Cum s-a încheiat procesul militarului din Constanța care se judeca pentru dreptul de a rămâne în armată

  • Magistrații au respins recursul luptătorului de la Baza Topraisar, decizia Curții de Apel Constanța fiind una definitivă.
  • Militarul constănțean a încercat să obțină în justiție anularea deciziei medicale potrivit căreia ar fi inapt pentru serviciul militar.
  • Printr-un document medical anterior, luptătorul a fost declarat apt limitat, deficiența funcțională și incapacitatea adaptivă fiind de 35%.
 
Judecătorii Curții de Apel Constanța au închis dosarul militarului din Constanța care se judeca pentru a i se permite să rămână în armată, după ce fusese declarat inapt pentru serviciul militar de către Comisia de Expertiză Medico-Militară.
 
Magistrații au respins recursul luptătorului de la Baza Topraisar, decizia Curții de Apel Constanța fiind una definitivă.
 
Militarul atacase în recurs hotărârea pronunțată inițial de Tribunalul Constanța, prin care acțiunea sa fusese respinsă drept inadmisibilă.
 
După cum arătam în edițiile anterioare, constănțeanul a dat în judecată UM 01737 Topraisar, Ministerul Apărării Național, dar și Comisia de Expertiză Medico-Militară de pe lângă Spitalul Militar Constanța.
 
Astfel, militarul constănțean a încercat să obțină în justiție anularea deciziei medicale potrivit căreia ar fi inapt pentru serviciul militar.
 

Dosar plimbat între diferite secții

 
Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanțelor constănțene încă din luna aprilie 2019, însă a fost plimbat între diferite secții ale Tribunalului și pe la Curtea de Apel Constanța, până ce , în cele din urmă, competența de soluționare a fost stabilită în favoarea Secției de Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului Constanța.
 
În cererea adresată inițial instanței de judecată, menționată pe Jurindex, bărbatul solicita anularea deciziei din 15 februarie 2019 privind evaluarea capacității sale de muncă.
 
Prin actul respectiv, s-a reținut deficiența funcțională medie de 60% și incapacitatea adaptivă a sa, gradul de invaliditate III, omul fiind declarat inapt pentru serviciul militar, cu scoatere din evidență și trecerea sa în rezervă. Decizia medicală fusese emisă de Comisia de Expertiză Medico-Militară de pe lângă Spitalul Militar Constanța.

 
Prin avocatul său, omnul a argumentat că la întocmirea deciziei contestate au fost avute în vedere raportul de expertiză medico-legală și procesul-verbal încheiat la data de 11.02.2019, acte care au stabilit că acesta este apt limitat pentru serviciul militar, nicidecum inapt, cum s-a reținut în decizia respectivă.
 

Apt limitat

 

În acest sens, avocatul constănțeanului a arătat că, față de actele medicale ce au stat la baza deciziei pe care acesta a contestat-o, s-ar impune anularea actului respectiv și menținerea deciziei medicale emise în anul 2016 de către Spitalul Militar Constanța. Prin documentul respectiv, militarul a fost declarat apt limitat, deficiența funcțională și incapacitatea adaptivă fiind de 35%.
 
„În plus, decizia a fost întocmită deși o altă decizie medicală era în vigoare și fără a se efectua o expertiză medico-legală de un alt for decât cel care a emis prima decizie contestată. Totodată, Comisia centrală a menționat avizul favorabil în chiar cuprinsul deciziei, fiindu-i încălcat dreptul de a formula contestație împotriva hotărârii Comisiei de expertiză medicală și psihologică“, se mai arată în cererea de chemare în judecată, potrivit sursei citate.
 
Cu toate acestea, în luna martie 2020, judecătorii Tribunalului au admis excepțiile privind inadmisibilitatea acțiunii promovate de militar, excepții ce fuseseră invocate de autoritățile pârâte. Pe cale de consedință, acțiunea luptătorului a fost respinsă ca inadmisibilă, iar militarul a pierdut procesul.
 
Bărbatul a declarat recurs împotriva acestei decizii, dar Curtea de Apel Constanța a respins recursul său, ca nefondat.
 
Citește și:

Un militar din cadrul Forțelor Navale a fost condamnat definitiv! Ce pedeapsă a primit și pentru ce
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DSP Constanța, lămuriri legate de programările la vaccinare, din etapa II, pentru constănțenii din municipiu

17 Jan 2021 490

MApN Materiale sanitare din Qatar necesare campaniei de vaccinare, aduse în România

16 Jan 2021 747

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat anti COVID-19

16 Jan 2021 840

MApN. 13 militari români participă la o nouă misiune în Irak

15 Jan 2021 653

Președintele Klaus Iohannis se vaccinează, astăzi, împotriva covid 19 (video)

15 Jan 2021 737

Încep achizițiile pentru dotările centrelor. George Măndilă, consilierul edilului Chițac, despre costurile campaniei de vaccinare la nivelul municipiului Constanța

15 Jan 2021 1415

Un militar din Constanța a fost condamnat pentru agresiune sexuală. Victima, o minoră

14 Jan 2021 2653

Aproape două hectare din unitatea militară de la Capu Midia – Corbu, vândute între civili. Intervenția judecătorilor

14 Jan 2021 2997

Plafonarea soldelor militarilor din MApN ar fi neconstituțională! Organizația veteranilor din teatrele de operații sesizează Avocatul Poporului

13 Jan 2021 1672

Cele 18 centre de vaccinare din județul Constanța. Unde se află

13 Jan 2021 1490

A murit generalul Dan Ghica-Radu!

13 Jan 2021 5094

MApN Imagini oficiale de la sosirea vaccinului Moderna

13 Jan 2021 443

#citeșteDobrogea Militari de carieră care au condus unităţi din Constanţa în prima jumătate a secolului al XX-lea

13 Jan 2021 1862

Coronavirus Vaccinul Moderna a ajuns în România

12 Jan 2021 586

Prima tranșă, de 14.000 doze de vaccin Moderna ajunge în România

12 Jan 2021 464