Directorul unui liceu din județul Constanța, condamnat definitiv!

 
 
 
  • Curtea de Apel Constanța a încetat procesul penal față de Gafița Tudora Manuela (instigare la fals material în înscrisuri oficiale) și față de Mirel Alimăneanu (fals material în înscrisuri oficiale), ca urmare a intervenirii prescripției.
  • În continuare, Curtea de Apel a dispus ca fostul director al Liceul Tehnologic „Radu Prişcu“ din Dobromir să rămână cu pedeapsa de 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri.
  • Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă
 
Sentință definitivă în dosarul în care Gafița Tudora Manuela, fost director al Liceul Tehnologic „Radu Prişcu“ din Dobromir, județul Constanța, a fost deferită justiției pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri și de instigare la fals material în înscrisuri oficiale.
 
Miercuri, 18 octombrie 2023, Curtea de Apel Constanța a încetat procesul penal față de Gafița Tudora Manuela (instigare la fals material în înscrisuri oficiale) și față de Mirel Alimăneanu (fals material în înscrisuri oficiale), ca urmare a intervenirii prescripției.  
 
În continuare, Curtea de Apel a dispus ca fostul director al Liceul Tehnologic „Radu Prişcu“ din Dobromir să rămână cu pedeapsa de 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri.
 
Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă și a fost luată, potrivit datelor noastre, de magistrații Ciprian Coadă și Ștefania Pîrlogea, de la Curtea de Apel Constanța.
 
 
Oficial!
 

18.10.2023
Ora estimata: 09:00
Complet: - C. 4 A


Tip solutie: Soluţionare
 
Solutia pe scurt: În baza art.421 pct. 2 lit. a Cod de procedură penală, admite apelurile declarate de parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia, Gafiţa Tudora Manuela şi Alimăneanu Mirel împotriva sentinței penale nr.66/13.01.2023 pronunțată de Judecătoria Medgidia în dosarul penal nr.1472/256/2022.

 
Desființează, în parte, sentința penală apelată și, rejudecând, în baza art.396 alin.6 Cod de procedură penală, raportat la art.16 alin.1 lit. f Cod de procedură penală, încetează procesul penal privind pe inculpata Gafiţa Tudora Manuela, pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 47 rap. la art. 320 alin.1 și 2 Cod penal, precum și față de inculpatul Alimăneanu Mirel pentru săvârșirea infracțiunii prev. de art. 320 alin.1 și 2 Cod penal.
 
Dispune ca inculpata să execute pedepasa principală de 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.259 alin.2 Cod penal, alături de pedeapsa accesorie şi pedepasa complementară a interzicerii unor drepturi stabilite pe lângă pedeapsa principală a închisorii, în condiţiile art.91 şi următoarele Cod penal, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.
 
Menţine măsurile de supraveghere şi obligaţiile stabilite în sarcina inculpatei potrivit art.91 şi următoarele Cod Penal prin sentinţa apelată.
 
Înlătură din cuprinsul sentinței apelate dispozițiile privind aplicarea față de inculpata Gafiţa Tudora Manuela a pedepsei principale de 1 an şi 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale, a pedepsei complementare și accesorii prev. de art.66 alin.1 lit.a și b C.pen aplicată alături de pedepasa principală pentru infracțiunea de de instigare la fals material în înscrisuri oficiale precum și a pedepsei rezultante de 2 ani închisoare.
 
Înlătură din cuprinsul sentinței apelate dispozițiile privind stabilirea față de inculpatul Alimăneanu Mirel a pedepsei principale de 10 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale, în condiţiile art.83 şi următoarele Cod penal, a pedepsei complementare și accesorii prev. de art.66 alin.1 lit.a și b C.pen aplicată alături de pedepasa principală precum şi cele privind obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare stabilite de instanţa de fond.
 
Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale atacate, în măsura în care nu contravin prezentei decizii.
 
În baza art.275 alin.3 Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate în faza apelului rămân în sarcina statului.
 
În baza art.272 Cod de procedură penală, onorariul parţial al apărătorului din oficiu av. Stoioca Sorina-Ionela, în sumă de 400 lei, se va avansa din fondul Ministerului Justiției.
 
Definitivă.
 
Pronunţată prin punerea la dispoziția părților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, azi 18.10.2023.
 
Document: Hotarâre  968/2023  18.10.2023

 
Amintim că dosarul a fost soluționat în primă instanță de Judecătoria Medgidia în sensul condamnării Gafiței Tudora Manuela la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri și instigare la fals material în înscrisuri oficiale.
 
Tot în acest dosar, față de Alimaneanu Mirel, cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale, instanța a stabilit pedeapsa de zece luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit potrivit art. 84 alin. 1 Cod penal, de 2 (doi) ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri 
 
Dosarul penal a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia. 
 

În fapt, s-a reţinut, în esență, potrivit actului de sesizare a instanței, că „la data de 21.11.2017, în calitate de funcţionar public, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu inculpata Gafita Tudora Manuela l-a determinat pe inculpatul Alimaneanu Mirel să falsifice prin alterare registrul de corespondenţă ordinară intrări-ieşiri al Liceului Tehnologic Radu Prişcu Dobromir, la rubrica de la numărul de înregistrare 1089 din 21.11.2017, prin completarea peste înregistrarea iniţială a contestaţiei depuse de către (...) a unei alte menţiuni, în vederea producerii unei consecinţe juridice, respectiv neînregistrarea contestaţiei la selecţia dosarelor a martorei denunţătoare (...)“.
 
  
De asemenea, s-a mai reținut, spun anchetatorii, că „la data de 21.11.2017, în calitate de funcţionar public, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu inculpata Gafita Tudora Manuela a distrus prin rupere contestaţia, în original, depusă de către martora denunţătoare (...), spre păstrare către inculpată – în calitate de director al liceului şi preşedinte al comisei de examen, ce poartă ştampila de înregistrare a documentului la Liceul Tehnologic cu menţiunea olografă a numărului de intrare/ieşire nr. 1089/21.11.2017, în vederea producerii unei consecinţe juridice, respectiv neînregistrarea contestaţiei la selecţia dosarelor a martorei denunţătoare (...)“.
 
„În ceea ce-l privește pe inculpatul Alimaneanu Mirel, s-a reținut că la data de 21.11.2017, în calitate de funcţionar public, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu a falsificat prin alterare registrul de corespondenţă ordinară intrări-ieşiri al Liceului Tehnologic, la rubrica de la numărul de înregistrare 1089 din 21.11.2017, prin completarea peste înregistrarea iniţială a contestaţiei depuse de către (...) a unei alte menţiuni, în vederea producerii unei consecinţe juridice, respectiv neînregistrarea contestaţiei la selecţia dosarelor a numitei (...), la instigarea inculpatei Gafita Tudora Manuela“, conform procurorilor.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Judecata s-a terminat! Urmează pronunțarea în dosarul lui Adrian Nicolaescu, fost prefect al județului Constanța
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Directorul unui liceu din județul Constanța, în așteptarea sentinței definitive! A luat cu suspendare, la prima instanță

05 Oct 2023 2827