Dan Motreanu, europarlamentar PNL „Sunt dezamăgit de modul în care Ministerul Agriculturii a negociat acordarea compensațiilor pentru fermierii români afectați de importurile de grâne din Ucraina”

Europarlamentarul liberal Dan Motreanu a declarat că este dezamăgit de modul prin care au fost negociate compensațiile pentru fermieri de către Ministerul Agriculturii, fiind deranjat de suma mică pe care ar urma să o primească România.

Dan Motreanu, europarlamentar PNL:
 

”Sunt dezamăgit de modul în care Ministerul Agriculturii a negociat acordarea compensațiilor pentru fermierii români afectați de importurile de grâne din Ucraina.
 
Din primele informații, țara noastră va primi cea mai mică sumă, de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care primește 30 de milioane de euro și Bulgaria, care primește 16 milioane de euro.
 
Toată responsabilitatea pentru modul în care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii. Aceste sume se bazează pe documentele pe care le-au prezentat ministerele agriculturii din cele trei țări. România este în mod clar dezavantajată, având în vedere că prin țara noastră a trecut cea mai mare cantitate de grâne din Ucraina.
 
Încă sper că lucrurile pot fi schimbate, pe baza argumentelor. Fermierii români sunt dezavantajați de concurența cerealelor provenite din Ucraina.
 
Vom continua demersurile pentru a suplimenta sumele pentru fermierii români. Recent, am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale. Ni s-au alăturat colegii din grupul PPE România și o serie de eurodeputați din statele învecintate.  Chiar zilele acestea, am obținut promisiunea sprijinului pentru femierii români, din partea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,  la întâlnirea de la grupul PPE.
 
Susținerea politică pentru țara noastră este fără echivoc. Însă, negocierea, prezentarea datelor, partea tehnică sunt atribuții care revin Ministerului Agriculturii.
 
Cerealele din Ucraina se vând la prețuri mai mici în Uniunea Europeană, beneficiind de scutiri de taxe vamale.


 
Nu există suficiente capacități de stocare în statele membre iar cantitatea de cereale blocată în regiunile de graniță provoacă o competiție neloială.
 

Exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu, iar prețul unei tone de grâu a scăzut cu peste 100 de euro.
 
Fermierii din România, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria și Republica Moldova nu pot valorifica producția lor la prețuri care să acopere costul de producție, cu atât mai puțin să genereze profitul minim necesar pentru asigurarea traiului zilnic. În aceste condiții, fermierii nu își mai pot continua munca.
 
România a ajutat și ajută poporul ucrainean greu încercat, inclusiv prin facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul țării noastre. În același timp, trebuie să apărăm interesele fermierilor români”.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A fost desemnată firma care se va ocupa de iluminatul festiv din Cernavodă!

23 Dec 2022 1355

Consiliul Național. Vergil Chițac pierde alegerile din PNL

27 May 2022 2007

Doi liberali s-au retras din cursa pentru postul de vicepreşedinte al PNL. Cine sunt candidații rămași în cursă

27 May 2022 1442

Vergil Chițac are trei contracandidați puternici pentru funcția de vicepreședinte al PNL în domeniul apărării şi siguranţei naţionale

27 May 2022 2757

Fostul consilier prezidenţial, George Scutaru şi fostul deputat Dan Motreanu au fost achitaţi în dosarul în care au fost judecaţi pentru spălare de bani

10 Jun 2019 1411

Alegerile europarlamentare 2019 Iată lista celor 32 de aleși care ne vor reprezenta în Parlamentul European

27 May 2019 2851

PNL şi-a anunţat candidaţii pentru alegerile europarlamentare

15 Mar 2019 1730

Surse. Lista candidaţilor PNL la alegerile europarlamentare, validată de Biroul Politic Naţional al partidulu

14 Mar 2019 1603

Secretarul general interimar al PNL, Marian Petrache, a anunțat că va demisiona

29 Jan 2017 1995

În dosarul „Mită pentru partid”, încă doi deputaţi au fost trimişi în judecată

28 Sep 2015 1625

Deputații au ales noul Birou permanent

01 Sep 2015 1552

Dan Motreanu, urmărit penal pentru folosirea influenței și spălarea banilor

02 Jul 2015 1413

Camera Deputaţilor are conducere nouă

02 Feb 2015 2246

Klaus Iohannis şi Vasile Blaga vin, sâmbătă, la Constanţa

11 Sep 2014 2132

Ştefan Motreanu, PNL „Domnul Valeriu Zgonea minte în ceea ce priveşte Regulamentul şedinţelor comune“

19 May 2014 1399