Demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii, suspendată. Cât timp a câștigat parohia!

Slujba de liturghie la Izvorul Tămăduirii.
  • Până în toamnă, biserica nu s-ar afla în pericol de demolare 

Judecătoria Constanța a decis joi, 16 iunie 2022, suspendarea procedurilor de demolare a Bisericii Izvorul Tămăduirii!


Soluția pe scurt: „Admite cererea de suspendare provizorie a executării silite formulată de contestatoarea ... . În temeiul art. 719 alin. (7) C. proc. civ., suspendă provizoriu executarea silită efectuată în dosarul de executare nr. 234/2022 al B.E.J. Beciu Stelian, până la soluţionarea cererii de suspendare a executării silite formulate în cadrul dosarului nr. 14901/212/2022 al Judecătoriei Constanţa. În temeiul art. 719 alin. (8) C. proc. civ., prezenta încheiere se comunică din oficiu şi de îndată B.E.J. Beciu Stelian. Fără cale de atac. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, conform art. 402 teza finală C. proc. civ., astăzi, 16.06.2022”.


Stelian Beciu a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că „într-adevăr, procedurile sunt suspendate, în prezent”. Reprezentanții Primăriei Constanța au transmis că „Respectăm și nu comentăm deciziile instanței”.
 
Așa cum aminteam mai sus, magistrații au decis ca să admită acțiunea din dosarul 15087/212/2022 până la un nou termen în dosarul 14901/212/2022. Acțiunea a fost înaintată de către un avocat, reprezentant al Arhiepiscopiei Tomisului. Conform unor sursee, „până în toamnă nu va fi dat un nou termen. Cel mai probabil, în octombrie va fi”.
 
Totodată, tot pe rolul instanței, a mai fost și dosarul 15079/212/2022, privind emiterea unei ordonațe preșidențiale. Magistrații au respins această acțiune. „ Solutia pe scurt: Admite excepţia inadmisibilităţii invocată din oficiu. Respinge cererea de emitere a unei ordonanţei preşedinţiale formulată de reclamanta **, cu sediul în **, având adresa procesual aleasă de e-mail **, în contradictoriu cu pârâţii **, ambii cu sediul în **, ca inadmisibilă. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Constanţa. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 396 alin. 2 C. proc. civ. astăzi, 16.06.2022”.
 
Acțiunea de mai sus a fost deschisă prin intermediul Gabrielei Ștefania Nuț, care a depus acțiunea în data de 14 iunie, a fost înregistrată pe 15 iunie, iar termen este astăzi. „Am cerut să se judece fără citarea părților, fără concluzii și să se dispună de urgență să intre în vigoare de la momentul pronunțării”, a spus Nuț. Săptămâna viitoare, aceștia vor face apel în dosar.
 
 

Un alt dosar

 
Totodată, mai există un dosar pe rolul Judecătoriei Constanța, 15090/212/2022, care are ca obiect soluționarea promisiunii verbale sau corpului scris de menținere a parohiei pe poziție sau oferirea unui alt spațiu/teren pentru continuarea activității lăcașului de cult. În acest dosar nu a fost stabilit încă termen.
 
Pe 11 mai a fost depusă ultima cerere de prelungire a amânării punerii în aplicare a deciziei defenitive, iar la finele săptămânii trecute acel termen a expirat.
 
Vineri, 10 iunie 2022, la Biserica Izvorul Tămăduirii, cunoscută drept biserica de pe trotuar de la Macul Roșu, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a slujit Sf. Liturghie, alături de zeci de preoți de la parohiile din municipiu și județ. 
 
ÎPS Teodosie, la finalul slujbei, a ținut o predică prin care preciza că îi este milă de primarul Vergil Chițac, care și-a pierdut credința declarată în campania electoral și îi cere edilului să lase biserica să își continue rânduiala. „Cum să mutăm loc sfințit de 20 de ani. Mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta. Îl rog pe Dumnezeu pentru cei din Consiliul Local. Cer ajutor și de la doimnul prim ministru. Să fiți general și al Domnului Iisus Hristos. Să ne ajute Bunul Dumnezeu“ - a declarat ÎPS Teodosie.

 
Acesta a precizat că preoții vor sta de strajă să aibă grijă că nu vine nimeni să demoleze lăcașul de cult.

 
„Buldozerele nu trec peste oameni. Ne vom sesiza și venim o sută. Dacă este nevoie facem un referendum cu 100 de preoți și 10.000 de credincioși la primărie și aici la biserică. Decizia poate fi schimbată. Este o decizie nefirească. Un sacrilegiu nu este o decizie firească. Dreptul divin est edeasupra dreptului uman. Creștinii au dreptul să se roage. Au acest drept constituțional. S-a încălcat acest drept de a se ruga unde s-au rugat 20 de ani. Cine le ia acest drept? Justiția, Primăria, nimeni nu are dreptul acesta. Au fost hotărâri nedrepte și trebuie să fie corectate“ -a mai menționat ÎPS Teodosie.


Omul de afaceri Gigi Becali a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că este dispus să construiască o altă biserică în locul celei care va fi dărâmată (Biserica „Izvorul Tămădurii”) din zona Macul Roșu a municipiului Constanța, adăugând ca va discuta cu primarul Vergil Chițac, ca să „se facă o biserică nouă, una frumoasă”.

                                        
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:

EXCLUSIV! Demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii, suspendată de Judecătoria Constanța!

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Biserica „Izvorul Tămăduirii” Când este următorul termen prin care Arhiepiscopia Tomisului cere emiterea unei ordonanțe președințiale

28 Jun 2022 640

Constanța Când va fi analizat în instanță apelul dintr-unul din dosarele ce vizează suspendarea demolării Bisericii Izvorul Tămăduirii

24 Jun 2022 578

Arhiepiscopia Tomisului a făcut apel într-unul din dosarele ce vizează Biserica Izvorul Tămăduirii. Despre ce este vorba

21 Jun 2022 818

Sondaj de Opinie 61% dintre respondenți consideră că ÎPS Teodosie nu va reuși să împiedice demolarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii din Tomis Nord

20 Jun 2022 858

EXCLUSIV! Demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii, suspendată de Judecătoria Constanța!

16 Jun 2022 7596

UPDATE Astăzi s-ar putea decide soarta Bisericii Izvorul Tămăduirii din Constanța

16 Jun 2022 761

Constanța Ce se întâmplă cu Biserica Izvorul Tămăduirii. SSC va media între Arhiepiscopia Tomisului si Primăria Constanța

15 Jun 2022 1039

Demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii. Care este procedura și când ar urma să fie pusă în aplicare decizia instanței

15 Jun 2022 1159

Fostul șef al Direcției Patrimoniu și Cadastru găsise în 2021 o soluție de relocare a bisericii "Izvorul Tămăduirii". Persoane din Primăria Constanța i-au cerut s-o facă uitată!

15 Jun 2022 5229

Locuitorii din zona Bisericii Izvorul Tămăduirii nu și-au pierdut speranța! Cum vor să oprească demolarea lăcașului de cult

14 Jun 2022 3068

Lucian Lungoci (PSD) „Nu cred că toate fețele bisericești sunt icoane de pus la închinat… însă Biserica Izvorul Tămăduirii poate fi relocată”!

14 Jun 2022 1156

Sondaj Peste 2.000 de oameni au răspuns legat de desființarea „bisericii de pe trotuar“, Biserica Izvorul Tămăduirii

13 Jun 2022 1248

Sondaj de Opinie Credeți că ÎPS Teodosie va reuși să oprească demolarea bisericii „Izvorul Tămăduirii“, din Tomis Nord?

13 Jun 2022 1571

Constanța Zeci de persoane participă la slujba de liturghie la biserica Izvorul Tămăduirii. Ar putea fi ultima slujbă de duminică

12 Jun 2022 1213

ÎPS Teodosie – „Aici vor sta preoți de strajă. Vom sta zi și noapte”. Ce spune primarul despre demolare

11 Jun 2022 1513