Constanța. Polițist trimis în judecată de DIICOT Constanța

 
 
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.  
 
 
Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus, potrivit datelor noastre, trimiterea în judecată a unui polițist din Constanța, suspectat de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
 
Dosarul 2814/118/2024 a fost trimis spre soluționare Tribunalului Constanța.
 
Cauza a fost înregistrată pe rolul Secției Penale din Tribunalul Constanța, iar potrivit portalului instanțelor de judecată are ca obiect „infracţiuni de corupţie (Legea nr. 78/2000) art 12 alin. 1 lit b din Lg. 78/2000“, iar ca inculpat figurează „Bădărănescu Alexandru Ionuţ“.
 
Marți, 23 aprilie 2024, Tribunalul Constanța a constatat că „măsura arestării preventive a fost luată față de inculpatul Bădărănescu Alexandru Ionuţ, prin încheierea nr. 202/P/JDL/5.04.2024 a Curții de Apel Constanța, în condiţii de legalitate“.
 
În continuare, în decizia tribunalului se mai arată că „în baza art.207 alin.4 C.pr. penală menține măsura arestării preventive, față de inculpatul Bădărănescu Alexandru Ionuţ, pe o durata de 30 de zile, măsura ce urmează a fi verificată până la data de 22.05.2024, inclusiv. Respinge cererea de inlocuire a masurii arestarii preventive cu masura controlului judiciar, formulata de inculpatul Bădărănescu Alexandru Ionuţ, prin apărător“.
 
Decizia Tribunalului Constanța nu este una definitivă!
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.  


Conform datelor oficiale, Art. 12. din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie prevede:
 

„Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite:
 
a) efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale;
 
b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Surse
Polițist cercetat de DIICOT Constanța, plasat sub control judiciar! (MINUTĂ)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Surse Polițist cercetat de DIICOT Constanța, plasat sub control judiciar! (MINUTĂ)

02 Apr 2024 1078