UPDATE Parlamentarii constănțeni cer ministrului Rafila mai multe ambulanțe pe litoral. O femeie a murit în localitatea Băneasa. A așteptat 3 ore un echipaj cu medic! (VIDEO)


O femeie în stop cardio-respirator a murit în localitatea Băneasa din județul Constanța, după ce a așteptat 3 ore să ajungă o ambulanță cu medic, susține senatoarea Evdochia Aelenei.
 
„Vara, numărul de români în Constanţa se triplează, iar sistemul medical din judeţ nu face faţă. Azi noapte, o femeie de 75 de ani, aflată în stop cardio-respirator a aşteptat 3 ORE o ambulanţă! Aceasta a murit, cu familia putând doar să aprindă o lumânare în curtea spitalului comunal. Dacă ar fi existat suficient personal şi echipament, ar fi putut fi salvată!
 
Avem nevoie de ambulanţe în plus pe litoral, domnule Rafila! Avem nevoie de personal medical şi de servicii mobile de urgenţă pe parcursul verii!  3 ore! Aşa ceva, nu se poate!", a spus senatorul AUR.

Cazul de la Băneasa s-a petrecut luni după-amiază a precizat Evdochia Aelenei pentru ZIUA de Constanța. ”Femeia a fost adusă de familie la Centrul de Sănătate, medicul de acolo a încercat să o salveze dar în același timp a solicitat o ambulanță pentru a fi transportantă la Constanța. Ambulanța fără medic de la substația Eforie a ajuns abia în jurul orei 20.00. O ambulanță cu medic ar fi ajuns într-un târziu de la substația de la Năvodari. Femeia nu a mai putut fi salvată, în ciuda eforturilor făcute de personalul medical de la Băneasa", a precizat senatoarea Evdochia Aelenei.


Din 60 de ture de gardă ale Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, 7 sunt fără medic

Și de președintele USR Constanța, deputatul Stelian Ion spune la rândul său că „în mijlocul verii, din 60 de ture de gardă ale Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța, 7 sunt fără medic. O situație inadmisibilă, pentru că, în această perioadă, la Constanța numărul de solicitări către SAJ este dublu față de restul anului.

Cazurile revoltătoare de la Urziceni, unde o femeie a fost nevoită să nască pe trotuar, iar un bărbat a fost trimis acasă unde a murit, se pot repeta oricând și la Constanța.
Am adresat o interpelare ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, semnalându-i o serie de nereguli grave din cadrul SAJ Constanța, din cauza proastei organizări și a managementului incompetent.
 
Spre exemplu, deși există ture fără niciun medic pe autospeciale, conducerea SAJ a programat gărzi chiar și cu 3 cadre medicale simultan. De asemenea, sunt medici care pur și simplu nu sunt înscriși pentru gardă.
 
O situație critică este și la Băneasa, unde există doar un singur echipaj de Ambulanță pentru intervenții. Asta înseamnă că, la două solicitări simultan, o viață poate fi pierdută din cauză că nu a avut cine să intervină.
 
În luna aprilie, și colegul meu, senatorul Remus Negoi, i-a solicitat ministrului Rafila trimiterea de urgență a unui corp de control la SAJ Constanța, una dintre problemele semnalate fiind aceea că graficele de lucru ale medicilor și operatorilor registratori de urgență pentru luna următoare erau întocmite abia în ultima zi a lunii.
Sistemul medical al lui Rafila este grav bolnav, iar ministrul PSD trebuie să înceteze să se comporte ca și când a fost luat prin surprindere și să mimeze reacții atunci când se întâmplă nenorociri greu de imaginat pentru o țară membră UE în anul 2023.", spune la rândul său, Stelian Ion.

 
După ce a aflat la rândul său despre cazul decesului femeii din Băneasa, deputatul a precizat pentru ZIUA de Constanța că: „SAJ Constanța are nevoie de resuscitare. Trebuie intervenit urgent! ".



UPDATE

Alexandru Rafila, ministrul sănătății, se află în ședință de Guvern şi a fost informat pe scurt de situaţia de la Băneasa, urmând să revină cu un punct de vedere oficial şi cu măsurile care se vor aplica unde este cazul

Totodată, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, instituție responsabilă de coordonarea operativă a spus că se va interesa de subiect și va reveni cu detalii și un punct de vedere.


UPDATE 2

Raed Arafat a precizat că gestionarea situației de la Băneasa s-a făcut în mod corect.


UPDATE 3

Conducerea SAJ Constanța, oficial despre incidentul de la Băneasa: „Din punct de vedere al SAJ Constanța, nu au existat neconformități în gestionarea cazului de la UPU Băneasa. Pentru pacienta în vârstă, cu patologii multiple, adusă de familie cu mijloace proprii la UPU Baneasa, s-a solicitat un transfer la CPU Medgidia cu echipaj cu asistent medical. În gestionarea cazurilor medicale, prioritate au cazurile de cod roșu, la fel și în cazul celor de cod galben, cele aflate la domicilii sau în locuri publice, unde pacienții nu beneficiază la acel moment de asistență medicală calificată cum e o unitate sanitară. Dupa cum foarte bine se cunoaste, serviciile de urgenta prespitaliceasca sunt servicii medicale in asteptare. Sunt momente, in care exista "valuri" de solicitari, si momente de acalmie...
Si in situatia data, echipajele se aflau la urgente majore la domiciliu (tentativa suicid, pacient inconstient).
In momentul ajungerii echipajului cu asistent (conform solicitarii initiale a mediului de gardă) pacienta se afla in curs de resuscitare. Si la a doua solicitare a medicului urgentist din UPU Baneasa, care ca urmare a reevaluarii starii pacientei a reconsiderat cazul solicitand echipaj cu medic, s-a raspuns favorabil, si primului echipaj tip C (cu medic) liber, i s-a alocat solicitarea. Alocarea s-a facut in 30 de minute de la solicitarea echipajului cu medic (moment solicitare 19:42 si moment alocare 20:14). In intervalul 19:42 - 20:14, nefiind disponibile echipaje cu medic.
In momentul ajungerii la caz, echipajului de pe ambulanta, medicul urgentist de la UPU Baneasa i-a comunicat faptul ca pacienta a fost declarata decedata in urma cu aproximativ 15 minute, insa a omis sa sune pe 112 pentru anularea misiunii.
De asemenea, precizam faptul ca, in momentul solicitarii echipajului cu medic, celelalti medici erau implicati in alte misiuni de urgenta majora (stop cardiorespirator in curs de resuscitare, transfer edem pumonar, sindrom corinarian acut, accident rutier cu victime multiple). Concluzionand, pacienta s-a aflat intr-o unitate sanitara unde a primit asistenta medicala adecvată, competentele medicului urgentist din UPU Baneasa fiind superioare atat asistentilor, cat si medicilor incadrati la serviciile de ambulanta. Ca atare, gestionarea cazului, din punctul de vedere a SAJ, a fost conformă".
 


 


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 




 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Accident rutier cu persoana încarcerată în județul Tulcea. Un elicopter SMURD din județul Constanța intervine (FOTO+VIDEO)

27 Apr 2024 540

Constanța SAJ suplimentează echipajele de prim ajutor în minivacanța de Paște și 1 Mai

25 Apr 2024 369

Un copil a fost lovit de mașină în municipiul Constanța

25 Apr 2024 702

Județul Constanța Accident rutier în Medgidia!

18 Apr 2024 822

Județul Tulcea Accident între o autoutilitară și un autoturism. Duba de marfă s-a răsturnat (FOTO+VIDEO)

16 Apr 2024 792

Fostul paramedic acuzat că ar fi atins și masat sânii unei femei, într-o ambulanţă SMURD, nemulțumit de pedeapsă!

12 Apr 2024 568

Oficial de la Autoritatea Navală Română despre accidentul de navigație de pe brațul Chilia, Tulcea

10 Apr 2024 671

Accident rutier, în Basarabi, județul Constanța. O femeie este accidentată

09 Apr 2024 1022

Accident rutier, în Constanța. O mașină a intrat într-un copac (Galerie FOTO)

06 Apr 2024 1058

Știri Constanța azi Accident rutier cu victimă în Eforie Nord!

03 Apr 2024 918

UPDATE Accident rutier în parcarea Kaufland, municipiul Constanța. Ambulanța a intervenit

16 Mar 2024 1347

UPDATE. Știri Constanța. Accident rutier în localitatea Medgidia. Intervin pompierii

10 Mar 2024 1030

Un fost paramedic ar fi agresat sexual o femeie, într-o ambulanţă SMURD! Tribunalul Militar amână procesul

02 Mar 2024 910

UPDATEAmbulanța și poliția intervin la Ovidiu, județul Constanța. Om căzut pe stradă! (FOTO+VIDEO)

25 Feb 2024 2457

UPDATE Accident rutier la Săcele, județul Constanța. Ambulanța a intervenit

24 Feb 2024 832