adausuri, b) calcularea și acordarea sumelor compensatorii cu caracter tranzitoriu prin raportare la solda de funcție stabilită de 1450 lei, sumă ce urmează a fi actualizată cu rata inflației și dobânda legală aferentă drepturilor bănești, începând cu data scadenței și până la data plății efective, c) calcularea și acordarea soldei de funcție începând cu data de 01.01 .2018 și pentru viitor prin raportare la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, suma de 1900 lei stabilit prin HG nr. 846/2017, fără alte sporuri și adausuri, respectiv calcularea și acordarea sumelor compensatorii cu caracter tranzitoriu prin raportare la solda de funcție stabilită de 1900 lei, sumă ce urmează a fi actualizată cu rata inflației și dobânda legală aferentă drepturilor bănești, începând cu data scadenței și până la data plății efective și d) obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecată.
 
 
Pârâtul Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, legal citat a  formulat întâmpinare prin care a invocat pe cale de excepție, netimbrarea acțiunii, lipsa calității procesuale pasive a acestei instituții și inadmisibilitatea acțiunii în raport de neîndeplinirea procedurii prealabile conform art. 7 alin.1 din lg. 554/2004. De asemenea, pe fondul cauzei, Inspectoratul General al Jandarmeriei a solicitat respingerea acțiunii ca nefondată.
 
De asemenea, pârâtul Ministerul Afacerilor Interne, legal citat, a formulat întâmpinare prin care a invocat excepția lipsei calității procesuale pasive, iar pe fond, respingerea acțiunii ca nefondată.
 
Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Jandarmeriei Române au învederat faptul că nu au calitatea de angajator al reclamanților, aceștia desfășurându-și activitatea în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța, unitate cu personalitate juridică. Prin urmare, potrivit dispozițiilor art. 6 alin. (4) din Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, cu modificările și completările ulterioare, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța are calitatea de ordonator de credite, iar unitatea în cauză are personalitate juridică, pe cale de consecință fiind titulară de drepturi și obligații, putând sta în instanță în nume propriu.
 

Au mai arătat că având în vedere că O.U.G. nr. 99/2016 a fost adoptată și pentru reglementarea salarizării personalului plătit din fonduri publice începând cu 1 ianuarie 2017, respectiv pentru perioada 1 ianuarie-28 februarie, rezultă că, din punct de vedere temporal, legiuitorul a stabilit ca politicile salariale să aibă o activitate limitată în timp, stabilind în mod expres menținerea impactului financiar pentru măsurile de salarizare la un nivel cunoscut și sustenabil.
 
IJJ Constanța a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea acțiunii reclamanților ca nefondată. Inspectoratul a arătat că „începând 01.01.2010, prin Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, au fost adoptate principiile unui nou sistem de salarizare, stabilindu-se caracterul unitar al acestui sistem, transformarea salariilor, a soldelor sau a indemnizațiilor lunare de încadrare în principalul element al câștigului salarial“, conform rolii.ro.

 
Citește și
 
Garda de Coastă, chemată la judecată de mai mulți polițiști. Prima decizie, favorabilă oamenilor legii

Administraţia Naţională a Penitenciarelor, chemată la judecată de mai mulți foști angajați. Dosarul, la Tribunalul Constanța. Care sunt cererile
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un avocat din Constanța și-a recuperat banii pierduți în Palatul de Justiție

23 Sep 2020 675

Șofer din Constanța, prins cu briceag și substanțe interzise în mașină

23 Sep 2020 654

Misiunile jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa în sezonul estival 2020

22 Sep 2020 552

Elevii Școlii Remus Opreanu, din Constanța, sfătuiți de polițiști cum să poarte masca

15 Sep 2020 409

Constanța Continuă acțiunile de prevenire și limitare a infectării cu virusul covid-19, în zonele aglomerate

14 Sep 2020 410

Constanța Amenzi pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală

12 Sep 2020 671

Peste 100 de misiuni ale jandarmilor constănțeni, în ultimele șapte zile

11 Sep 2020 621

Misiuni pentru asigurarea ordinii publice desfășurate de jandarmii constănțeni, în week end

11 Sep 2020 601

Jandarmii constănţeni au donat azi sânge!

10 Sep 2020 587

Jandarm constănțean, mort într-un accident lângă Valu lui Traian. Ce se întâmplă azi la Curtea de Apel (video)

10 Sep 2020 1649

Un constănțean a primit mesaj pe Facebook, de la jandarmi. Ce i-au transmis oamenii legii

08 Sep 2020 705

Amenzi pe bandă rulantă, aplicate de jandarmii constănțeni. Iată ce fapte antisociale au fost sancționate

07 Sep 2020 533

Ministerul Afacerilor Interne, chemat la judecată de peste 500 de jandarmi din Constanța. Ce se va întâmpla azi la Curtea de Apel

07 Sep 2020 394

Jandarmeria Română, învinsă în instanța tulceană de colonelul Ion Bordei. Procesul a ajuns la Constanța

07 Sep 2020 762

Premieră în justiția din Dobrogea! Decizia aparține magistraților din Tulcea

07 Sep 2020 1340