Venilia Trofin și Romeo Banu Consilieri superiori din APIA trimiși în judecată de DNA Constanța. Dosarul amânat

 
 
  • În dosar, DNA a dispus trimiterea în judecată a următorilor: Venilia Trofin și Romeo Banu, consilieri superiori în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), Iordan Manea, fost candidat la Consiliul Local Oltina, asociat unic și administrator al SC Agro Sole Trader SRL, dar și a Agro Sole Trader SRL.
  • Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
 
Judecătorii de la Tribunalul Constanța au stabilit un nou termen în dosarul în care DNA Constanța a dispus trimiterea în judecată a doi consilieri superiori în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) (Venilia Trofin și Romeo Banu), pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals intelectual.
 
Cauza a fost amânată pentru data de 6 septembrie 2023.
 
Tot în acest dosar, Iordan Manea, fost candidat la Consiliul Local Oltina, asociat unic și administrator al SC Agro Sole Trader SRL, este suspectat de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
Iar Agro Sole Trader SRL este bănuită de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
Oricare va fi decizia tribunalului, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 

Potrivit DNA, „în cursul anului 2021, administratorul SC Agro Sole Trader SRL ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente inexacte, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul proiectului de obținere a sprijinului financiar pentru măsura de recoltare a strugurilor înainte de coacere“.
 
„Concret, în documentele depuse inculpatul a susținut că a recoltat integral, până la data de 21.07.2021, strugurii necopți de pe o suprafață de 32,14 hectare de viță de vie, însă, acesta ar fi fost surprins de organele de anchetă recoltând struguri și în data de 28.10.2021. În demersul său infracțional, inculpatul ar fi beneficiat și de sprijinul celor doi consilieri A.P.I.A., Trofin Venilia și Banu Romeo, care, la 30 iulie 2021, au efectuat un control în zona viticolă respectivă, ocazie cu care au menționat în raportul întocmit că toți strugurii au fost culeși, aspect total neadevărat“, potrivit DNA.


 
„Acționând în această manieră“, se mai arată în actul de sesizare a instanței, „administratorul SC Agro Sole Trader SRL ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 187.698 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză“.
 

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Silviu Florin Rahău, primarul din Crișan (Tulcea), a recunoscut tot la DNA Constanța și a luat un an de închisoare cu amânare
 
Cornel Gabriel Coteanu
Unul dintre cei mai vechi șefi din Poliția Constanța, trimis în judecată într-un alt dosar! (DOCUMENT)

 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Începe procesul consilierilor superiori APIA, trimiși în judecată de DNA Constanța

15 Apr 2022 1834

Constanța Consilieri superiori APIA, trimiși în judecată de DNA. Începe procesul

24 Feb 2022 2013

Un afacerist din județ și doi consilieri APIA Constanța, trimiși în judecată de DNA (rechizitoriu)

18 Jan 2022 2808

Ce averi au Venilia Trofin și Romeo Banu, consilieri superiori APIA, trimiși în judecată de DNA Constanța (DOCUMENTE)

07 Jan 2022 3252

Venilia Trofin și Romeo Banu, consilieri superiori APIA, trimiși în judecată de DNA Constanța

06 Jan 2022 2363