Crese si gradinite romano-rrome

Strategia de imbunatatire a situatiei rromilor trebuie vitalizata

Madalin Voicu are propuneri pentru o mai buna integrare a acestei etnii in activitatile curente ale societatii

Rromii reprezinta o categorie sociala defavorizata. In urma presiunilor internationale. Romania a elaborat, la 12 ani de la Revolutie, o strategie de imbunatatire a situatiei rromilor, care viza, printre altele, imbunatatirea conditiilor de viata, prevenirea abandonului scolar si reintegrarea sociala a acestei etnii. Dupa un "turneu" facut de deputatul Nicolae Paun, in primavara acestui an, prin toate judetele tarii, printre care si Constanta, in care s-a discutat cu autoritatile judetene despre modul de implementare a strategiei, lucrurile se pare ca au intrat intr-o fundatura. Comisia de aplicare a strategiei, infiintata la nivelul Prefecturii s-a intrunit o singura data, in cursul verii, si a discutat problema introducerii unui consilier de etnie rroma in cadrul fiecarei autoritati locale din judet. Desi sedintele erau programate sa se desfasoare o data pe luna, pana la ora actuala nu a mai avut loc nici o intalnire. Se pare ca situatia din judetul Constanta este una generala la nivelul intregii tari. In aceste conditii, consilierul primului-ministru pe probleme de minoritati, deputatul Madalin Voicu, intentioneaza sa elaboreze un proiect pentru dinamizarea Strategiei pentru imbunatatirea situatiei rromilor, propunerile sale vizand, in principal, imbunatatirea sistemului educational pentru etnicii rromi. Printre propunerile deputatului Madalin Voicu se numara si infiintarea de noi crese si gradinite mixte, in care copiii rromi sa interactioneze cu etnicii majoritari si in care sa fie pregatiti in spiritul disciplinei, curateniei, ordinii si al comportamentului firesc. Madalin Voicu a mai prezentat si alte propuneri asemanatoare, vizand Ministerul de Interne, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Agriculturii, toate urmarind o integrare mai buna a rromilor in activitatile curente ale societatii. Directia Generala de Munca si Solidaritate Sociala Constanta, in vederea depistarii nevoilor specifice cu care se confrunta etnicii rromi, a organizat in cursul acestui an actiuni de deplasare in localitatile Eforie Nord, Eforie Sud, Medgidia, Mircea Voda, Cernavoda. Astfel, au fost evaluate situatia socio-economica si starea de sanatate a familiilor si persoanelor singure, de etnie rroma. Cu aceasta ocazie, familiilor apartinand acestei etnii le-au fost acordate ajutoare materiale prin intermediul organizatiilor non-guvernamentale "Ave Maria" si "Tineri pentru misiune". Pentru persoanele care nu detineau acte de stare civila sau de identitate s-a recomandat implicarea autoritatilor locale in urgentarea rezolvarii acestor situatii.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IGPR InfotraficTrafic blocat pe E 70

16 May 2024 110

IGPR InfotraficTrafic oprit pe DN 56A

15 May 2024 211

IGPR Infotrafic Transporturi agabaritice

15 May 2024 202

Infotrafic Atenție, șoferi, transporturi agabaritice! Lista traseelor

15 May 2024 279

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe DN 7 și DN 7A

15 May 2024 213

Schimbări în cadrul firmei Dialex Canada SRL Constanța. Ce au decis asociații

14 May 2024 476

Iată proiectele non-profit din domeniul cultural finanțate anul acesta din bugetul județului Constanța. Detalii despre câștigători (DOCUMENT)

14 May 2024 622

Intervenție în premieră pentru echipa Heka Hospital Constanța! Viața unui pacient de 45 de ani a fost salvată

14 May 2024 1006

Se schimbă CNP-urile românilor! Ministerul de Interne anunță modificări. Ce se întâmplă cu cele existente?

14 May 2024 794

Ce modificări au fost făcute în Art Solid Residence SRL, din Constanța

14 May 2024 331

IGPR InfotraficTrafic alternativ pe DN 15

14 May 2024 224

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, vizită în Portul Constanța (FOTO)

14 May 2024 437

Tulcea Campania „Detector pentru viață”, ajunsă la final (FOTO)

14 May 2024 324

Muzeul Naţional de Istorie a României nu va organiza în acest an Noaptea Muzeelor

14 May 2024 342

ISU Dobrogea Proiect de modernizare pentru Sediul Detașamentului de Pompieri Constanța-Port și Centrul de Antrenament al Scafandrilor de Intervenție, în dezbatere (GALERIE FOTO)

14 May 2024 296