Proces important, azi, la Constanța! Este vizat Decretul nr. 195 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României

  • Cererea de anulare vizează articolul 42 din Anexa nr.1 la Decretul nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Articolul 42 face parte din Capitolul V al decretului și se referă la domeniul justiţie.

Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța analizează azi solicitarea unui cetățean de anularea în parte a Decretului nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Ședința de judecată este programată să înceapă la ora 12.00.


Potrivit datelor oficiale, cererea de anulare vizează articolul 42 din Anexa nr.1 la Decretul nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României.

Articolul 42 face parte din Capitolul V al decretului și se referă la domeniul justiţie.

Ce prevede articolul 42

(1) Pe durata stării de urgenţă, activitatea de judecată continuă în cauzele de urgenţă deosebită. Lista acestor cauze se stabileşte de Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru cauzele de competenţa acesteia şi, respectiv, de colegiile de conducere ale curţilor de apel pentru cauzele de competenţa lor şi pentru cauzele de competenţa instanţelor care funcţionează în circumscripţia lor teritorială, putând fi, după împrejurări, actualizată. Consiliul Superior al Magistraturii dă îndrumări, în vederea asigurării unei practici unitare, colegiilor de conducere ale instanţelor menţionate cu privire la modul de stabilire a cauzelor care se judecă pe durata stării de urgenţă.

(2)Pe durata stării de urgenţă, pentru judecarea proceselor prevăzute la alin. (1), instanţele judecătoreşti, ţinând seama de împrejurări, pot fixa termene scurte, inclusiv de la o zi la alta sau chiar în aceeaşi zi.

(3)În procesele prevăzute la alin. (1), când este posibil, instanţele judecătoreşti dispun măsurile necesare pentru desfăşurarea şedinţei de judecată prin videoconferinţă şi procedează la comunicarea actelor de procedură prin telefax, poştă electronică sau prin alte mijloace ce asigură transmiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia.

(4)Amânarea judecării cauzelor prevăzute la alin. (1) poate fi dispusă la cerere, în situaţia în care partea interesată se află în izolare la domiciliu, în carantină sau spitalizată în contextul pandemiei de COVID-19. Când instanţa respinge cererea de amânare a judecăţii în considerarea necesităţii de a soluţiona cauza în contextul instituirii prezentei stări de urgenţă, va amâna, la cererea părţii sau din oficiu, pronunţarea în vederea depunerii de concluzii scrise.

(5)Activitatea de executare silită continuă numai în cazurile în care este posibilă respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite prin hotărârile Comitetului

Naţional privind Situaţiile Speciale de Urgenţă, în scopul ocrotirii drepturilor la viaţă şi la integritate fizică ale participanţilor la executarea silită.

(6)În temeiul prezentului decret, judecarea proceselor civile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), se suspendă de plin drept pe durata stării de urgenţă instituite prin acesta, fără a fi necesară efectuarea vreunui act de procedură în acest scop.

(7)Termenele de exercitare a căilor de atac în cauzele prevăzute la alin. (6), aflate în curs la data instituirii prezentei stări de urgenţă, se întrerup, urmând a curge noi termene, de aceeaşi durată, de la data încetării stării de urgenţă. În cauzele prevăzute la alin. (6) în care au fost declarate căi de atac până la data emiterii prezentului decret, dosarele se înaintează instanţei competente după încetarea stării de urgenţă.

(8)După încetarea stării de urgenţă, judecarea proceselor prevăzute la alin. (6) se reia din oficiu. În termen de 10 zile de la încetarea stării de urgenţă, instanţa de judecată va lua măsuri pentru fixarea termenelor de judecată şi citarea părţilor.
Articolul 2 din Decretul nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României prevede că „pentru prevenirea răspândirii COVID-19 şi realizarea managementului consecinţelor, raportat la evoluţia situaţiei epidemiologice, pe durata stării de urgenţă este restrâns exerciţiul următoarelor drepturi, proporţional cu gradul de realizare al criteriilor prevăzute de art. 4 alin. (4): a) libera circulaţie, b) dreptul la viaţă intimă, familială şi privată, c) inviolabilitatea domiciliului, d) dreptul la învăţătură, e) libertatea întrunirilor, f) dreptul de proprietate privată, g) dreptul la grevă și h) libertatea economică.


Citește și:

Judecători noi la Constanța! Lista completă

Judecători și procurori, eliberați din funcții prin decrete semnate de Klaus Iohannis

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decretul privind instituirea stării de urgență în România ar putea fi anulat, parțial, în 2021

02 Dec 2020 754

Judecătorii din Constanța analizează azi cerea de anularea în parte a Decretului nr. 195 din 16 martie privind instituirea stării de urgență

11 Nov 2020 1017

Raed Arafat a anunțat că starea de alertă se prelungește cu 30 de zile

13 Oct 2020 3478

Klaus Iohannis, despre evenimentele de tip nunți și botezuri

09 Oct 2020 1426

Coronavirus Cehia şi Slovacia vor declara starea de urgenţă

29 Sep 2020 945

Accident rutier, în zona Satului de Vacanță, între un motociclist și un autoturism

23 Sep 2020 1239

Sondaj de opinie ZIUA de Constanța Credeți în existența Covid-19?

21 Sep 2020 966

Mașină răsturnată, pe varianta Ovidiu, din județul Constanța. Starea victimelor

08 Sep 2020 1565

Judecătoria Constanța, vești importante pentru toți românii amendați în baza Ordonanței Militare nr. 3

01 Sep 2020 2762

UPDATE. Accident pe Autostrada Soarelui. O persoană a rămas încarcerată. Victimă în stare gravă, dusă la Spitalul județean Constanța

27 Aug 2020 1309

Intervenție de urgență la Eforie Nord Femeie suspectă de coronavirus, transportată la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța (galerie foto+video)

18 Aug 2020 2018

Raport al Curții de conturi, cu privire la gestionarea banilor în perioada stării de urgență. Abateri și aprecieri, la Constanța

14 Aug 2020 1874

Se cere anularea în parte a Decretului nr. 195 din 16 martie privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Decizia va fi luată la Constanța

06 Aug 2020 1549

UPDATE - Bărbatul a fost declarat mort Intervenție de urgență pe plaja Corbu. O persoană a fost scoasă din mare

25 Jul 2020 1249

Accident rutier, în Mamaia Nord. Două autoturisme au intrat în coliziune

13 Jul 2020 1140