Justitie

Un administrator a cerut, din penitenciar, dizolvarea societății sale. Motivul - e închis și nu se mai poate ocupa de ea

Caz tragicomic soluționat de instanțele constănțene. Magistrații au fost solicitați să decidă dizolvarea unei firmei ai cărei asociați și administrator fuseseră condamnați penal în urma unui dosar instrumentat de DIICOT și cărora le fuseseră suspendate drepturile de a mai face parte dintr-o societate ori de a o administra.
 
Aproape ironic este faptul că administratorul afacerii cu pricina le-a scris judecătorilor din penitenciarul unde se afla încarcerat în executarea pedepsei de șase ani la care fusese condamnat, pentru a le cere să dispună dizolvarea firmei. Acesta își motiva solicitarea prin prisma faptului că nu se mai poate ocupa de bunul mers al afacerii întrucât este în închisoare. Prin aceeași cerere adresată instanței, administratorul s-a plâns și de asociatul ce deschisese inițial procesul legat de firmă, arătând că „reclamanta (n.r. - partenera sa de afaceri) și-a intitulat greșit cererea“.
 
Conform datelor publicate pe portalul de jurisprudență www.rolii.ro, cererea legată de firmă și acționariatul său a fost introdusă inițial pe rolul instanțelor constănțene la data de 19 februarie 2018. Reclamanta din litigiu și-a dat în judecată asociatul ce îndeplinea și funcția de administrator și le-a cerut judecătorilor să o excludă pe ea însăși din afacere. În cerere, femeia argumenta faptul că și ea, dar și asociatul său fuseseră condamnați penal într-un dosar instrumentat de DIICOT, aceștia primind pedepse complementare de a pierde dreptul de a fi administrator sau asociat într-o societate comercială. În aceste condiții, s-a adresat instanței civile, căreia îi cerea să o excludă din firmă.
 
Pe de altă parte, asociatul său a formulat și el o întâmpinare în dosar, în care a susținut că femeia și-a intitulat greșit cererea drept „excludere asociat“ și le-a cerut judecătorilor să dispună dizolvarea societății. Potrivit sursei citate anterior, bărbatul „a mai arătat că este condamnat la o pedeapsă de 6 ani de închisoare cu executare, fiind în prezent încarcerat în Penitenciarul (...),astfel încât nu își poate exercita calitatea de asociat unic și administrator“.
 
În urma analizării actelor de la dosarul cauzei, judecătorii au decis, la jumătatea anului trecut, dizolvarea firmei: „Instanța constată că niciunul dintre asociați nu mai are dreptul de a fi asociat și administrator în societatea pârâtă, pentru un anumit interval de timp, ceea ce face aplicabile dispozițiile art. 237 lit. a din Legea 31/1990“.
 
În aceste condiții, magistrații Secției civile a Tribunalului Constanța au dat curs solicitării făcute din penitenciar de către administratorul firmei și au decis dizolvarea acesteia.
 
Citește și:
 
Pățania unui afacerist constănțean
Nu-și mai găsește un asociat, iar administratorul a plecat din țară
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CNAIR a semnat contractul pentru îmbunătățirea siguranței traficului prin amenajarea trecerilor la nivel a drumurilor cu calea ferată

14 Nov 2019 232

Imobilul ridicat pe strada Maior Şofran de Silva Prodimpex va fi supraetajat

13 Nov 2019 510

Ce a decis APM Constanța Imobilul ridicat de doi cetățeni din Yemen în Mamaia Nord crește pe verticală

12 Nov 2019 729

Hotelul Perla din staţiunea Mamaia, al lui Mohammad Murad, a fost vândut

12 Nov 2019 1887

Ce firmă va livra către CFR Călători SA echipamente de protecţie pentru angajaţii din Constanţa (document)

08 Nov 2019 489

Ionuț Mișa revine la conducerea Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili

07 Nov 2019 968

Azi este ultima zi când se pot depune observații la APM Constanța privind proiectul imobiliar al Five-Holding SA de la halta Traian

07 Nov 2019 426

Ce firmă va furniza aparate de uz casnic și profesional către DGASPC Constanța (document)

06 Nov 2019 471

Demersuri pentru construirea unui bloc de trei etaje în Palazu Mare. Neocampus SRL, undă verde de la APM Constanţa

06 Nov 2019 420

Mai multe loturi situate pe strada Brest din Constanţa, alipite de Impact Developer & Contractor SA. Detalii despre investiţie

06 Nov 2019 900

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea ovinelor și caprinelor Palas-Constanța a semnat cu o firmă din Iași. În ce constă contractul (document)

02 Nov 2019 1018

Cine va furniza gaze medicale Spitalului Județean Constanța (document)

02 Nov 2019 460

Atribuire prin negociere directă Societatea UTI Servicii și Mentenanță a bătut palma cu CN APM Constanța (document)

02 Nov 2019 575

Follow Me, la judecată pentru cartea funciară

02 Nov 2019 584

Lupta pentru Cazino Telekom a depus cauţiunea la CNSC

02 Nov 2019 1465