Justitie

Digitalizarea instanțelor Constănțenii își pot accesa dosarele electronic. Mai multe acțiuni înregistrate la Tribunal

  • Șapte cauze au fost înregistrate la Tribunalul Constanța, legat de care se face mențiunea „dosar electronic“.
  • Toate cele șapte dosare fuseseră înregistrate inițial la Tribunalul București, dar s-a stabilit că instanța constănțeană este competentă să le soluționeze.
  • Reprezentanții instanțelor constănțene au precizat încă de la începutul epidemiei că justițiabilii își pot verifica dosarele electronic, fără a se mai deplasa la arhive.
Deși suntem în stare de alertă, pe fondul epidemiei de Coronavirus ce a cuprins România, iar starea de urgență a fost ridicată deja, justițiabilii își iau măsuri de precauție în legătură cu deplasarea la sediile instanțelor.

În acest sens, pe rolul Tribunalului Constanța au fost înregistrate șapte acțiuni legat de care se face mențiunea „dosar electronic“, după ce reprezentanții instanțelor au anunțat încă de la debutul epidemiei că se poate recurge la varianta electronică, pentru a nu mai fi nevoie ca oamenii să se deplaseze la instanță.


CNCI, pârâtă în dosarele civile

Așa cum menționam anterior, pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța au fost înregistrate șapte acțiuni cu privire la care se face mențiune că ar fi vorba despre „Dosar Electronic“. Astfel, toate cele șapte cauze sunt dosare civile, deschise în baza Legii 10/2001 și a Legii 165/2013.
Mai exact, este vorba despre procese ce fuseseră deschise inițial la Tribunalul București și prin care se contestau anumite decizii ale Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor – instituție ce are calitatea de pârât în fiecare din aceste cauze.

După analizarea actelor depuse la dosare, judecătorii bucureșteni au ajuns însă la concluzia că, în fiecare din aceste șapte cazuri, competența de soluționare ar aparține, de fapt, Tribunalului Constanța.

În această situație, instanța bucureșteană a declinat competența către cea din Constanța, iar dosarele au fost înregistrate pe rolul Tribunalului de la malul mării la data de 3 iulie, făcându-se mențiunea „Dosar electronic“ pentru fiecare dintre aceasta.
 

Info Dosar Electronic, alternativa pentru drumurile la instanță

Pe de altă parte, amintim că, încă de la începutul acestei pandemii, reprezentanții instanțelor au făcut un apel către cetățeni de a nu se mai prezenta fizic pentru verifiarea termenelor sau a dosarelor pe perioada pandemiei.

În acest sens, aceștia își pot verifica dosarele prin intermediul aplicației Info Dosar Electronic.
„Ca urmare a măsurilor de bioprotecţie ce au fost comunicate public, accesul fizic al persoanelor chemate la judecată la dosarul cauzei în formatul documentar fizic a fost sever restricţionat în interesul protejării sănătăţii publice“, precizau reprezentanții Curții de Apel Constanța la momentul respectiv.

În continuare, aceștia arătau că „autentificarea în cadrul aplicaţiei TDS permite - în limita resurselor avute la dispoziţie - vizualizarea şi descărcarea în format pdf a documentelor depuse la dosar sau emise de către instanţă, modalitate care în această situaţie excepţională asigură obligaţia de informare a părţilor“.

„Recomandăm ferm a se utiliza înregistrarea în aplicaţie prin completarea formularului on-line special destinat şi suplinirea prin această modalitate de informare a necesităţii de studiu al dosarului prin deplasare la sediul Curţii de Apel şi la instanţele din circumscripţia acesteia“, mai precizau reprezentanții Curții de Apel Constanța.


Citește și:

Înalta Curte de Casație și Justiție a lansat astăzi aplicația de dosar electronic 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial, de la Consiliul Superior al Magistraturii Ce posturi de conducere sunt libere, în instanțele constănțene

04 Aug 2020 425

„Procurorul“ arestat de Tribunalul Constanța, solicitare către judecători. Ce solicită inculpatul

04 Aug 2020 723

Contraatacul vecinilor Un nou demers în instanță. Este vizat un viitor bloc cu șapte etaje, din Faleză Nord

03 Aug 2020 504

Generalul de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu, rănit la Constanţa Accident cu doi morți pe DN 22C. Militar condamnat definitiv. Cererea de reanalizare a dosarului, respinsă (video)

03 Aug 2020 3092

Un tânăr din Constanța, arestat preventiv pentru trafic de droguri. Iată decizia Tribunalului

01 Aug 2020 721

Oficial! Un fals procuror, arestat preventiv la Constanța

01 Aug 2020 850

Trafic de minori și proxenetism la Constanța. Patru persoane au fost arestate preventiv

01 Aug 2020 782

Judecata dosarului „Belina“, amânată. Când va avea loc noul termen

01 Aug 2020 445

Doi constănțeni au deschis o firmă nouă, care se va ocupa de „activități de protecție și gardă”

01 Aug 2020 673

13 percheziții în Medgidia, Mircea Vodă, Cuza Vodă și Deleni. Opt persoane în arest. Iată acuzațiile

31 Jul 2020 570

Concurs în timp de pandemie. Ce reguli trebuie să respecte judecătorii în cadrul probei scrise la examenul pentru funcţii de conducere

31 Jul 2020 467

Unul dintre cele mai vechi dosare cu polițiști din IPJ Constanța a ajuns la final. Totul se decide azi. Ce pretenții au oamenii legii

31 Jul 2020 918

Doraly Mall Constanța, la judecată cu Direcția de Cultură Brăila

30 Jul 2020 679

Dosarul lui Sorin Strutinsky și Dănuţ Căpăţînă, fostul șef al Spitalului Județean Constanța, a fost strămutat. Iată unde

30 Jul 2020 1166

Tribunalul a anulat parțial HCL-ul privind aprobarea documentației pentru reactualizarea PUZ-ului Constanța – Cumpăna. S-a stabilit primul termen în apel

28 Jul 2020 571