Digitalizarea instanțelor Constănțenii își pot accesa dosarele electronic. Mai multe acțiuni înregistrate la Tribunal

  • Șapte cauze au fost înregistrate la Tribunalul Constanța, legat de care se face mențiunea „dosar electronic“.
  • Toate cele șapte dosare fuseseră înregistrate inițial la Tribunalul București, dar s-a stabilit că instanța constănțeană este competentă să le soluționeze.
  • Reprezentanții instanțelor constănțene au precizat încă de la începutul epidemiei că justițiabilii își pot verifica dosarele electronic, fără a se mai deplasa la arhive.
Deși suntem în stare de alertă, pe fondul epidemiei de Coronavirus ce a cuprins România, iar starea de urgență a fost ridicată deja, justițiabilii își iau măsuri de precauție în legătură cu deplasarea la sediile instanțelor.

În acest sens, pe rolul Tribunalului Constanța au fost înregistrate șapte acțiuni legat de care se face mențiunea „dosar electronic“, după ce reprezentanții instanțelor au anunțat încă de la debutul epidemiei că se poate recurge la varianta electronică, pentru a nu mai fi nevoie ca oamenii să se deplaseze la instanță.


CNCI, pârâtă în dosarele civile

Așa cum menționam anterior, pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța au fost înregistrate șapte acțiuni cu privire la care se face mențiune că ar fi vorba despre „Dosar Electronic“. Astfel, toate cele șapte cauze sunt dosare civile, deschise în baza Legii 10/2001 și a Legii 165/2013.
Mai exact, este vorba despre procese ce fuseseră deschise inițial la Tribunalul București și prin care se contestau anumite decizii ale Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor – instituție ce are calitatea de pârât în fiecare din aceste cauze.

După analizarea actelor depuse la dosare, judecătorii bucureșteni au ajuns însă la concluzia că, în fiecare din aceste șapte cazuri, competența de soluționare ar aparține, de fapt, Tribunalului Constanța.

În această situație, instanța bucureșteană a declinat competența către cea din Constanța, iar dosarele au fost înregistrate pe rolul Tribunalului de la malul mării la data de 3 iulie, făcându-se mențiunea „Dosar electronic“ pentru fiecare dintre aceasta.
 

Info Dosar Electronic, alternativa pentru drumurile la instanță

Pe de altă parte, amintim că, încă de la începutul acestei pandemii, reprezentanții instanțelor au făcut un apel către cetățeni de a nu se mai prezenta fizic pentru verifiarea termenelor sau a dosarelor pe perioada pandemiei.

În acest sens, aceștia își pot verifica dosarele prin intermediul aplicației Info Dosar Electronic.
„Ca urmare a măsurilor de bioprotecţie ce au fost comunicate public, accesul fizic al persoanelor chemate la judecată la dosarul cauzei în formatul documentar fizic a fost sever restricţionat în interesul protejării sănătăţii publice“, precizau reprezentanții Curții de Apel Constanța la momentul respectiv.

În continuare, aceștia arătau că „autentificarea în cadrul aplicaţiei TDS permite - în limita resurselor avute la dispoziţie - vizualizarea şi descărcarea în format pdf a documentelor depuse la dosar sau emise de către instanţă, modalitate care în această situaţie excepţională asigură obligaţia de informare a părţilor“.

„Recomandăm ferm a se utiliza înregistrarea în aplicaţie prin completarea formularului on-line special destinat şi suplinirea prin această modalitate de informare a necesităţii de studiu al dosarului prin deplasare la sediul Curţii de Apel şi la instanţele din circumscripţia acesteia“, mai precizau reprezentanții Curții de Apel Constanța.


Citește și:

Înalta Curte de Casație și Justiție a lansat astăzi aplicația de dosar electronic 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fonduri europene Punct final în procesul lui Marian Sărăcilă, fostul viceprimar din Tuzla

18 May 2021 552

Tribunalul Constanța, decizie importantă în dosarul Loredanei Chircu, medicul decedat la spitalul Heka (video)

18 May 2021 4801

Atelier de pictură și mai multe lucrări distruse Primarul Municipiului Constanța, dat în judecată pe legea retrocedărilor. Dosarul a ajuns la Curtea Supremă

17 May 2021 1891

O navă sub pavilion Panama a fost reținută în portul Constanța

14 May 2021 760

Terenul de la Băile Moderne, din Constanța antebelică, în centrul unui proces la tribunal. Când s-ar putea lua o decizie

14 May 2021 1043

„La vita è bella!“ Ce îi atrage în frumoasa Italie pe Strutinsky, Săvulescu, Bica și alte persoane căutate în România?

13 May 2021 1345

Tribunalul Constanța, veste pentru Radu Mazăre! Începe procesul!

10 May 2021 1062

Șase titluri de campioană a României! Clubul de rugby Farul Constanța, în faliment pentru 120.000 de euro. Ce a decis Tribunalul

08 May 2021 936

Afaceriști trimiși în judecată de DNA Constanța. Prejudiciu, peste 31 milioane de euro. Începe judecata

07 May 2021 4200

Ce s-a întâmplat în procesul în care mai mulți inspectori antifraudă din Constanța l-au dat în judecată pe Procurorul General

07 May 2021 777

După un control al Curții de Conturi Primăria Rasova, în proces cu Maria Mitu, fostul edil al localității

07 May 2021 1484

Afaceri cu fier vechi! 11 inculpați trimiși în judecată de DIICOT Constanța, achitați. Dosarul, în apel

06 May 2021 812

Magistrații s-au pronunțat în dosarul în care un director din primăria Constanța și-a cerut drepturile salariale

06 May 2021 936

Scandal, în trafic, lângă sediul ANAF Constanța. Nemulțumiri după primele condamnări (video)

06 May 2021 3691

Oficial! DNA face primele precizări în legătură cu dosarul medicului de familie Cristina Chiriloaie, din Constanța

05 May 2021 2110