Justitie

Fostul prefect al Constanței, Adrian Viorel Nicolaescu, trimis în judecată de DNA ConstanțaAdrian Viorel Nicolaescu, fostul prefect al Constanței, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție constănțeni. Anunțul a fost făcut în urmă cu scurt timp chiar de către Direcția Națională Anticorupție. Fostului prefect i se impută abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave. Dosarul a fost transmis Tribunalului Constanța. Până la pronunțarea unei eventuale soluții de condamnare, fostul prefect beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Iată comunicatul oficial al DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

NICOLAESCU ADRIAN VIOREL, la data faptei prefect al județului Constanța și președinte al Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada martie 2016 – iulie 2017, inculpatul Nicolaescu Adrian Viorel,în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege,  în sensul că ar fifăcut toate demersurile pentru a împiedica eliberarea unor titluri de proprietate către o persoană care obținuse anterior recunoașterea judecătorească a drepturilor sale,pentru o suprafață de 19 hectare de teren amplasat în municipiul Constanța, pe malul lacului Siutghiol.
Concret, inculpatul Nicolaescu Adrian Viorel:
-ar fi trebuit să valideze propunerea Comisiei Locale Mihail Kogălniceanu, aspect pe care l-ar fi refuzat în mod nejustificat,
-ar fi trebuit să ia act, de îndată, de desființarea titlurilor persoanei neîndreptățite și să emită titlurile de proprietate, astfel cum au stabilit definitiv și irevocabil instanțele de judecată,

- ar fi împiedicat, pe toată durata mandatului său, emiterea titlurilor de proprietate, prin restituirea documentației, prin refuzul de a valida propunerea Comisiei Locale Mihail Kogălniceanu și prin omisiunea intenționată de a efectua orice minim demers pentru emiterea titlurilor.
Independent de cele prezentate mai sus, în anul 2011, Primăria municipiului Constanța a expropriat cca 2,3 hectare din cele 19 hectare, proprietatea persoanei vătămate. Primăria a emis în acest sens o Hotărâre de Stabilire a Despăgubirilor prin care s-a dispus plata sumei de 240.465 euro către persoana care își va proba dreptul real asupra terenului expropriat.
Persoana vătămată a aflat despre expropriere în anul 2015 și s-a adresat Primăriei municipiului Constanța cu o cerere de eliberare, în favoarea sa, a sumei de 240.465 euro. Suma nu a fost însă eliberată, întrucât persoana vătămată nu avea titluri de proprietate pentru terenul expropriat.

Precizăm că, până la terminarea mandatului de prefect al inculpatului, terenul în cauză s-a aflat în posesia unei persoane căreia instanța de judecată i-a anulat toate titlurile de proprietate.
Prin demersurile precizate mai sus, inculpatul ar fi privat persoana respectivă de dreptul său de proprietate, recunoscut de instanța de judecată, asupra terenului respectiv,evaluat la aproximativ 6.460.000 euro, dar și de suma de 240.465 euro cuvenită pentru exproprierea unei părți din acest teren,asigurându-i totodată folosința terenului în suprafață de 19 hectare persoanei care l-a“deținut” în condițiile menționate mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce atribuțiuni a primit de la Guvern, fostul prefect la Constanţei, Adrian Viorel Nicolaescu

07 Sep 2017 2147

Printre câştigători, un fost prefect de Constanţa Zeci de amenzi pentru lipsa rovinietelor, anulate de judecători. Cazuri reale din instanţă!

25 Aug 2017 3195

Prefectul a emis ordine de încetare a mandatelor de aleşi locali pentru trei liberali Cine devine consilier judeţean după ce Cristy Băisan şi-a pierdut mandatul? (galerie foto)

24 Jun 2017 4544

Prefectura Constanţa. Ceremonie de învestire în funcţie a subprefectului Dumitru Jeacă Jeacă-mandatul meu este de aplicarea legii (galerie foto)

22 Jun 2017 5073

Comisia de Dialog Social Sancţiuni pentru 90 de angajatori care foloseau munca fără forme legale

22 Jun 2017 2750

Oficial, de la Prefectură. Ordinul nu este bătut în cuie Emil Banias nu mai este consilier judeţean

15 Jun 2017 1484

A fost emis ordinul de încetare a mandatului. Emil Banias nu mai este consilier județean

14 Jun 2017 1517

Prefectul judeţului Constanţa a semnat ordine de încetarea calităţii unor consilieri locali şi a unui primar. Cine este pe listă şi cine a sesizat

26 May 2017 2531

Comunicat de presă Delegaţie navă USS Oscar Austin

11 May 2017 1355

Alegeri parţiale pe 11 iunie pentru alegerea primarului din Nicolae Bălcescu

13 Apr 2017 1619

Protocol de colaborare interinstituțională. Între cine a fost încheiat. Ce va pune CCINA Constanța la dispoziţie

24 Mar 2017 1229

O primă victorie în instanţă pentru Iusein Visel, fostul primar din Dobromir. Ce spune prefectul Adrian Nicolaescu

10 Mar 2017 2862

Instituţia Prefectului Judeţul Constanţa Vizită Ambasador al Republicii Polone în România

06 Mar 2017 977

Instituţia Prefectului Judeţul Constanţa Delegaţia Militară NATO

06 Mar 2017 1141

Coabitarea PSD-PMP, în aer Prefectul, dat în judecată de Consiliul Local Mereni

20 Feb 2017 2418