Curtea de Apel Constanța, precizări privind modificările legislative referitoare la eliminarea pensiei de serviciu şi diminuarea remuneraţiei magistraţilor


Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Curţii de Apel Constanţa este abilitat să aducă la cunoştinţa publică că în data de 20.12.2019 a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Constanţa, în care s-au hotărât următoarele:

,,Art. 1 – Constată că eliminarea pensiei de serviciu constituie o atingere gravă a principiului constituţional al independenţei judecătorilor, precum şi a documentelor internaţionale care impun în aplicarea acelui principiu ca judecătorii să beneficieze, după încetarea activităţii, de un venit cât mai apropiat de venitul obţinut în activitate.

        Art. 2 – Constată că reducerea drepturilor salariale ale judecătorilor în funcţie constituie o atingere gravă a principiului constituţional al independenţei judecătorilor din perspectiva independenţei materiale.

        Art. 3 – Constată că modificarea unor prevederi legale privind pensiile şi salarizarea judecătorilor în mod intempestiv, fără o dezbatere publică adecvată şi fără consultarea într-o manieră efectivă a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenţei justiţie, constituie o imixtiune în activitatea de înfăptuire a justiţiei şi o încălcare a principiului constituţional al separării puterilor statului.

        Art. 4 – Sesizează Consiliul Superior al Magistraturii pentru a lua măsurile necesare, în limita competenţelor sale, în vederea apărării independenţei justiţiei din perspectiva independenţei materiale a judecătorilor, inclusiv prin sesizarea Curţii Constituţionale cu un conflict de natură constituţională între Guvern, pe de o parte şi, puterea judecătorească, pe de altă parte.

        Art. 5 – Solicită Guvernului şi Parlamentului să se abţină de la orice măsuri care afectează independenţa justiţiei sub aspectul condiţiilor financiare.
        
Art. 6 – Constată că modificarea condiţiilor materiale ale activităţii personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor este de natură a afecta însăşi activitatea instanţelor şi independenţa puterii judecătoreşti şi se declară solidaritatea cu demersurile iniţiate pentru respectarea statutului profesional sub aspect material.

        Art. 7 – Dispune aducere la cunoştinţa publică a prezentei hotărâri, prin Biroul de informare şi relaţii publice al instanţei, precum şi comunicarea hotărârii către Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Justiţiei.”

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Curtea de Apel Constanța anunță când se va pronunța în dosarul lui Cristian Radu, primarul din Mangalia, în cameră preliminară! (DOCUMENT)

17 May 2024 577

Procesul primarului Chițac, amiral în rezervă, cu Casa Sectorială de Pensii MApN, la Curtea de Apel! Nemulțumiri legate de diminuarea cuantumului pensiei militare de stat

16 May 2024 622

Prins în flagrant delict, la Cernavodă! Reprezentant al unei societăți comerciale, abandona deșeuri (FOTO)

15 May 2024 496

Procesul deschis de Primarul Constanței fostului edil Radu Mazăre legat de Fundația Fantasio se va desfășura la Judecătorie, a decis Curtea de Apel

15 May 2024 513

Instanța constatat „neregularitatea rechizitoriului“ Tribunalul Constanța restituie la parchet dosarul angajatelor de la Oficiul Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Constanţa! (DOCUMENT+MINUTĂ)

15 May 2024 389

Consilierul local Linica Stan de la Mangalia, pierde procesul cu Agenția Națională de Integritate. Decizia nu este definitivă

15 May 2024 400

Procurorul Mircea Adrian, numit șef al Serviciului privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari din DNA

15 May 2024 510

DNA Constanța, aproape să „piardă“ dosarul lui Dragoș Iorga, fost director în Ministerul Investițiilor! Cauza, la Curtea de Apel București (DOCUMENT)

14 May 2024 749

Cristian Radu, primarul din Mangalia, termen miercuri la Curtea de Apel Constanța, în dosarul DNA! (DOCUMENT)

14 May 2024 1601

Curtea de Apel Constanța respinge revizuirea cerută de Seaview Advertising SRL pentru un imobil de 15 etaje, în Mamaia (MINUTA)

13 May 2024 374

Procuror nou la DNA Constanța! Un alt magistrat se alătură „armatei“ Anticorupție începând cu 1 iunie 2024

12 May 2024 8087

Curtea de Apel Constanța anunță primul termen în dosarul lui IPS Teodosie, arhiepiscop al Tomisului, trimis în judecată de DNA!

12 May 2024 687

Terenul din zona Restaurantului Vatra, din Mamaia, pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel!

12 May 2024 531

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu, demers la Curtea de Apel contra municipalității pentru un teren din Mamaia!

12 May 2024 570

Justiție Constanța Amânare de pronunțare în cazul polițistului suspectat că ar fi dezvăluit radarele de pe Autostrada A2, București – Constanța!

12 May 2024 503