FBI și DIICOT, percheziții în Argeș și Teleorman (VIDEO)




Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală  împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O. - Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată, au efectuat în baza unei comisii rogatorii internaționale transmisă de  autoritățile judiciare americane, un număr de 8 percheziții domiciliare  pe raza județelor Argeș și Teleorman, la adresele unor persoane cercetate pe teritoriul S.U.A. pentru comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune  cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor, săvârșite în perioada 2020-2022.
 
Autoritățile federale americane au pus sub acuzare un număr de 14 persoane de cetățenie română bănuite de implicare în activitatea grupului infracțional,  cunoscut sub denumirea de ,,SANDU SYNDICATE”, al cărui lider a fost arestat în cursul lunii martie 2023, pe teritoriul SUA.
 
În cadrul investigației s-a stabilit că, în perioada iulie 2020 - august 2022, membrii grupării de criminalitate organizată formată din cetățeni români au acționat în scopul obținerii,  în mod fraudulos, de beneficii guvernamentale în statul California, respectiv ajutoare de șomaj administrate de Departamentului pentru dezvoltarea ocupării forței de muncă   (Employment Development Department California- EDD) .
 
Ancheta derulată de către agenții Biroului Federal de Investigații din San Diego a fost realizată cu sprijinul autorităților de aplicare a legii din România, fiind probat faptul că începând cu luna  iulie 2021, membrii grupului infracțional organizat au  acționat, în mod sistematic, în scopul facilitării obținerii frauduloase atât pentru ei cât și pentru alte   persoane de cetățenie română (de ordinul sutelor), a unor beneficii materiale de la EDD prin deschiderea de conturi în cadrul aplicației folosind identități fictive  și depunerea  de   documente justificative cu conținut nereal (cereri antedatate, facturi de utilități, declarații de venit, diverse  formulare și carduri de asigurare de sănătate).
 
De la fiecare persoană care a apelat la „servicii” de natura celor menționate, au fost încasate sume  cuprinse între 1.000 și 1.500 USD.
 
Prejudiciul produs în dauna statului California este estimat la aproximativ 5.200.000 USD.
 
De asemenea, în luna noiembrie 2021, autoritățile SUA au fost sesizate despre comiterea mai multor infracțiuni de ,,furt prin distragerea atenției” în dauna unor cetățeni americani, în general persoane în vârstă, cărora le-au fost sustrase bijuteriile pe care le purtau sau diverse sume de bani aflate asupra lor. În cursul investigației, a fost identificat un grup infracțional organizat  format din cetățeni români,  domiciliați pe raza județului Vâlcea, care au participat la fraude și furturi pe întregul teritoriu al Statelor Unite ale Americii, context în care a fost   descoperită și  schema infracțională  folosită pentru  obținerea în mod fraudulos a unor  ajutoare de șomaj în  statul California.

 
O persoană care face obiectul unei cereri de arestare provizorie în vederea extrădării formulată de   autoritățile americane a fost prezentată   procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Pitești care a dispus reținerea sa pentru 24 de ore.
 

Ulterior, Curtea de Apel Pitești a admis cererea de arestare preventivă,  pentru o perioadă de 30 de zile.
 
În cursul zilei de 14.11.2023, alți 3 membri ai grupului infracțional organizat au fost arestați pe teritoriul SUA.
 
Cu ocazia perchezițiilor efectuate, au fost identificate și indisponibilizate: un autoturism de lux cu o  valoare estimată de  105.000 dolari SUA, aproximativ 300 grame bijuterii din aur, 4 ceasuri de lux (din care unul în valoare de 55.000 USD, iar altul în valoare de 15.500 USD), 24 plăcuțe de înmatriculare despre care există indicii că ar fi sustrase din SUA, două telefoane mobile, sumele de 4.700 lei și 8.000 euro, precum și înscrisuri relevante pentru cauză.
 
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală   au dispus măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor și valorilor ridicate, în vederea recuperării prejudiciului, autoturismul fiind predat reprezentanților din cadrul ANABI în vederea luării în custodie și valorificării.
 
Acțiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Pitești și S.C.C.O. Teleorman și a beneficiat de suportul operațional al jandarmilor din cadrul B.S.I.J. Vlad Țepeș.
 
Activitățile procedurale  au fost efectuate cu   participarea unui agent federal și a unui analist din cadrul Biroului FBI San Diego, a unui agent IRS, precum și  a 3 reprezentanți ai Biroului FBI la București.
 
Cooperarea polițienească între cele două state  a fost realizată prin intermediul Biroului FBI la București.


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.