Justitie

Femeie cu handicap grav, amendată pe plaja Sulina. Ce au decis judecătorii dobrogeni

Caz aproape incredibil pe rolul instanţelor dobrogene. Judecătorii tulceni au fost chemaţi să descurce iţele într-o situaţie de-a râsu'-plânsu': o femeie încadrată în grad de handicap grav şi definitiv a fost amendată pentru că şi-a pus cortul pe plaja Sulina. Sancţiunea, în valoare de 70 de lei, a fost aplicată de inspectorul ecolog, pentru „campare în afara zonelor arondate campării“.
 
Nemulţumită de această situaţie şi considerând că a fost nedreptăţită, femeia, care venea din Bucureşti, s-a adresat instanţelor şi a dat în judecată Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Iniţial, procesul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Sectorului 5, însă această instanţă şi-a declinat ulterior competenţa în favoarea judecătorilor tulceni.
 
Potrivit hotărârii Judecătoriei Tulcea, existentă pe www.rolii.ro, reclamanta a solicitat anularea procesului-verbal contestat şi exonerarea de la plata amenzii.
 

Nu şi-a permis închirierea unui baldachin

 
„În motivare a arătat, în esenţă, că s-a aflat pentru trei zile pe plaja Sulina. Fiind o persoană cu handicap grav şi definitiv, nu şi-a putut permite să închirieze baldachin sau umbrelă. Şi-a amplasat cortul pe nisip, în limita celor 150 m socotiţi de la malul mării. Rezervaţia începea, potrivit panourilor amplasate la faţa locului, de la dunele de nisip“, a arătat reclamanta, conform sursei citate.
 
Totodată, femeia a mai argumentat faptul că, la momentul respectiv, pe cele patru hectare de plajă aflate în litigiu între Primăria Sulina şi ARBDD „nu se află niciun indicator care să interzică amplasarea de corturi pe plajă“.
Reclamanta a mai adus la cunoştinţa instanţei faptul că niciuna dintre persoanele care se aflau pe plajă la momentul la care a fost amendată nu a vrut să semneze procesul-verbal în calitate de martor, „ceea ce dovedeşte că are dreptate“, conform www.rolii.ro. Nu în ultimul rând, bucureşteanca a spus că nu i s-a acordat dreptul de a achita jumătate din amendă pe loc, la Sulina, ci că a fost obligată să o achite integral, în Bucureşti. Ca un ultim aspect, reclamanta a mai arătat că Legea nr. 448/2006 pentru protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap o scuteşte de la plata taxei hoteliere sau de intrare în rezervaţie.
 

Camparea, permisă doar în anumite zone

 
În replică, reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au cerut, mai întâi judecătorilor bucureşteni şi apoi celor tulceni, respingerea cererii de chemare în judecată.
Aceştia au argumentat faptul că aplicarea sancţiunii este justă „întrucât în perimetrul Rezervaţiei este interzisă instalarea corturilor, cu excepţia locurilor de campare autorizate, amenajate şi dotate corespunzător cerinţelor igienico-sanitare“, potrivit www.rolii.ro.
 
Reprezentanţii ARBDD au explicat că măsura aceasta a fost adoptată pentru prevenirea „accidentelor, îmbolnăvirilor şi altor riscuri ce pot surveni în cazul campării în zonele lipsite de facilităţi igienico-sanitare“, dar şi pentru „prevenirea efectelor negative asupra speciilor şi habitatelor naturale, generate de comportamentul turiştilor care campează în astfel de locuri“.
 
Totodată, reprezentanţii ARBDD au mai susţinut că locaţiile autorizate pentru campare se regăsesc pe site-ul instituţiei. În replică însă, reclamanta a declarat că nu are internet şi că „popularizarea acestor aspecte se poate face şi prin presă sau panouri de atenţionare“. Femeia a mai spus că nu contestă cei 70 de lei cu care a fost amendată, ci „faptul că i-au fost încălcate drepturile de cetăţean al acestei ţări de care ar fi trebuit să beneficieze fără îngrădiri şi şicane, ţinând cont de faptul că are grave probleme de sănătate“.
 
După ce au analizat toate actele depuse la dosar, magistraţii tulceni i-au dat dreptate în parte reclamantei şi au decis să înlocuiască amenda cu avertismentul. Decizia a mulţumit toate părţile din dosar, astfel că procesul nu a mers mai departe, hotărârea nefiind contestată.

Sursa foto: portal.just.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

deieri-deazi.blogspot.ro Sulina - Cosmopolisul de altădată

13 Mar 2017 4262

Patru firme au acordul Primăriei Constanţa pentru amenajarea unor plaje turistice în Mamaia

05 May 2016 3668

Şi-a găsit sfârşitul în concediu Un poliţist din Galaţi a murit pe plaja din Sulina

11 Aug 2014 1702

Poliţist din Galaţi, mort la scăldat, pe plaja Sulina

10 Aug 2014 2840

Afla care sunt cele mai frumoase plaje de pe litoralul romanesc

27 Jul 2014 2026

11 delfini eşuaţi

24 Aug 2013 993

Lunile calde ale Sulinei

02 Oct 2012 967

Primul accident rutier mortal din Sulina

04 Jun 2012 2614

O nouă investiţie a MDRT pentru reabilitarea oraşului Sulina, finalizată în această lună

01 Nov 2011 1115

O nouă investiţie a MDRT pentru reabilitarea oraşului Sulina, finalizată în această lună

31 Oct 2011 580

Mamaia Sud, prima pe lista zonelor pe care se va interveni pentru reabilitarea zonei costiere

26 Aug 2011 2910

Mamaia Sud – zona prioritara de interventie pentru reabilitarea zonei costiere

25 Aug 2011 973

Turişti dispăruţi în larg în zona Sulina

17 Aug 2011 724

Informatii utile pentru vacanta ​La mare / Ziua Delfinului la Sulina

08 Aug 2011 1074

Ministrul Mediului a intrat cu maşina de teren pe plaja virgină de la Sulina

02 Jul 2011 2446