Politic

„2 Mai - Ziua Naţională a Tineretului... însă avem oare ce sărbători?!?“ O radiografie a nepăsării autorităţilor constănţene, făcută de consilierul judeţean Bogdan Bola

„Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale care au atribuţii în domeniul tineretului acordă sprijin material, financiar şi organizatoric evenimentelor prilejuite de marcarea acestei zile. Acest lucru însă nu se întâmplă niciodată în Constanţa, judeţul nostru putând fi oricând dat ca exemplu la AŞA NU în acest domeniu“.
 
„Într-o ţară în care rata abandonului şcolar este de 19,1% - cel mai mare procent din Uniunea Europeană -, cu prilejul acestei zile sunt organizate şi prezentate, potrivit legii, prin mijloacele de informare în masă, activităţi sociale, culturale, artistice şi sportive care vizează domeniile de interes ale tineretului. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale care au atribuţii în domeniul tineretului acordă sprijin material, financiar şi organizatoric evenimentelor prilejuite de marcarea acestei zile. Acest lucru însă nu se întâmplă niciodată în Constanţa, judeţul nostru putând fi oricând dat ca exemplu la «AŞA NU» în acest domeniu“, spune consilierul judeţean PNL Bogdan Bola.
 
Alesul judeţean trece în revistă o serie de neajunsuri ale Constanţei care vin, o dată în plus, să umbrească această zi a tineretului.
„Avem un Centru Multifuncţional pentru Tineret care nu ştim nici măcar astăzi ce obiective şi ce program va avea, cât de mult se va mai adresa tinerilor, având în vedere că până şi denumirea acestuia a fost schimbată în Centru Cultural şi, după toate probabilităţile, va fi folosit doar ca sală de spectacole; bugetul alocat de către Consiliul Judeţean Constanţa pentru activităţi de tineret pentru tot anul acesta este de 200.000 de lei, reprezentând 0,04% din bugetul total!!! Ce este mai grav este faptul că tinerii nici măcar nu vor avea cunoştinţă de aceste fonduri şi de cum ar putea să le folosească, deoarece cuvântul «transparenţă» nu există în vocabularul lor; avem unul dintre cele mai mari şi mai spectaculoase monumente din lume închinate tinerilor… şi-l lăsăm să se distrugă! Monumentul Tineretului de la Straja, la nouă km de Murfatlar, stă ca o vie mărturie a nepăsării autorităţilor în ceea ce priveşte viitorul tinerilor. Hoţii au furat bucăţi întregi din el, până şi literele din bronz de pe soclu, care adresau următorul mesaj: «Generaţiile viitoare să ştie că ne-am sacrificat pentru înălţarea Patriei». Avem în continuare 20 de şcoli în judeţul nostru fără grupuri sanitare sau cu ele în curtea şcolii!
 
Chiar dacă la dezbaterea bugetului, împreună cu colegii liberali din Consiliul Judeţean Constanţa am solicitat să se rezerve fonduri pentru construirea acestora, amendamentele noastre au fost ignorate total; în Casa Tineretului din Mangalia se întâmplă o grămadă de activităţi, dar niciuna să aibă legătură cu tineretul. Acolo îşi au sediul un cabinet notarial, o şcoală de şoferi, un magazin UPC, dar nimeni nu îşi aminteşte exact când a fost folosită ultima oară de către tineri. Mai mult, în primăvara anului trecut, opinia publică a fost revoltată de faptul că în imobilul din Mangalia care aparţine Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Constanţa ar urma să se deschidă o sală de jocuri şi un bar, lucru care nu s-a mai întâmplat în urma presiunii publice; în pofida promisiunilor şi jurămintelor «pe roşu» ale primarului Făgădău, parcurile sunt în continuare distruse, nu au mai fost construite locuri de joacă pentru copii si cele existente încă aşteaptă să fie reabilitate, cluburile şcolare sportive nu mai există practic, nu există nicio încurajare a sportului de masă sau de performanţă în şcolile şi liceele din oraş“, punctează Bola.
 
Dacă la aceste aspecte se adăugă şi faptul că, potrivit datelor publice furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata sărăciei relative în România, pentru grupa de vârstă 0-17 ani, este de 39,4%, iar 30,4% dintre copiii români se află în stare de deprimare materială severă, avem o imagine a dezastrului în care ne aflăm.
 
„Date fiind aceste statistici, asigurarea accesului gratuit, echitabil şi universal la educaţie trebuie să devină o prioritate pentru statul român şi în special pentru autorităţile locale, care, datorită faptului că se află aproape de elevi, sunt cele mai în măsură să faciliteze accesul neîngrădit al acestora la un sistem educaţional de calitate, care să sprijine formarea şi dezvoltarea profesională a acestora. Investiţia autorităţilor locale în educaţie, prin asigurarea cel puţin a facilităţilor şi drepturilor pe care elevii le au prin lege, se va materializa pe termen lung, în beneficiul întregii comunităţi“, a concluzionat consilierul judeţean liberal.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

De la Vasile Mogârdiceanu la Mariana Solomon DJST Constanţa. Conducătorii şi denumirile instituţiei, de-a lungul anilor

19 Feb 2019 641

De Ziua Dobrogei, mai mulți copaci au fost plantați la granița dintre județele Constanța și Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 984

Demonstraţii sportive la Mangalia, cu ocazia „Zilei Mondiala a Kung-Fu”

22 Aug 2018 524

Tineri şi sportivi, reuniţi, la Constanţa, la Oratoriul „Don Bosco“, de Ziua Tineretului (galerie foto)

04 May 2018 1313

Tineretul Naţional Liberal a lansat proiectul „Noi suntem voi“!

03 May 2018 1449

Câţi bani trebuie să primească de la Municipiul Constanţa! Victorie în instanţă pentru Asociaţia Culturală Mişcarea Teatrală pentru Educaţia Tineretului

02 Feb 2018 1150

Congres la Romexpo. Gabriel Petrea, singurul candidat înscris pentru preşedinţia TSD

13 Nov 2017 988

Astăzi este ziua inginerului român

14 Sep 2017 1284

Astăzi este Ziua Internațională a Tineretului

12 Aug 2017 1366

Peste 300 de tineri au participat la Constanţa la evenimentele organizate de Ziua Tineretului

04 May 2017 1164

„Împreună ducem mai departe spiritul farist!“ De Ziua Tineretului, SSC Farul a susţinut un meci demonstrativ (galerie foto)

03 May 2017 1439

Ziua națională a tineretului, marcată pe 2 mai

02 May 2017 2915

Pe 2 mai, de Ziua Tineretului, SSC Farul Constanţa va disputa un meci demonstrativ

28 Apr 2017 3489

666 - „cifra fiarei“ Povestea mai puţin ştiută. Cum a pierit echipa Farul Constanţa

17 Feb 2017 7579

Proiectul „Invictus Games Toronto 2017”

11 Nov 2016 1104