Musulmanii din Mihail Kogalniceanu au organizat "Sarbatoarea sacrificiului"

Evenimentul a fost organizat de primaria comunei, in colaborare cu filiala locala a Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania * In localitate traiesc mai mult de 550 de cetateni de etnie musulmana * Cu acest prilej, a fost organizat un spectacol la care au luat parte mai multe ansambluri folclorice tataresti, tiganesti, romanesti si macedonene

Lumea islamica a sarbatorit, timp de trei zile, Kurban Bayram-ul, sarbatoare care, alaturi de Ramadan, este foarte importanta pentru inchinatorii lui Allah. In timpul Kurban-ului, "cei saraci vad cum traiesc cei bogati, iar cei bogati vad cum traiesc cei saraci". Astfel, oamenii cu dare de mana sacrifica berbeci, facand pomeni bogate celor nevoiasi. Acum este momentul in care omul intelege ca nimeni nu are dreptul sa ia viata celuilalt in afara de cel care i-a dat-o, Allah, respectiv Dumnezeu. Pentru musulmani aceasta sarbatoare este una a sacrificiului. In prezent, in Romania, traiesc aproximativ 24.000 de tatari, dintre care cei mai multi in Dobrogea. O comunitate importanta de turco-tatari se afla in comuna Mihail Kogalniceanu. Populatia comunei este de aproximativ 11.000 de locuitori, dintre care mai mult de 550 sunt musulmani. Pentru a cinsti cum se cuvine sarbatoarea Kurban Bayram, primaria localitatii Mihail Kogalniceanu, in colaborare cu filiala locala a Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania a organizat, luni seara, mai multe manifestari deosebite. In acest sens, a fost organizata o seara tatareasca pentru localnici la care au participat ansambluri folclorice tataresti, tiganesti, romanesti si macedonene din localitate, precum si ansamblul "Kaytarma" din Valu lui Traian, corul "Vox Magistri" al cadrelor didactice de la Liceul teoretic Mihail Kogalniceanu si grupul vocal din localitatea Piatra. Potrivit declaratiilor primarului Traian Dinu, manifestarea organizata de autoritatile locale se afla la cea de-a noua editie, de-a lungul anilor bucurandu-se de un mare succes. Totodata, acest eveniment incheie perioada sarbatorilor de iarna, care au inceput in luna decembrie, cu sarbatorirea Sfantului Nicolae. Tot in seara de luni a fost sarbatorita si aniversarea a trei ani de la infiintarea Ansamblului "Yldizlar Karamurat" din comuna. De la infiintare si pana in prezent, ansamblul musulman a reprezentat Romania la mai multe festivaluri de folclor internationale, unde a castigat numeroase premii importante.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Primăria Comunei Independența, investiție în educație (DOCUMENT)

18 May 2024 443

Festivalul Japonez Sakuranbo, la Universitatea Ovidius din Constanța (GALERIE FOTO)

18 May 2024 415

De Zilele Constanței Concert liric „Reverence - Medalion Mozart”, la Muzeul de Artă Populară Constanța

17 May 2024 549

Săptămâna Școală în Siguranță organizată de polițiștii din Constanța (FOTO)

15 May 2024 367

Primăria Comunei Dobromir județul Constanța dotează cu mobilier și echipamente digitale școlile din comună (DOCUMENT)

14 May 2024 462

ISJ Constanța a aprobat numărul gradaţiilor de merit 210 de profesori și personal didactic auxiliar vor primi salarii cu 25 la sută mai mari

14 May 2024 17614

Achiziții Constanța Primăria Independența a încheiat un contract de aproape 15.000 de euro cu o firmă din București. Despre ce este vorba (DOCUMENTE)

14 May 2024 469

Cumpărări directe Constanța Primăria Comana investește în educație (DOCUMENT)

11 May 2024 459

Licitații Constanța Școlile din comuna Agigea vor fi dotate cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale cu bani din PNRR (DOCUMENT)

09 May 2024 1047

Comuna 23 August cumpără cu 150.000 de euro echipamente digitale pentru înregistrarea lecțiilor (DOCUMENT)

08 May 2024 533

Licitații Constanța Primăria Ghindărești cumpără echipamente digitale pentru unitățile de invățământ din comună (DOCUMENT)

08 May 2024 356

Peste 2.700 de posturi didactice pentru ocupare pe perioadă nedeterminată, scoase la concurs de ISJ Constanța

29 Apr 2024 752

Licitații Constanța Primăria Medgidia cumpără mobilier școlar, materiale didactice și echipamente cu peste 730.000 de euro (DOCUMENT)

28 Apr 2024 487

Licitații Tulcea Școala Gimnazială Carcaliu, dotată cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale de firmele Woodart SRL și Abitek Devices SRL (DOCUMENTE)

28 Apr 2024 612

Licitații Constanța Primăria Ovidiu cumpără mobilier specific și materiale didactice (DOCUMENT)

27 Apr 2024 716