Municipiul Constanța prin Primar, „economie“ de 6.500 de lei, la Curtea de Apel! Despre ce este vorba

Stațiunea Mamaia, văzută din larg. Foto cu rol ilustrativ
  • Municipiul Constanța prin Primar fusese obligat să achite o taxă de timbru de peste 6.400 de lei în procesul vizând vânzarea unor terenuri din Mamaia.
  • Acum, judecătorii au ajuns la concluzia că municipalitatea nu trebuie să achite acești bani.
  • Procesul privind decizia de vânzare a bunurilor se va relua pe data de 7 februarie 2024, de la ora 9.00, dată la care vor fi puse în discuțiile probele solicitate de părți în dosar.
Municipiul Constanța prin Primar „economisește“ aproape 6.500 de lei, la Curtea de Apel, banii reprezentând taxa de timbru pe care municipalitatea fusese inițial bligată să o achite în procesul vizând cei 3.500 de metri pătrați de teren din Mamaia pe care primăria a fost obligată să îi vândă.
 
Judecătorii Curții de Apel au admis cererea de reexaminare a taxei de timbru formulată de avocații Municipiului Constanța prin Primar și au constatat că municipalitatea este scutită de plata taxei judiciare de timbru.
 
Amintim, cei 3.500 mp de teren reprezintă suprafața aferentă activelor Hotel Lido și Restaurant Lido din Mamaia, Municipiul Constanța prin Primar fiind obligată să le vândă prin decizia din 4 aprilie 2023 a Tribunalului Constanța.
 
Bunurile urmează să fie vândute către societățile Horest-Lido Mar SRL și Rocris SRL, „în indiviziune, la prețul de 920.357 de lei, cu plata prețului în rate, pe durata a trei ani“, conform deciziei Tribunalului Constanța.
 
Municipiul Constanța a atacat această decizie și cazul a ajuns astfel la Curtea de Apel.
 
Dosarul are indicativul 3318/118/2018 , părți fiind societățile private Horest Lido-Mar SRL și Rocris SRL, în calitate de intimați reclamanți și, respectiv, Municipiul Constanța prin Primar, în calitate de apelant pârât.
 
Inițial, Curtea de Apel a fixase taxa de timbru datorată de către municipalitate la valoarea de 6.404,28 de lei, dar, acum, judecătorii au ajuns la concluzia că municipalitatea este scutită de la plata taxei de timbru.
 
Procesul privind decizia de vânzare a bunurilor se va relua pe data de 7 februarie 2024, de la ora 9.00, dată la care vor fi puse în discuțiile probele solicitate de părți în dosar.
 

În primă instanță, dosarul a fost soluționat în luna aprilie 2023 de către judecătorii Tribunalului Constanța, care au admis cererea și au obligat municipalitatea să vândă terenurile din Mamaia societăților reclamante.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în Hotărârea 364/2023, Tribunalul a arătat printre altele, că municipalitatea „recunoaşte faptul că, în conformitate cu procedura de vânzare valabilă la nivelul anului 2004, pentru activele solicitate, au fost parcurse etapele premergătoare vânzării, fiind stabilit inclusiv preţul de vânzare, procedura de vânzare nefiind finalizată prin încheierea unor contracte de vânzare întrucât reclamantele (nr., societățile comerciale) nu au dat curs invitaţiilor transmise telefonic, de participare la şedinţele organizate de pârâtă în vederea negocierii preţului de vânzare“.

 
Totuși, judecătorii au spus că „pârâta (nr., Municipiul Constanța prin Primar) nu a făcut dovada unor atare invitaţii telefonice, or, ulterior înregistrării cererii de cumpărare nr. 88024/10.07.2003, incumba pârâtei obligaţia parcurgerii etapelor administrative prealabile şi a încunoştiinţării reclamantelor despre stadiul soluţionării cererii formulate“.
 
„Nefiind făcută dovada demersurilor de asigurare a participării reclamantelor la şedinţele de negociere a preţului de vânzare, apreciază tribunalul că aceasta se află în culpă pentru nerespectarea obligaţiilor administrative prealabile care îi incumbau“, au spus judecătorii.
 
Despre Horest Lido-Mar SRL
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată pe 9 noiembrie 2023, Horest Lido-Mar a fost înființată în 1993, are sediul social în Mamaia, Hotel Lido și se ocupă de hoteluri și alte facilități de cazare similare.
 
Asociat unic și administrator figurează Georgeta Marinescu.
 
În 2022, societatea nu figurează cu angajați, profitul a depășit 540.000 de lei, iar cifra de afaceri a fost 2,78 de milioane de lei.
 
Despre Rocris SRL
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată pe 9 noiembrie 2023, Rocris SRL a fost înființată în 1991, are sediul social în Mamaia, Restaurant Lido și se ocupă de restaurante.
 
Asociat unic și administrator este Rodica Flaut.
 
În 2022, firma a declarat un angajat, profit peste 80.000 de lei și cifra de afaceri a depășit 170.000 de lei.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Un prim pas pentru reabilitarea Casei cu Lei! Muntmark a obținut un document de la Primăria Constanța
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mii de metri pătrați din Mamaia, vizați de un proces cu municipalitatea! Curtea de Apel a stabilit taxa de timbru

17 Nov 2023 877

Municipiul Constanța, obligat să vândă mii de metri pătrați în Mamaia. Apelul, amânat

09 Nov 2023 2407

Municipiul Constanța, obligat să vândă mii de metri pătrați în Mamaia! Explicațiile judecătorilor (MOTIVARE)

28 Jun 2023 4517

Municipiul Constanța, obligat să vândă mii de metri pătrați de teren în Mamaia! (MINUTA) Iată cine sunt cumpărătorii

05 Apr 2023 7244

Construcții private construite pe terenul municipiului. Primăria Constanța cheamă în judecată două SRL-uri și pe Mamaia SA

02 Sep 2021 1893