Polițist din Constanța, la un pas să primească mii de euro! Curtea de Apel a rămas în pronunțare

  • Magistrații au analizat astăzi, 20 noiembrie 2023, apelul declarat de polițist, acesta solicitând la Curte majorarea daunelor.
Judecătorii Curții de Apel Constanța au amânat pentru începutul lunii decembrie 2023 pronunțarea în dosarul în care un polițist din oraș ar urma să primească daune morale în sumă de 10.000 de euro, de la Statul Român.
 
Magistrații au analizat astăzi, 20 noiembrie 2023, apelul declarat de polițist, acesta solicitând la Curte majorarea daunelor.
 
Instanța a anunțat că pronunțarea se va face la data de 4 decembrie 2023.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, alături de cei 10.000 de euro, polițistul ar urma să primească și 13.628 de lei, daune materiale.
 
Cazul are indicativul 8160/118/2022, apelant-reclamant este Cadîr Demirel, agent de poliție de frontieră, iar intimat-pârât este Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice.
 
Daunele ar urma să fie achitate pentru că omul legii a fost trimis în judecată și arestat preventiv într-un dosar penal care a fost clasat, după ce judecătorii excluseseră toate interceptările SRI din anchetă.
 
În primă instanță, Tribunalul Constanța a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de avocații polițistului și a obligat Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice să îi achite acestuia suma de „10.000 euro la cursul BNR de la data plăţii, cu titlu de daune morale“, dar și suma de „13.628 lei, cu titlu de daune materiale“.
 
Decizia primei instanțe a fost atacată în apel chiar de către polițist, care solicitase inițial să primească 100.000 de euro daune morale.
 

Polițistul fusese trimis în judecată în ancheta penală care a zguduit sistemul polițienesc în 2016.
 
Cazul penal a fost trimis în instanță cu un număr de 39 de inculpați, printre care se numărau polițiști din cadrul Serviciului de Poliție Transporturi Maritime Constanța, Garda de Coastă, Secția 5 Poliție din Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, dar și din Secția Regională de Poliție Transporturi Constanța.

 
În rechizitoriul prin care se anunța trimiterea în judecată a polițiștilor, procurorii îi acuzau pe polițiști că ar fi sprijinit mai multe persoane care furau diverse produse din trenurile aflate în Portul Constanţa.
 
Excepții admise
 
În martie 2022, însă, Tribunalul Constanța a admis cererile și excepțiile invocate în cauză de polițiștii acuzați, care vizau incompatibilitatea procurorului care a instrumentat dosarul de urmărire penală și a întocmit rechizitoriul în cauză.
 
Mai mult, au fost admise și cererile și excepțiile care vizau interceptările efectuate de Serviciul Român de Informații.
 
Pe cale de consecință, instanța a constatat nulitatea tuturor actelor de urmărire penală efectuate în cauză începând cu data de 11.01.2012, a tuturor mijloacelor de probă rezultate din interceptările efectuate de Serviciul Român de Informaţii, inclusiv anterior datei de 11.01.2012, precum şi a rechizitoriului prin care a fost sesizat judecătorul de cameră preliminară în prezenta cauză.
 
Decizia Tribunalului a fost menținută de Curtea de Apel Constanța prin respingerea contestației procurorilor.
 
Dosar pentru daune morale
 
În cererea de acordare a daunelor morale adresată de Cadîr Demirel instanței, menționată în Hotărârea 1325/2023 a Tribunalului Constanța, polițistul a arătat că instanța a eliminat astfel toate probele din dosarul penal, cu excepția denunțului.
 
Ca urmare a acestei decizii, a arătat polițistul, pe 16 august 2022, Parchetul Curții de Apel Constanța a dispus clasarea dosarului, pe motiv că nu există probe că persoanele vizate ar fi săvârșit faptele penale reclamate.
 
În cererea de acordare a daunelor morale, omul legii a susținut că în cursul urmăririi penale, a fost reținut și arestat preventiv timp de circa două luni și a arătat că, în contextul dosarului penal care a fost clasat în cele din urmă, i-au fost lezate imaginea, onoarea și demnitatea, iar raporturile de serviciu i-au fost modificate prin punerea la dispoziție.
 
Pentru repararea prejudiciilor pe care le-a suferit ca urmare a erorilor judiciare comise în cazul său, polițistul a solicitat 100.000 de euro daune morale și 13.628 de lei cheltuieli de judecată efectuate în procesul penal.
 
Tribunalul Constanța a admis în parte cererea polițistului și a decis acordarea unei sume de 10.000 de euro cu titlul de daune morale.
 
În acest context, rămâne de văzut care va fi decizia Curții de Apel cu privire la cererea de majorare a daunelor.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Omor calificat la Tulcea!
Rechizitoriu demn de filmele cu detectivi. Sentință definitivă la Constanța. Daune reduse la jumătate

 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Daune morale pentru un polițist reduse la Curtea de Apel (MINUTA)

05 Dec 2023 721

Polițist din Constanța, la un pas de a primi 10.000 de euro, daune morale! Apelul, amânat

12 Nov 2023 870

Un polițist din Constanța, la un pas să primească daune morale pentru că a fost trimis în judecată! Dosarul penal, clasat după excluderea interceptărilor SRI

27 Jun 2023 5333