Ce vrea RAS Tulza de la Ministerul Apărării Naționale și de la Statul Major al Apărării!

  • Hotărârea nr. 50/2021 a fost pronunțată de Completul C8Fond, prezidat de magistratul Cristina Belecciu, în dosarul 516/36/2019.
  • Potrivit informațiilor oficiale, RAS Tuzla a solicitat anularea actelor emise de Statul Major al Apărării și Ministerul Apărării Naționale care au legătură cu avizele privind proiectul de modernizare a aeroportului privat din Tuzla.
  • Este vorba despre prevederile care obligă RAS Tuzla să asigure accesul militarilor pe drumurile proprii.
  • Curtea de Apel Constanța a respins acțiunea Regional Air Services Tuzla, ca nefondată.
  • Decizia Curții de Apel Constanța poate fi atacată în recurs.
 
Magistrații Secției a II-a Civile, de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța au motivat hotărârea pronunțată în litigiul izbucnit între compania privată Regional Air Services Tuzla și Ministerul Apărării Naționale.
 
Este vorba despre Hotărârea nr. 50/2021, pronunțată de Completul C8Fond, prezidat de magistratul Cristina Belecciu, în dosarul 516/36/2019.
 
Potrivit informațiilor oficiale, RAS Tuzla a solicitat anularea actelor emise de Statul Major al Apărării și Ministerul Apărării Naționale care au legătură cu avizele privind proiectul de modernizare a aeroportului privat din Tuzla.
 
Mai exact, se arată în cererea de chemare în judecată că „anularea actelor administrative contestate vizează exclusiv eliminarea din cuprinsul acestor acte a condiției impuse, respectiv cea privind «asigurarea accesului nerestricționat al persoanelor și autovehiculelor în/din obiectivele militare (incinta 2 a cazărmii 2765 Tuzla, parcarea și cazarma 3514 Tuzla și grupul de pompare al UM02040 Tuzla), situate în proximitatea investiției», cu consecința menținerii în rest a efectelor actelor administrative contestate“.
 
Cererea de chemare în judecată este menționată în Hotărârea nr. 50/2021 a Curții de Apel Constanța, document citat pe Jurindex.
 
„Condiția este nelegală“
 
În documentul citat, se arată că reprezentanții RAS Tuzla au argumentat că „dincolo de faptul că RAS a permis întotdeauna accesul Ministerului Apărării Naționale pe proprietatea sa privată, deși această autoritate are propriile sale căi de acces și nu a pretins niciodată, în schimbul acestui acces, despăgubiri (așa cum prevede legea), trebuie subliniat că impunerea în sarcina RAS a obligației de acces gratuit și perpetuu în această modalitate, prin intermediul avizelor, ca și condiție pentru valabilitatea acestora, este realizată prin exces de putere, prin exercitarea abuzivă a drepturilor de către autoritate“.
 
„Astfel, condiția menționată este nelegală întrucât încalcă și restricționează dreptul de proprietate privata aparținând RAS, condiționează recunoașterea unui drept (de obținere a avizului favorabil) de renunțarea (parțială) la un alt drept (dreptul de proprietate privată), este străină de problema care trebuie reglementată prin intermediul actelor administrative contestate“, potrivit hotărârii citate pe www.rolii.ro.

 
Ce au spus reprezentanții MApN
 

În replică, reprezentanții Ministerului Apărării Naționale și ai Statului Major al Apărării au solicitat respingerea acțiunii promovate în instanță de Regional Air Services Tuzla.
 
„Nu este dovedită susținerea Regional Air Services S.R.L., potrivit căreia U.M. din zonă beneficiază de acces la calea publică (DN 39), prin practicarea / amenajarea / parcurgerea terenurilor aflate în proprietate ori deținute cu un anumit titlu (drept corespunzător proprietății publice). Din schițe, rezultă că toate cele 3 cazărmi: cazarma 2765 incinta 1, cazarma 3514 și cazarma 2765 incinta 2, sunt înconjurate pe toate laturile de canale de irigații sau de proprietăți private ale unor persoane fizice/juridice, iar accesul de la acestea spre calea publică (DN 39) e blocat de liziera de protecție a DN 39, aflată în administrarea Romsilva“, au arătat reprezentanții MApN, potrivit documentului citat.
 
Mai departe, „referitor la cererea reclamantei, de anulare în parte a actelor administrative menționate, respectiv eliminarea din cuprinsul avizelor a condiției impuse „privind asigurarea accesului nerestricționat al persoanelor și autovehiculelor în/din obiectivele militare (incinta 2 a cazărmii 2765 Tuzla, parcarea și cazarma 3514 Tuzla, și grupul de pompare a UM 02040 Tuzla) situate în proximitatea investiției cu consecința menținerii în rest a efectelor actelor administrative contestate, apreciază că înlăturarea condiționării din cuprinsul avizelor menționate nu s-ar putea face cu păstrarea/menținerea avizului favorabil“.
 
„Drumuri de pământ care se înfundă“
 
La finalul procesului, magistrații Curții de Apel Constanța au decis respingerea acțiunii RAS Tuzla ca nefondată.
 
În acest sens, judecătorii au arătat că „potrivit raportului de expertiză tehnică judiciară în specialitatea „topografie“ întocmit de expertul topograf, coroborat cu schițele depuse la dosar, rezultă că singura cale de acces existentă pentru accesul tehnicii militare și a personalului militar la unitățile pârâtului din DN 39 este pe drumul de acces reprezentat de teren în suprafață de 8027 mp, nr. cadastral (...), aflat în prezent în proprietatea privată a reclamantei Regional Air Services. Contrar opiniei reclamantei și susținerilor Primăriei Tuzla, din adresa depusă la dosar la filele 207-208, drumurile alternative invocate nu asigura o cale de acces la drumul public DN 39, ci reprezintă parțial drumuri de pământ, care se înfundă fie în liziera de pe marginea DN 39, cu rol asupra siguranței traficului, fie într-o stație peco“..
 
„De altfel, conform susținerilor ambelor părți, accesul s-a efectuat pe acest drum nestingherit atât de când drumul a devenit proprietate privată, dar și anterior, când se afla în proprietatea Comunei și în folosința Aviației Utilitare Tuzla, deservind ambele aeroporturi, atât al aviației militare, cât și al celei civile“, se arată în hotărârea citată pe www.rolii.ro.
 
Hotărârea Curții de Apel Constanța poate fi atacată în recurs, în termen de 15 zile de la comunicare.
 
În cazul în care se va declara recurs, dosarul va fi trimis Înaltei Curți de Casație și Justiție, instanță care va avea ultimul cuvânt în cauză.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 
 
Citește și:
 Regional Air Services, la judecată cu MApN şi Statul Major al Apărării
Adrian Vasilache, directorul Aeroportului Tuzla - „Este o chestiune internă“

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizia definitivă a CEDO în cauza Regional Air Services SRL și Dorin Ivașcu contra României (DOCUMENT)

11 Feb 2024 860

Momente de neuitat În urmă cu 59 de ani a avut loc prima salvare pe mare cu elicopterul din România

28 Nov 2022 1264

Centrul Cultural Județean Constanța anunță avanpremiera filmului Top Gun- Maverick

25 May 2022 1687

Ce a decis Curtea de Apel Constanța în procesul dintre RAS Tuzla și Ministerul Apărării

31 Mar 2021 2026

Final de proces în litigiul dintre RAS Tuzla și Ministerul Apărării

10 Feb 2021 2509

Regional Air Services Tuzla, la proces cu MApN, pentru „chestiuni administrative“. Ce s-a întâmplat cu dosarul

02 Apr 2020 1811

Regional Air Services, proces cu Statul Major al Apărării. Judecătorii deschid azi dosarul

14 Feb 2020 1966

Prima înfăţişare în litigiul Regional Air Services Tuzla - Ministerul Apărării. Cine judecă dosarul

13 Jan 2020 2872

„O chestiune internă“ Înregistrat din octombrie la instanţă, procesul Regional Air Services Tuzla - Ministerul Apărării se judecă la anul!

04 Dec 2019 1865

Regional Air Services, la judecată cu MApN şi Statul Major al Apărării Adrian Vasilache, directorul Aeroportului Tuzla - „Este o chestiune internă“

16 Oct 2019 4577

Cel mai spectaculos airshow privat – Aeromania, desfășurat în ultimii 12 ani în fiecare vară la Tuzla, nu va mai fi organizat în 2019

08 Apr 2019 2337

Gigi Chiru Victor Ponta şi CJC "ruinează" Aeroportul Kogălniceanu

22 Aug 2014 3152

Nasul Tv Sub oblăduirea lui Dan Şova, contract dubios între RAS Tuzla şi Ministerul Transporturilor

20 Aug 2014 3007