Justitie

Oficial despre punerea în libertate a lui Cornel Onilă, fostul episcop al Huşilor!

  • Decizia de azi este definitivă!
Înalta Curte de Casație a decis azi punerea în libertate a lui Cornel Onilă, fostul episcop al Huşilor! Hotărârea este definitivă.  Tot în acest dosar este cercetat și Sebastian Cristi Jitaru, fost călugăr la Catedrala Episcopală din Huşi.
 
Cornel Onilă este cercetat de procurorii din Iași pentru agresiune sexuală în formă continuată în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei și viol în formă continuată. Sebastian Cristi Jitaru este acuzat de viol în formă continuată în dauna unor persoane vătămate minore la momentul comiterii faptelor, şantaj în formă continuată şi agresiune sexuală în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei.  
 
 
Iată decizia magistraților:
 
Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Jitaru Sebastian Cristi şi Onilă Cornel (...) Desființează încheierea contestată şi rejudecând:
 
I. În baza art. 227 alin. 1 Cod procedură penală, respinge propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași de luare a măsurii arestului preventiv a inculpatului Onilă Cornel.
II. În baza art. 227 alin. 1 Cod procedură penală, respinge propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași de luare a măsurii arestului preventiv a inculpatului Jitaru Sebastian Cristi.
 
În baza art.227 alin.2 Cod procedură penală raportat la art.202 alin.4 lit.b cu referire la art.2151 Cod procedură penală, dispune luarea faţă de inculpatul Jitaru Sebastian Cristi a măsurii preventive a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 05 iunie 2020.
 
În baza art.215 alin.1 Cod procedură penală, pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Jitaru Sebastian Cristi trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi;

b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, în a cărui rază teritorială locuieşte, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
 

În temeiul dispoziţiilor art.215 alin.2 lit. a și d Cod procedură penală, pe timpul controlului judiciar, inculpatul Jitaru Sebastian Cristi trebuie să respecte şi următoarele obligaţii:
- să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea organului judiciar;
- să nu se apropie de suspecţi, de inculpatul Onilă Cornel, martori ori experţi din prezenta cauză, inclusiv cei ce ar dobândi vreuna dintre aceste calităţi pe durata măsurii preventive şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.
În baza dispoziţiilor art.215 alin.3 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
 
Dispune punerea în libertate de îndată a inculpaţilor arestaţi preventiv, după cum urmează:
•        Inculpatul Jitaru Sebastian Cristi – de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr.2/UP din 22 mai 2020 emis de Curtea de Apel Iaşi;
•        Inculpatul Onilă Cornel – de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr.1/UP din 22 mai 2020 emis de Curtea de Apel Iaşi,
dacă nu sunt reţinuţi sau arestaţi în altă cauză. Copie de pe prezenta se comunică conform art.215 alin.5 Cod procedură penală. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă.       Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, azi 05 iunie 2020 împotriva încheierii nr.1/DLF din data de 22 mai 2020 a Curţii de Apel Iaşi, Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori – Drepturi şi Libertăţi, pronunţată în dosarul nr.215/45/2020“.
 
Decizia judecătorilor de la Înalta Curte este definitivă.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.