Zi importantă pentru justiția din Constanța! Judecătorii Curţii de Apel Constanţa, convocați în Adunare Generală! Se suspendă protestul

 
 
 
  • Pe ordinea de zi se află suspendarea formei de protest adoptate prin Hotărârea nr. 3 din data de 20 iunie 2023 a Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul acestei instanţe, având în vedere decizia Curţii Constituţionale nr. 467 din data de 02 august 2023 referitoare la legea privind pensiile de serviciu.
 
 
Zi importantă pentru justiția din Constanța! Luni, 4 septembrie 2023, ora 09.30, a fost convocată Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Constanţa! Pe ordinea de zi se află suspendarea formei de protest adoptate prin Hotărârea nr. 3 din data de 20 iunie 2023 a Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul acestei instanţe, având în vedere decizia Curţii Constituţionale nr. 467 din data de 02 august 2023 referitoare la legea privind pensiile de serviciu.
 
Amintim că la data de 20 iunie 2023, ora 10.00, la sediul Curţii de Apel Constanţa a avut loc şedinţa Adunării Generale a Judecătorilor, convocată de Preşedintele Curţii de Apel Constanţa, în temeiul art. (7) pct.1) lit. r) din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, aprobat prin Hotărârea nr.3.243/2022 a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, având înscrisă în ordinea de zi: Analiza evoluţiei proiectului privind pensiile de serviciu şi adoptarea măsurilor de protest necesare faţă de încălcarea statutului judecătorului în eventualitatea adoptării proiectului conform amendamentelor.
 
După dezbateri şi supunere la vot, Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Constanţa, a decis, cu unanimitatea celor prezenţi, adoptarea unei forme de protest constând în amânarea cauzelor de judecată, cu excepţia celor cu caracter urgent, şi anume:
 

a) în materie civilă și contencios administrativ: ordonanţă preşedinţială, măsuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, plasamente, adopţii, reținere/ sechestru nave, suspendare act administrativ, custodii publice, declarare ca indezirabili, achiziții publice;
 
b) în materie penală: cauze în care sunt inculpaţi sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, măsuri asigurătorii, cauze în care prescripția răspunderii penale este iminentă.

 
Protestul adoptat era pe durata nedeterminată, începând cu data de 21.06.2023 până la momentul adoptării unei soluţii legislative adecvate, care să respecte statutul profesiei de magistrat, să aibă caracter previzibil și să evite disfuncțiile și inechitățile din sistemul judiciar.
 
  Subdimensionarea drastică a schemelor de personal, neadaptate volumului din ce în ce în ce mai mare de cauze, incompatibilităţile şi interdicţiile profesiei, care au ca rezultat creşterea alarmantă, în ultimii ani, a numărului celor care au fost diagnosticaţi cu diferite boli profesionale, unele incurabile, răspândite atât în rândul judecătorilor cât şi al grefierilor, sunt câteva aspecte care ar trebui avute în vedere de legiuitor, pentru ca statutul, independenţa şi demnitatea profesiei să nu fie afectate.
 

Pensie de serviciu a magistraţilor, aşa cum este consacrată  în legislaţia naţională încă din anul 1997, a fost concepută tocmai pentru a consolida statutul magistratului şi garanţiile de independenţă pe care acesta trebuie să le ofere.
 
Afectarea substanţei acestei componente a independenţei magistratului ar fi în dezacord cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale, care s-a mai pronunţat şi în trecut şi a decis că eliminarea acestei pensii pentru magistrați este contrară exigențelor societăţii actuale. Totodată, şi alte importante documente internaționale se exprimă în acelaşi sens cu privire la drepturile magistraților, în considerarea importanței rolului acestora în apărarea statului de drept, nefiind vorba, aşa cum s-a inoculat în rândul opiniei publice în ultima perioadă, în mod profund greşit şi manipulator, despre o anumită pensie specială.

 

    Magistraţii îşi exprimă public regretul faţă disconfortul creat prin recurgerea la această formă de protest la care sunt nevoiţi să recurgă, însă au convingerea că este în interesul societăţii un statut al magistratului puternic, respectat şi independent, căci un corp profesional desconsiderat nu poate oferi societăţii acele garanţii de independenţă, atât de necesare.

 
Totodat[, judecătorii întruniţi în Adunarea Generală au decis atunci să sesizeze Preşedintele  Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Avocatul Poporului, Preşedinţii Senatul şi Camerei Deputaţilor pentru a sprijini întregul corp al magistraţilor, prin formularea obiecţiilor de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională a României.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Ce spune Adrian Ionescu, vicepreședintele Judecătoriei Constanța despre forma de protest activă începând de azi (VIDEO)
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Termen nou, 21 mai 2024 Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, termen azi la Curtea de Apel Constanța

24 Apr 2024 1162

Curtea de Apel Constanța respinge acțiunea preotului Petrică Leașcu! (MINUTĂ)

20 Apr 2024 750

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 3709

PUZ-ul pentru documentația de urbanism în Cartierul Compozitorilor a ajuns pe masa Curții de Apel Constanța!

04 Apr 2024 636

Curtea Supremă de Justiție, în pronunțare în dosarul fostului senator Gigi Chiru!

01 Apr 2024 603

Regimul de înălțime pentru PUZ Constanța-Cumpăna, dezbătut la Curtea Supremă! Judecătorii de la Curtea de Apel au declinat dosarul (MINUTA)

31 Mar 2024 631

Raportul complet al activității Curții de Apel Constanța, în 2023! Două posturi de judecător ar putea fi transferate la Curte (DOCUMENT)

25 Mar 2024 680

Curtea de Apel Constanța, la bilanț! Dosare peste media pe țară, calificativul „foarte eficient“ la durata medie de soluționare și „satisfăcător“ la termenul de redactare (DOCUMENT)

15 Mar 2024 679

Judecători amenințați la Constanța! „Este ca și cum Irod l-ar acuza pe pruncul Iisus cu privire la propriile lui crime!“ (RECHIZITORIU)

11 Mar 2024 1025

Decizie definitivă în procesul deschis de Agenția de Integritate Consiliului Local Pardina (MINUTA)

22 Feb 2024 701

Administratora Liceului Dimitrie Cantemir, din Tulcea, condamnată pentru delapidare! A recunoscut tot în fața procurorilor din Constanța (DOCUMENT)

16 Feb 2024 1665

Stelian Tocia a fost condamnat definitiv, în București, la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare!

15 Feb 2024 1858

Judecătorul Corina Suzana Artene, de la Tribunalul Constanța, răspuns pozitiv de la CSM pentru pensionare

07 Feb 2024 525

DNA Constanța, acțiune extraordinară la Înalta Curte! Este vizat dosarul lui Mihai Octavian Gabur, fost director al companiei Navrom

04 Feb 2024 935

Curtea de Apel Constanța, verdict în așteptare pentru Gianina Ionela Topolov

29 Jan 2024 865