Firma Ianachis a vrut să oblige Primăria Constanța să-i vândă o parte din Parcul Arheologic. Cum motivează Curtea de Apel respingerea acțiunii (MOTIVARE)

Parcul Arheologic Constanța. Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Procesul are ca miză o bucată din Parcul Arheologic din Constanța, pe care afaceriștii au încercat să obțină în instanță, solicitând în dosar obligarea primăriei să le vândă terenul.
  • Firma ceruse, practic, instanței să oblige municipalitatea să îi vândă o parte din terenul situat în apropiere de Statuia Victoria împotriva Fascismului.
  • În Hotărârea 373/2022 a Curții de Apel se mai precizează că „în mod legal şi temeinic prima instanţă a reţinut că această obligaţie de vânzare nu rezultă nicidecum din contractul părţilor nici din vreo altă dispoziţie legală incidentă în prezenta cauză“.
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au motivat decizia prin care au respins apelul declarat de afaceriștii de la Ianachis SRL împotriva hotărârii Tribunalului, în procesul cu municipalitatea.
 
Procesul are ca miză o bucată din Parcul Arheologic din Constanța, pe care afaceriștii au încercat să obțină în instanță, solicitând în dosar obligarea primăriei să le vândă terenul.
 
Totuși, Tribunalul Constanța a respins acțiunea afaceriștilor, iar Ianachis SRL a declarat apel, care, însă, a fost de asemenea respins prin decizia Curții de Apel.
 
Teren situat lângă statuia Victoriei Împotriva Fascismului
 
În hotărârea de respingere a apelului, judecătorii de la Curte au arătat, printre altele, că „prin contractul de asociere în participaţiune (nr., încheiat între societatea privată și municipalitate în 1999) s-a instituit un drept de preempţiune pentru situaţia în care proprietarii (nr., Municipiul Constanța și RAEDPP Constanța) ar decide vânzarea bunurilor teren şi construcţie şi nicidecum o obligaţie de a vinde peste voinţa acestora“.
 
Decizia a fost luată în dosarul cu numărul unic 535/118/2019*, în care părțile adverse sunt compania Ianachis SRL, firmă ce deține pizzeria Il Giardino din zona grupului sanitar din parc, și, respectiv Municipiul Constanța și Primarul Municipiului Constanța.
 
Firma ceruse, practic, instanței să oblige municipalitatea să îi vândă o parte din terenul situat în apropiere de Statuia Victoria împotriva Fascismului.
 
În Hotărârea 373/2022 a Curții de Apel se mai precizează că „în mod legal şi temeinic prima instanţă a reţinut că această obligaţie de vânzare nu rezultă nicidecum din contractul părţilor nici din vreo altă dispoziţie legală incidentă în prezenta cauză“.
 

Contractul nu instituie o obligație de vânzare, spune instanța
 
„Contractul instituie un drept de preempţiune pentru situaţia în care proprietarii ar decide vânzarea imobilului şi nu o obligaţie de vânzare în sarcina acestora“, au spus judecătorii instanței de apel.

 
Judecătorii de la Curte au mai spus că „instanţa de apel reţine că edificatoare asupra existenţei obligaţiei de vânzare nu este sintagma «dacă la acea vreme dispoziţiunile legale permit acest lucru» ci menţiunea anterioară a articolului 3 lit. b din contractul de asociere în participaţiune nr. 1007/08.04.1999 potrivit căreia „ulterior acestei perioade SC Ianachis SRL poate beneficia de un drept de preemţiune pentru închirierea sau cumpărarea respectivului spaţiu dacă la acea vreme dispozițiunile legale permit acest lucru“.
 
„Aşadar“, a concluzionat instanța de apel, „contractul prevedea în realitate că reclamanta poate beneficia de un drept de preemţiune la cumpărare dacă autorităţile decid vânzarea bunului şi dacă normele legale permit acest lucru“.
 
Astfel, judecătorii au explicat că „nu există nicio dispoziţie legală în cazul de faţă care să instituie obligaţia pârâtelor de a vinde bunurile ce au făcut obiectul contractului de asociere în participaţiune către reclamantă“.
 
„Dreptul de preempţiune instituit în favoarea reclamantei era prevăzut doar pentru situaţia în care pârâtele ar fi hotărât vânzarea bunurilor fără a putea fi interpretat în sensul că aveau obligaţia vânzării acelor bunuri către reclamantă“, au conchis magistrații de la Curtea de Apel Constanța.
 
Decizia instanței putea fi atacată în recurs, la Înalta Curte de Casație și Justiție a României dar, până la acest moment, sursele oficiale publice deschise nu atestă nicio cale de atac declarată.
 
Despre Ianachis SRL
 
Potrivit termene.ro, platfornă consultată la data de 10 iulie 2023, Ianachis SRL a fost înființată în anul 1993 și are sediul social în Constanța, strada Ștefan cel Mare, nr. 19, obiectul de activitate fiind reprezentat de restaurante.
 
Firma a deschis un punct de lucru și în stațiunea Mamaia.
 
Asociat unic este Zoița Nacee, iar administratorul este Ionuț Nacee, al cărui nume figurează și în Simpione SRL Constanța.
 
În 2022, Ianachis SRL a declarat un angajat, pierderi peste 100.000 de lei și cifra de afaceri 0.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată, Portalul Înaltei Curți de Casație și Justiție a României
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Societatea Ianachis SRL deschide punct de lucru în stațiunea Mamaia
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Societatea Ianachis SRL deschide punct de lucru în stațiunea Mamaia

05 Jul 2023 948

Curtea de Apel Constanța tocmai a decis soarta Parcului Arheologic! Se mai poate face recurs! (MINUTA)

26 Oct 2022 1442

Soarta Parcului Arheologic se decide la Curtea de Apel Constanța! O societate privată vrea să cumpere o bucată din parc

22 Oct 2022 1715

O bucată din Parcul Arheologic ar putea intra în posesia unor afaceriști. Răspunsul judecătorilor (DOCUMENT)

28 Jan 2022 3943

Lupta pentru Parcul Arheologic! Decizia Tribunalului Constanța

06 Dec 2021 1819

Parcul Arheologic din Constanța, astăzi, în atenția Tribunalului!

23 Nov 2021 1398

Când va decide Tribunalul Constanța soarta Parcului Arheologic din oraș

12 Aug 2021 1837

O bucată din Parcul Arheologic Constanța, „ținta“ unor afaceriști din oraș

06 May 2021 4125

Curtea de Apel decide în martie soarta terenului din Parcul Arheologic Constanța

23 Feb 2021 1613

Afaceriștii de la Ianachis merg la Curtea de Apel pentru terenul din Parcul Arheologic

09 Feb 2021 2262

„Pârâții nu pot fi obligați să vândă bunurile“ De ce au respins judecătorii vânzarea terenului din Parcul Arheologic Constanța

28 Dec 2020 2486

Vești bune pentru iubitorii spațiilor verzi Judecătorii din Constanța au refuzat să oblige municipalitatea să vândă terenul din Parcul Arheologic, de la Poarta 2

12 Nov 2020 2558

Terenul din Parcul Arheologic Constanța, subiect de dispută între afaceriști și administrația locală

10 Nov 2020 4080

Administrator nou la Il Giardino

18 Dec 2014 2316

Schimbări la Il Giardino Dimciu Nacee nu mai este administratorul firmei Ianachis. Vezi cine i-a luat locul!

08 Sep 2014 2948