Judecătorii îi prelungesc dreptul de conducere șoferului găsit vinovat, în primă instanță, pentru cel mai grav accident din istoria Autostrăzii București - Constanța!

 
  • Șoferul găsit vinovat de producerea acestui eveniment a fost condamnat în primă instanță la doi ani și cinci luni de închisoare cu suspendare.
 
Conducătorul auto găsit vinovat de producerea celui mai grav accident din istoria Autostrăzii București - Constanța a solicitat și a obținut în instanță prelungirea dreptului de circulaţie! Magistrații i-au admis cererea și au dispus prelungirea dreptului de circulaţie acordat inculpatului pe o perioadă de 30 de zile.
 
Decizia nu este una definitivă!
 
Amitnim că tragedia a vut loc pe data de 05 noiembrie 2016, în eveniment fiind implicate 30 de automobile, două microbuze și un camion.
 
În accident au fost implicate 60 de persoane, 41 au fost transportate la spitale, iar alte 16 au refuzat transportul.
 
Patru persoane au decedat.
 
În primă instanță, judecătorii l-au condamnat pe șoferul găsit vinovat de producerea acestui eveniment la doi ani și cinci luni de închisoare cu suspendare.
 
Decizia a fost contestată la instanța superioară, respectiv la Curtea de Apel București.
 
Prin rechizitoriul nr. 561/P/2016 din 01.07.2021 emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărați, procurorii au decis trimiterea în judecată a inculpatului (DS), în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de: „ucidere din culpă”, prev. de art. 192 alin. 2 și 3 NCP şi „vătămare corporală din culpă” prev. de art. 196 alin. 2, 3, și 4 NCP, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 2 NCP.
 
În actul de sesizare a instanței, procurorii arată, printre altele, că în dimineaţa zilei de 05.11.2016, în timp ce conducea microbuzul marca Mercedes, model Benz Sprinter, km. 66+824 m, pe fondul neadaptării vitezei de deplasare la condiţiile de vizibilitate frontală (mult redusă - ceaţă densă), inculpatul a intrat în coliziune cu ansamblul de vehicule format din autotractor şi semiremorcă.
 
Anchetatorii arată că ansamblul de vehicule era oprit în faţa sa pe aceeaşi bandă.
 
Din accident a rezultat decesul a două persoane, precum şi vătămarea corporală a alto trei victime (toţi pasageri în microbuz).
 
Tot procurorii mai spus că microbuzul se deplasa pe A2, pe banda întâi, cu o viteză neadaptată condiţiilor de drum, în condiţii de vizibilitate redusă, respectiv de ceaţă alternând ca intensitate, astfel că la un moment dat, în zona km. 66, inculpatul a fost surprins de prezenţa semiremorcii (componentă a ansamblului de vehicule format din autotractor DAF şi semiremorcă SCHMITZ, încărcate cu seminţe de floarea-soarelui), care se aflau pe prima bandă, în faţa sa, viteza acestora fiind aproape de zero.
 
Deşi a frânat brusc, inculpatul a intrat violent cu partea frontală a microbuzului în spatele semiremorcii, fiind necesară deplasarea ansamblului pentru a facilita descarcerarea.
 
După finalizarea cercetărilor specifice, surse judiciare au declarat, pentru ZIUA de Constanța, că șoferul trimis în judecată este acuzat de moartea a două persoane, din cele patru care și-au pierdut viața în acest eveniment.
 
În al doilea grup de mașini, care au fost implicate în accident, s-a reținut vinovăția conducătorului unui microbuz, care nu a adaptat viteza la condițiile de drum, respectiv condiții de ceață densă și a intrat în impact frontal cu partea din spate a unui autotren, care reușise să oprească fără a intra în coliziune cu un alt grup de auto implicate în accident din fața sa.
 
 Conform anchetatorilor, în prima parte a grupului, nu s-a putut stabili vinovăția unor persoane responsabile de decesul a două victime. (două victime decedate în două auto diferite).
 
„Responsabilitatea a două persoane care ar fi putut fi angajată nu a condus la o trimitere în judecată a acestora, pentru că victima lor nu a formulat plângere. A existat o culpă a celui care conducea cu o viteză inferioară pe banda nr. 2. A fost prima mașină din toată nebunia asta. În acest caz, de către ambii experți s-a reținut că mergea cu o viteză inferioară pe banda a doua. Și culpa celui care lovește această mașină (a doua implicată) care nu a păstrat distanța regulamentară față de mașina din față și din cauza asta nu a putut opri. Aceste două vinovății au fost stabilite de ambii experți. În a doua mașină a fost o victimă care nu a depus plângere. După care, în a doua mașină se lovesc toate celelalte, care vin din spate. Toate se lovesc de această mașină. Nu se poate reține vina cuiva, dintre cei care s-au lovit. Unii chiar au reușit să oprească fără a se lovi frontal, însă erau loviți de cinci, șase ori din spate de alte auto. În această manieră s-a produs și decesul celor două victime din primul accident“, au mai declarat sursele judiciare, pentru ZIUA de Constanța.
 
Sursa documentare / motivare Portalul Naţional al Jurisprudenţei - rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Mecanic din Constanța, trimis în judecată! Începe procesul
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Accident rutier pe Autostrada A4 Ovidiu-Agigea. O persoană, rănită

20 Sep 2022 599

Accident rutier mortal pe Autostrada A2 București-Constanța. Un bărbat a murit și trei persoane au ajuns la spital (GALERIE FOTO)

09 Sep 2022 2972

UPDATE Accident grav pe A4. O persoană a murit, după un accident între un tir și un autoturism

31 Aug 2022 1674

Doi cai au murit după ce au fost loviți de un tir. Unde s-a produs evenimentul

25 Aug 2022 643

Accident rutier pe Autostrada A2 București-Constanța pe sensul către litoral. Traficul, îngreunat în zonă (GALERIE FOTO)

24 Aug 2022 1158

IGPR Infotrafic Restricții de trafic pe A1

22 Aug 2022 315

Accident rutier în lanț pe Autostrada A2 București-Constanța. Două persoane, rănite. Traficul, îngreunat în zonă (GALERIE FOTO)

22 Aug 2022 1084

Infotrafic Accident rutier între trei autovehicule pe autostrada A2 București-Constanța. S-a format coloană

15 Aug 2022 973

Accident rutier pe A2, sensul spre Constanța! O persoană a fost rănită

15 Aug 2022 800

Accident rutier pe Autostrada A4 Ovidiu-Agigea! Un tir a intrat în parapet. Primele informații (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Aug 2022 2036

12 persoane implicate într-un accident în lanț pe Autostrada A2 București-Constanța. Un copil a ajuns la spital (GALERIE FOTO)

08 Aug 2022 904

Trei persoane au fost rănite în urma unui carambol rutier pe A2, sensul de mers București - Constanța

08 Aug 2022 766

Trafic îngreunat pe pe Autostrada A2 București-Constanța din cauza mai multor evenimente rutiere

08 Aug 2022 910

Accident cu cinci mașini pe autostrada A2 București-Constanța!

07 Aug 2022 942

Accident cu trei mașini pe Autostrada Soarelui! Zona Cernavodă. Fără victime

07 Aug 2022 797