Mai mulți foști proprietari de garaje, chemați în instanță de Primăria Constanța. Ce s-a întâmplat cu dosarul

  • Primăria Constanța i-a chemat la judecată pe cei 27 foști proprietari de garaje pentru a-și recupera cheltuielile cu procesele.
  • Recent, într-un alt dosar, Curtea de Apel Constanța decis, pe data de 18 noiembrie 2020, suspendarea HCL Constanța nr. 279/30.07.2020, hotărâre ce stabilește Regulamentul privind utilizarea și plata parcărilor publice din Constanța.

Primăria Constanța a dat în judecată 27 foști proprietari de garaje aflate pe raza municipiului. Dosarele 10662/212/2020 și 10661/212/2020 au fost înregistrate pe rolul Judecătoriei Constanța. Noile termene a fost stabilite pentru jumătatea lunii ianuarie 2021, pentru citarea reclamanților dar și pentru acordarea posibilității părţilor să răspundă excepției lipsei capacităţii de folosintă a unui pârât invocat din oficiu de către instanţă.
 
Potrivit datelor oficiale, cele aproximativ 30 de familii au contestat în instanță notificările prin care Primăria Constanța și Poliția Locală le-au adus la cunoștință că trebuie să demoleze garajele. Inițial, o parte dintre reclamanți au primit câștig de cauză, iar municipalitatea nu a putut demola garajele. Ulterior, în apel, Tribunalul Constanța a admis acțiunea promovată de Primăria Constanța, hotărând demolarea garajelor.
 
 Ca urmare a deciziei Tribunalului Constanța, Primăria Constanța i-a chemat la judecată pe cei 27 foști proprietari de garaje pentru a-și recupera cheltuielile cu procesele.
 

Garaje în Poarta 6

 
Conform Portalului Jurisprudenței Naționale, într-unul dintre dosare este vorba despre o serie de garaje amplasate în cartierul Poarta 6.
 
În hotărârea instanței, citată pe www.rolii.ro, se arată că „în anul 1990, Asociația de locatari (...), zona Poarta 6, a propus Serviciului de Urbanism al Consiliului Local al Municipiului Constanța acoperirea platformei de parcare a autoturismelor locatarilor în blocurile FE2 si FE3, platforma de parcare aflată pe terenul proprietate privată a UAT Constanța“.
 
Conform sursei citate, „pentru a obține autorizația de construire/avizul favorabil al autorității competente, în acord cu prevederile legale în vigoare la acel moment, inițiativa acestora s-a concretizat într-un Borderou (...). Potrivit Memoriului justificativ întocmit se explică inițiativa demersurilor, respectiv aceea de a oferi protecție autoturismelor locatarilor de intemperii“.
 

Ferirea blocurilor de inundație

 
Oamenii arătaseră în procesul inițial că „prin realizarea amplasamentului s-a urmărit inclusiv ferirea celor două blocuri de inundație, întrucat în timpul fiecărei averse de ploaie, dată fiind poziționarea lor, atât apa, cât și deșeurile aduse de șuvoaie pătrundeau în acestea, amplasamentul având și scop de protecție a blocurilor“.
 

„Garajele creează o barieră“ 

 
„S-a considerat altfel, că garajele creează o barieră (...). S-a stabilit totodată că pereții să fie realizați din BCA, învelitoarea din azbociment ondulat, iar pardoseala din asfalt. Valoarea estimativă a lucrărilor s-a indicat a fi cea de 200.000 lei, astfel cum rezultă atât din cuprinsul Memoriului justificativ, cât și din cuprinsul Bonului de comandă ce atestă plata sumei de 2.000 lei pentru obținerea autorizației de construire“, conform www.rolii.ro. „Cum s-a considerat că lucrările au fost autorizate/avizate, s-a procedat la construirea acestora cu bună credință, în acord cu documentația înregistrată la instituția competentă“, se arată în sentința inițială a instanței.

 

Taxa pe garaj

 
„Se are în vedere că reclamanții plătesc taxa pe garaj, chitanțele fiind anexate cererii de chemare în judecată. De asemenea, tot din actele notariale, cât și din chitanțele/notificările anexate, rezultă că toate garajele au un cod unic de înregistrare și sunt luate în evidențele Serviciului Public de Impozite, Taxe și Alte Venituri ale Bugetului Local Constanța. Astfel, atât constructorii inițiali, cât și succesorii în drepturi, au achitat și achită și în prezent taxa pe garaj, taxa care se face venit la bugetul local al municipiului local. La sfârșitul anului 2019 însă, reclamanții au fost notificați de Primarul Municipiului Constanța, cât și de Direcția Generală Poliția Locală“, conform motivării.
 

În altă ordine de idei, însă rămânând asupra subiectului parcărilor, pe data de 18 noiembrie 2020, Curtea de Apel Constanța decis, pe data de 18 noiembrie 2020, suspendarea HCL Constanța nr. 279/30.07.2020, hotărâre ce stabilește Regulamentul privind utilizarea și plata parcărilor publice din Constanța.
 
În paralel, la Tribunalul Constanța a fost înregistrată și acțiunea prin care se cere anularea hotărârii de consiliu local.
 
Citește și:
 
Decizie definitivă
S-a suspendat Regulamentul parcărilor publice din Constanța!


Vergil Chițac despre hotărârea instanței de a suspenda amendarea celor care nu plătesc parcarea în Constanța. Ce dispoziție va da
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Aproape 30 de familii din Constanța, care au deținut garaje, date în judecată de Primărie! Ce se întâmplă azi în instanță

26 Oct 2020 1603

Constanța O nouă parcare, amenajată în Tomis Nord

02 Oct 2020 1529

Primăria Constanța a dat în judecată mai mulți foști proprietari de garaje. S-a stabilit primul termen

21 Aug 2020 2700

Mai mulți foști proprietari de garaje, dați în judecată de Primăria Constanța. Explicațiile oficiale.

04 Jun 2020 3079

Totul s-ar putea decide azi! Cum și-au salvat mai mulți cetățeni garajele de la demolare! Primăria Constanța nu renunță la proces

28 Apr 2020 3742

Primăria Constanța, oprită în instanță să demoleze mai multe garaje din Poarta 6

17 Apr 2020 5821

Primăria Constanța Noi locuri de parcare în cartierele orașului (galerie foto)

05 Mar 2020 1559

Noi clădiri în Palazu Mare Imobil de patru etaje, ridicat de MRT Construcţii

18 Nov 2019 939

A fost eliberat certificatul de urbanism pentru demolarea construcţiilor de pe amplasamentul viitoarei Săli Polivalente din Constanţa

19 Oct 2019 18384

Primăria continuă demolarea garajelor, iar Tribunalul Constanţa a anulat regulamentul parcărilor. Se aşteaptă decizia finală

17 Oct 2019 4877

Continuă desființarea garajelor construite ilegal în Constanța (galerie foto)

16 Oct 2019 1280

Constănţeanul supărat „Un teren semi-viran din Tomis Nord eliberat de garaje, pârloagă până când proprietarul îşi va construi blocul“ (galerie foto)

23 Sep 2019 13015

Editorial Şi la Constanţa, ca peste tot. Când se ia câte-o măsură / lumea-njură!

01 Aug 2019 1775

Noi locuri de parcare, în cartierul Km 5 din Constanța

30 Jul 2019 1368

Bloc de patru etaje, ridicat de Dragoş Dinamic în Mamaia Sat

02 Jul 2019 1768