Ce spune Adrian Ionescu, vicepreședintele Judecătoriei Constanța despre forma de protest activă începând de azi (VIDEO)


 
 
 
  • Pensia judecătorilor, de serviciu şi nu specială, aşa cum s-a afirmat în spaţiul public, este consacrată în legislaţia naţională încă din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument rezonabil pentru a o elimina.
  • Ea a fost concepută tocmai pentru a consolida statutul judecătorului şi garanţiile de independenţă pe care acesta trebuie să le ofere.
 
 
Judecătorii Judecătoriei Constanţa, întruniţi marți, 20.06.2023, în Adunarea Generală, au decis ca începând cu azi, 21.06.2023, să adopte ca formă de protest amânarea judecării cauzelor (faza de judecată), pe durată nedeterminată, cu excepţia cauzelor urgente, astfel:
 
- în materie civilă: ordin de protecţie, tutelă/curatelă, internare medicală nevoluntară, internare provizorie nevoluntară, ordonanţă preşedinţială, suspendare provizorie executare silită, încuviinţare executare silită, măsuri asiguratorii, asigurare dovezi, evacuare-procedura specială, punere sub interdicţie, incidente procedurale, situaţie juridică minor, precum şi orice alte cereri care vizează situaţii excepţionale care pot fi considerate de urgenţă deosebită;
 
 - în materie penală: cauze în care sunt inculpaţi sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, măsuri asigurătorii, cauze în care prescripția răspunderii penale este iminentă, cauze în materia amânării sau întreruperii executării pedepsei ori a măsurii educative privative de libertate, cauze în materia liberării condiţionate, cauze având ca obiect schimbări privind măsura educativă a internării într-un centru educativ sau într-un centru de detenţie, contestaţiile împotriva încheierilor judecătorului de supraveghere a  privării de libertate prevăzute de Legea nr.254/2013, contestaţii la executare, cereri având ca obiect schimbări în executarea unor hotărâri, cereri având ca obiect înlăturarea sau modificarea pedepsei, cereri privind menţinerea, înlocuirea sau încetarea măsurilor de siguranţă cu caracter medical, căi de atac extraordinare apreciate ca urgente, cereri de strămutare, conflicte de competenţă şi incidentele procedurale în cauzele care se soluţionează în această perioadă, cereri având ca obiect prelungirea dreptului de circulaţie pe drumurile publice potrivit art.111 alin.6 din O.U.G. nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, alte tipuri de cauze în care legea nu prevede citarea părţilor şi orice alte cauze apreciate ca fiind urgente de către judecător;
 
pentru următoarele considerente principale:
 
1.Pensia judecătorilor, de serviciu şi nu specială, aşa cum s-a afirmat în spaţiul public, este consacrată în legislaţia naţională încă din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument rezonabil pentru a o elimina.
 
Ea a fost concepută tocmai pentru a consolida statutul judecătorului şi garanţiile de independenţă pe care acesta trebuie să le ofere.

 
Eliminarea acestei componente a independenţei judecătorului este în dezacord cu jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale care a decis că eliminarea acestei pensii pentru judecători este contrară exigențelor actuale, pe care importante documente internaționale le exprimă în mod direct cu privire la drepturile judecătorilor, în considerarea importanței rolului acestora în apărarea statului de drept.
 

Modificările legilor justiţiei recent adoptate (în decembrie 2022) au reprezentat un jalon PNRR îndeplinit, PNRR statuând, în mod expres, neincluderea pensiilor judecătorilor în categoria care urmează să fie modificată.
 
2. De asemenea, volumul excesiv de muncă în rândul judecătorilor, agravat de fluctuaţia masivă de personal, gradul insuficient de ocupare a schemelor de personal, incompatibilitățile şi interdicţiile profesiei afectează nu doar calitatea actului de justiţie, ci şi statutul şi independenţa magistratului, prin lezarea demnităţii profesiei.
 
 Aducem la cunoştinţa tuturor participanţilor la procedurile judiciare că înţelegem consecinţele formei de protest adoptate, dar am fost nevoiţi să recurgem la această măsură, fiind în interesul societăţii ca statutul judecătorului să fie unul puternic, respectat şi independent.
 
Statutul judecătorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societăţii de a avea o justiţie independentă şi imparţială. Independenţa judecătorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societăţii garanţii de independenţă.
 
Magistratul Adrian Ionescu, vicepreședinte al Judecătoriei Constanța (foto), a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că în procesele penale se vor desfășura toate cauzele care au măsuri preventive și măsuri urgente care trebuie luate de către judecătorul de drepturi și libertăți, precum și toate cauzele care sunt considerate de fiecare judecător ca fiind urgente sau în care termenul de prescripție a răspunderii penale este iminent sau pe cale să se împlinească, astfel încât să nu fie afectate procedurile urgente și cauzele foarte importante și cele aflate sub măsuri preventive.   

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Oficial!
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța intră în grevă!

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 508

Fostul premier Petre Roman pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990

25 Apr 2024 462

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 01 aprilie 2024

02 Apr 2024 638

Cine vrea să lucreze la DNA! Lista procurorilor care îndeplinesc condițiile

31 Mar 2024 644

Ședință CJC Se votează prelungirea mandatelor administratorilor provizorii și bugetul de la Drumuri Județene SA (DOCUMENTE)

24 Mar 2024 1088

„Ziua Culturii Naționale”, celebrată și de Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”

14 Jan 2024 739

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Adrian-Victor Ionescu șef serviciu la CJ Constanța (DOCUMENTE)

10 Nov 2023 802

Judecătorul Ovidiu Florin Constantinescu, vicepreședinte al Judecătoriei Constanța, din noiembrie

26 Oct 2023 931

Judecătorul Ovidiu Florin Constantinescu, propus vicepreședinte al Judecătoriei Constanța

23 Oct 2023 870

Unic asociat al societății este UAT județul Constanța Mandatele directorilor și administratorilor provizorii de la Drumuri Județene SA au intrat din nou în prelungiri!

03 Oct 2023 1025

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 12 iulie 2023

13 Jul 2023 1192

Magistratul Teodora Boicescu, delegare prelungită în conducerea Judecătoriei Constanța

16 Jun 2023 1431

Licitații Constanța Primăria Istria a bătut palma cu Vest Instal SRL și cu Global Ports's Services SRL, controlată în trecut de Mircea Marcu, fostul șef al APMC (DOCUMENT)

31 May 2023 1855

Momente emoționante la Poarta Albă, la inaugurarea „Muzeului în aer liber”, închinat deținuților politic exterminați de regimul comunist (FOTO+VIDEO)

26 May 2023 1810

Judecătorul Adrian Ionescu, noul vicepreședinte al Judecătoriei Constanța

25 May 2023 1824