Avocata Irina Luminița Stanciu – „Susțin în mod cert nevinovația clientului meu, Arhiepscopul Tomisului“



Irina Luminița Stanciu, avocata lui IPS Teodosie, arhiepiscop al Tomisului, a făcut, pentru ZIUA de Constanța, o serie de declarații cu privire la trimiterea în judecată a clientului său de către procurorii DNA Constanța, sub acuzația de cumpărare de influență.
 
Tot în acest dosar a mai fost deferit justiției Ilie Petre, consilier economic al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru complicitate la cumpărare de influență.
 
Avocata Irina Luminița Stanciu a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că „acest demers al Parchetul DNA - structura teritorială Constanta ne transmite că prima fază a procesului penal a fost finalizată prin sesizarea judecătorului de cameră preliminară cu privire la legalitatea administrării probelor și efectuarea actelor de urmărire penală, conform art 342 cpp, iar raportat la aceste acte și lucrări existente la dosar, a cererilor și excepțiilor ce vor fi invocate de apărare, precum și concluziilor, judecătorul de cameră preliminară va analiza asupra clarității pretinsei acuzații atât în componența descrierii faptei penale, cât și în componenta indicații detaliate a încadrării juridice a faptei, astfel descrisă“.
 

„Sfera de implicare a dispozițiilor art 6 paragraf 3 lit a) CEDO în prezența cauză și în toate cauzele penale trebuie apreciată în lumina celui mai general drept la un proces echitabil garantat de art 6 paragraf 1“, a mai spus Irina Luminița Stanciu, avocata lui IPS Teodosie.   


„Susțin în mod cert nevinovația clientului meu, Arhiepscopul Tomisului“ 

„Susțin în mod cert nevinovația clientului meu, Arhiepscopul Tomisului, cu atât mai mult cu cât pe parcursul urmăririi penale exigentele standardului de claritate a pretinsei acuzații de natura penală ( prevăzută de art 6 din Directiva 2012/13/UE) nu au fost respectate de acuzare. Sigur este atributul judecătorului de camera preliminară să stabilească DACĂ au fost respectate dispozitiile legale cu privire la fiecare proba și a mijlocului prin care aceasta a fost administrată de organul de urmărire penală în cursul urmăriii penale“, a conchis Irina Luminița Stanciu, avocata lui IPS Teodosie.

 
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 

„În luna iulie a anului 2023, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis unui om de afaceri (martor în cauză) suma de 160.000 lei, reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

În contextul menționat mai sus, inculpatul P.I. i-ar fi comunicat omului de afaceri modalitatea în care urma să intre în posesia banilor promiși (160.000 lei) respectiv prin încheierea de către Arhiepiscopia Tomisului cu societatea martorului a unui contract de consultanță fictiv.


 
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Constanța.
 

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Debut în instanță pentru ÎPS Teodosie, în procesul legate de salariile de la Universitatea Ovidius! Ce s-a întâmplat la primul termen

19 Apr 2024 670

ÎPS Teodosie, contra Universității Ovidius, pentru 30.000 de euro! Procesul începe mâine

17 Apr 2024 636

Irina Luminița Stanciu, avocata lui ÎPS Teodosie, anunță că îl va da în judecată pe Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române!

22 Jan 2024 1520

Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, dă în judecată Universitatea Ovidius Constanța!

19 Dec 2023 13543

ÎPS Teodosie a câștigat procesul cu pretinsul călugăr Cristi Călin. Decizia instanței, definitivă

22 Sep 2023 1475