Dosarul vaccinărilor false de la Mangalia. Cine este „Ari“. S-au cerut măsuri preventive mai ușoare!Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Surse judiciare au declarat, pentru ZIUA de Constanța, că toate persoanele pentru care DNA Suceava a cerut arestarea au făcut contestație împotriva deciziei Tribunalului Suceava.
  • Tribunalul hotărâse arestarea a cinci dintre suspecți, o a șasea persoană fiind plasată în arest la domiciliu.
  • Oportunitatea arestării preventive a suspecților va fi analizată de Curtea de Apel Suceava.
  • Potrivit datelor oficiale, Henriette Raluca Berge este zisă și Ari sau Ariana.
 
Cinci suspecți din șase încătușați de DNA Suceava în dosarul vaccinărilor false de la Mangalia au primit mandate de arestare valabile până la data de 20 ianuarie 2022, patru dintre aceștia fiind din Mangalia.
 
Tribunalul Suceava a arătat că, în urma deliberărilor, completul care a analizat propunerea de arestare preventivă a decis să respingă în cazul celor cinci suspecți cererile formulate prin apărători de luare a unor măsuri preventive mai ușoare, respectiv control judiciar sau arest la domiciliu.
 
O singură măsură de arest la domiciliu a fost dispusă de instanță față de una dintre suspecte.
 
În ce privește suspecții arestați preventiv, aceștia sunt Elena Daniela Vlădoi, angajată a Spitalului Municipal Mangalia, Pompilia Timofei și Henriette Raluca Berge, asistente medicale în cadrul Centrului de Vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia.
 
Potrivit datelor oficiale, Henriette Raluca Berge este zisă și Ari sau Ariana.
 
Totodată, mandate de arestare preventivă au fost emise și pe numele lui Andrei Cristian Vlădoi și, respectiv, Marian Ilisoi.
 
În cazul Alinei Lidia Ilisoi, instanța a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu, până la data de 20 ianuarie 2022, aceasta fiind pusă în libertate de îndată, „dacă nu este arestată sau reținută în altă cauză“.

 
Surse judiciare au declarat, pentru ZIUA de Constanța, că toate persoanele pentru care DNA Suceava a cerut arestarea au făcut contestație împotriva deciziei Tribunalului Suceava.
 

Reținuți din 21 decembrie 2021
 
În comunicatul DNA se arată că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 decembrie 2021, a inculpaților Timofei Pompilia, Berge Henriette – Raluca, asistente medicale în cadrul Centrului de Vaccinare, amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, în modalitatea inițiere și constituire, luare de mită, în formă continuată, acces ilegal într-un sistem informatic, în formă continuată, fals informatic, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, Vlădoi Elena Daniela, angajată în cadrul Spitalului Municipal Mangalia, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, în modalitatea inițiere și constituire, trafic de influență, în formă continuată, dare de mită (două fapte comise în formă continuată), instigare la acces ilegal într-un sistem informatic (două fapte comise în formă continuată), instigare la fals informatic (două fapte comise în formă continuată), instigare la fals intelectual (două fapte comise în formă continuată)“.
 
De asemenea, DNA a vorbit și despre „trei persoane fizice, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de: constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, dare de mită, acces ilegal într-un sistem informatic, fals informatic, fals intelectual și spălare a banilor, săvârșite în forma autoratului, complicității și a instigării“.
 
Peste 100 de persoane nevaccinate, dar cu certificat
 
Conform DNA, „cauza are ca obiect investigarea modalității în care peste 100 de persoane majoritatea din județele Suceava și Constanța ar fi obținut certificatul digital european Covid fără să se fi vaccinat“.
 
„Concret, la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 2021, inculpatele Timofei Pompilia, Berge Henriette – Raluca, asistente medicale din cadrul Centrului de Vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia, și ceilalți inculpați, ar fi constituit un grup infracțional organizat care avea ca scop final eliberarea de certificate de vaccinare anti - Covid falsificate, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 250 și 400 de euro, persoanelor interesate“, potrivit DNA.
 
„Ulterior la acest grup ar fi aderat mai multe persoane, intermediari de încredere (rude, prieteni etc.), care s-au specializat în racolarea de persoane dornice să obțină astfel de certificate falsificate de vaccinare, la rândul lor percepând comisioane cuprinse între 100 și 250 de euro, în funcție de starea materială a clienților“, spun anchetatorii.
 
„Un aspect important la stabilirea «tarifului» era acela al prezenței persoanei la centrul de vaccinare. Astfel, în cazul persoanelor dispuse să se deplaseze la Mangalia, tariful cerut de intermediar era de 500 de lei, iar în cazul celorlalte, care nu doreau să se prezinte la centrul de vaccinare, tariful era de 700 de lei și era perceput pe loc“, spun anchetatorii.
 
„Mecanismul de comitere a faptelor era unul complex, după racolarea persoanelor dispuse să obțină certificatul respectiv și primirea banilor, membrii grupului care își desfășurau activitatea în cadrul Centrului de vaccinare ce funcționează în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia ar fi efectuat acte specifice în vedere implementării datelor nereale în Registrul Electronic Național de Vaccinări“, se mai arată în datele oficiale.
 
Banii, trimiși prin rude, potrivit DNA
 
Procurorii au mai spus că „legătura dintre membrii grupului ar fi fost asigurată de inculpata Vlădoi Elena Daniela care primea comisioanele amintite mai sus și remitea parte din ele celor două asistente. Pentru a ascunde adevărata proveniență a banilor, intermediarii ar fi remis banii inculpatei Vlădoi Elena Daniela fie prin transfer bancar, din conturile unor rude sau prieteni, fie în numerar“.
 
„Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la data de 21 decembrie 2021 la cele două instituții publice de pe raza municipiului Mangalia și la cele 50 de locuințe ale persoanelor fizice de pe raza județelor Suceava și Constanța au fost ridicate printre altele, sumele de 192.000 lei și 80.000 euro“, potrivit anchetatorilor.
 
„În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală“, conform DNA.
 
„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, au conchis anchetatorii.
 
Date fiind contestațiile formulate împotriva deciziei de miercuri, 22 decembrie 2021, a Tribunalului Suceava, oportunitatea emiterii mandatelor de arestare preventivă în acest caz va fi analizată și de magistrații Curții de Apel Suceava, decizia acestei ultime instanțe fiind definitivă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Ultima oră!
Decizia Tribunalului Constanța privind arestarea adjunctului APIA, anchetat de DNA Constanța

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

KAEFER Shipbuilding Contracting angajează

21 May 2022 552

Forțele pentru Operații Speciale recrutează. Locuri disponibile și la Unitatea Militară 02014 Mangalia

20 May 2022 812

Accident rutier pe DN 39 Constanța-Mangalia. Un motociclist este inconștient (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 May 2022 4374

KAEFER Shipbuilding Contracting angajează

20 May 2022 307

„Uniți, salvăm Pădurea Comorova”. În prima lună a campaniei au fost strânse peste 800 de semnături!

20 May 2022 997

KAEFER Shipbuilding Contracting angajează

19 May 2022 246

Ce firmă va asigura paza obiectivelor aflate în patrimoniu municipiului Mangalia (DOCUMENT)

19 May 2022 1020

De la veverița buclucașă, la pisica neagră pe traseu! Emil Ghinea, pilotul campion din Mangalia, momente inedite în curse

19 May 2022 1879

Județul Constanța Avarie RAJA în municipiul Mangalia. Abonații afectați

18 May 2022 514

Copac căzut pe DN39 la intrare în Mangalia, județul Constanța. Intervin pompierii

18 May 2022 394

KAEFER Shipbuilding Contracting angajează

18 May 2022 224

Hoțul din biserică! Tânărul din Mangalia acuzat că a râvnit la cutia milei din mai multe parohii din județ, trimis în judecată

18 May 2022 819

#citeșteDobrogea Situația Dobrogei în anul 1917, în timpul ocupației germano-bulgaro-turce (II) (GALERIE FOTO)

18 May 2022 2451

Breaking News Constantin Micu, fostul primar al localităţii Tuzla, achitat definitiv pentru abuz în serviciu

17 May 2022 1717

KAEFER Shipbuilding Contracting angajează

17 May 2022 556