Laura Codruţa Kövesi, în urma acordului dintre Parlamentul European și Consiliul UE, va deveni procuror-șef european

Echipele de negociere ale Parlamentului European (PE) şi Consiliului UE au ajuns marţi seară la un acord în privinţa numirii Laurei Codruţa Kövesi în fruntea noului Parchet European, informează un comunicat al PE.

Negocierile între PE şi Consiliul UE asupra noului procuror-şef al Parchetului European au avut loc începând din această primăvară. Echipa de negociere a Parlamentului a susţinut-o pe Laura Codruţa Kövesi pe toată durata negocierilor, în ciuda opoziţiei miniştrilor UE până de curând, transmite agerpres.ro

Joi, în cadrul reuniunii Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi ai statelor membre ale Uniunii Europene (COREPER), desfăşurată la Bruxelles, Laura Codruţa Kovesi a obţinut şi susţinerea Consiliului UE pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului Public European.

"Doamna Kövesi este alegerea perfectă pentru funcţia de procuror-şef european. Are competenţe profesionale desăvârşite. Mai mult, România nu deţine pentru moment niciun post cheie la nivel european, iar doamna Kövesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii', a declarat eurodeputatul spaniol Juan Fernando López Aguilar, din grupul S&D, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile a PE, după acordul cu Consiliul UE de marţi.

"Suntem foarte bucuroşi de faptul că doamna Kövesi va conduce noul Parchet European. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o instituţie puternică şi credibilă. Doamna Kövesi este deosebit de competentă, cu un palmares impresionant de realizări în lupta împotriva corupţiei, cu o flexibilitate remarcabilă şi mult curaj", a afirmat la rândul ei preşedinta Comisiei pentru control bugetar, Monika Hohlmeier, din grupul PPE.

Vicepreşedinta Comisiei pentru libertăţi civile Maite Pagazaurtundua, eurodeputată spaniolă din grupul Renew Europe, a afirmat că "prin alegerea doamnei Kövesi în funcţia de procuror-şef european, Parchetul European îşi va putea începe acum activitatea pentru a asigura mai multă siguranţă şi protecţie cetăţenilor. Noua instituţie va avea un rol cheie în pedepsirea atacurilor la adresa intereselor financiare ale UE - numai infractorii vor fi neliniştiţi în urma acestui acord".

Acordul asupra numirii Laurei Codruţa Kövesi ca procuror-şef european trebuie oficializat acum de către Parlamentul European şi Consiliul UE.

Parchetul Public European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în prezent, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participă încă - Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca - se vor putea alătura în orice moment.

EPPO va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

România, cu nivelul Albastru-Precaut al Sistemului de Alertă Teroristă Ziua Europeană a Victimelor Terorismului

11 Mar 2021 481

Președintele Comisiei Europene Toate statele membre să înceapă vaccinarea împotriva COVID- 19 în aceeași zi

17 Dec 2020 637

Ludovic Orban „România va beneficia în următorii ani de 46,4 miliarde de euro de la UE”

10 Nov 2020 2459

Astăzi, este Ziua europeană a resuscitării

16 Oct 2020 822

Parlamentul European creează un premiu jurnalistic în memoria ziaristei malteze Daphne Caruana Galizia

05 Oct 2020 637

Șeful DNA, Crin Bologa, invitat să țină un discurs la o audiere publică organizată de Parlamentul European

06 Jul 2020 607

Parlamentul European a votat o rezoluție pentru primirea României în Schengen

20 Jun 2020 1454

Anunț important al comisarului Mariya Gabriel Instituțiile de educație pot beneficia de miliarde de euro, din Fondul social european

10 May 2020 1751

Doliu în presa românească. Pagina ziaristei este plină de mesaje de durere

25 Apr 2020 4025

Știați că…. Data de 11 martie marchează Ziua europeană a victimelor terorismului

11 Apr 2020 521

Ziua europeană a victimelor terorismului este marcată la data de 11 martie

11 Mar 2020 886

Ce a însemnat Ziua Euroscola, de la Strasbourg, pentru echipa Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” (galerie foto)

17 Feb 2020 2190

Planul european de luptă împotriva cancerului, în faza consultării publice

04 Feb 2020 828

Parlamentul European Telefoanele mobile din Europa ar putea avea încărcător unic

31 Jan 2020 1418

Acordul pentru Brexit a fost aprobat de Parlamentul European

29 Jan 2020 973