Prefectul i-a familiarizat pe primari cu metodologia organizarii alegerilor europene

1172521587.jpg

Febra alegerilor europarlamentare a cuprins si Constanta, motiv pentru care prefectul Danut Culetu a chemat primarii din judet la o sedinta de maxim interes. Scopul intrunirii a fost acela de a le aduce la cunostinta metodologia de organizare a viitoarelor alegeri, intrucat dupa cum reprezentantul guvernului in teritoriu afirma: "este prima oara cand organizam astfel de alegeri si trebuie sa dam si noi dovada ca suntem europeni".

Conform liniei trasate de la Guvern, a fost elaborata o comisie tehnica formata din directori ai institutiilor deconcentrate alaturi de prefect si subprefect. Adrian Nicolaescu a reamintit primarilor sa revada legislatia pentru a fi la curent cu tot ceea ce inseamna alegerile europarlamentare. Abtineti-va de la cheltuieli Danut Culetu a indemnat la cumpatare in ceea ce priveste banul public, avansand o cifra de aproximativ 15 miliarde pentru toate cele 510 sectii de votare. Suma totala ar trebui sa cuprinda toate cheltuielile si sa fie suficienta pentru asigurarea logisticii: "nu spun ca nu este nevoie de cheltuieli, dar incercati sa va organizati si pe plan local", a subliniat reprezentantul guvernului in teritoriu. Se considera ca o buna parte din inventar este asigurat de la alegerile anterioare. Elemente noi legate de organizarea alegerilor Spre deosebire de alegerile cu care eram obisnuiti, au intervenit o serie de schimbari. Nu se va mai vota in baza cartii de alegator, ci cu ajutorul buletinului de identitate sau cartii de identitate. De asemenea, "apare o noua categorie de votanti, respectiv votantii comunitari", a precizat Nicolaescu. Termenul se refera la persoanele europene cu domiciliul in Romania, care vor putea vota, insa trebuie sa intocmeasca o cerere ce va fi transmisa primarilor in termen de 48 de ore. Nu se va mai vota in sectii de tranzit, unitati militare sau in gara, pentru aceasta fiind necesara inscrierea pe o lista speciala in cadrul oricarei sectii de votare. Fiecare primarie are obligatia de a alege trei presedinti de comisie plus o lista de rezerva, iar pentru a elimina orice suspiciuni, tragerea va avea loc la Tribunal pe data de 3 mai. Suma platita pentru aceasta activitate este de 50 RON la care se adauga sapte lei pentru protocol. Completarea birourilor se va face cu membri ai partidelor politice pana pe 8 mai. Totodata, primarii si viceprimarii au obligatia de a fi prezenti in cadrul primariei la data desfasurarii alegerilor pentru solutionarea in timp util a eventualelor probleme. Listele cu populatia votanta vor fi alcatuite cu sprijinul Biroului de Evidenta Informatizata. Biroul electoral judetean va functiona in cadrul Prefecturii si va colecta toate voturile din cadrul judetului. Primarul din Cumpana, Mariana Gaju, si-a exprimat nemultumirea fata de modul in care anul trecut au fost transportate si inregistrate buletinele de vot. Culetu a asigurat-o ca situatia nu se va repeta si anul acesta. Ramane de vazut modul in care ordinele trasate de la centru isi vor gasi aplicabilitatea in teritoriu, la finalul sedintei fulger neexistand si alte nelamuriri.

Scris de: {autor}Bogdan ISOFACHE{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Achiziții Constanța Primăria Mangalia a cumpărat dotări pentru bazinele de înot din cadrul proiectului „Înființare Bază Sportivă și reabilitare infrastructură rutieră” (DOCUMENTE)

08 May 2024 517

Comuna Castelu anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru amenajare parc și teren de sport

08 May 2024 776

Cine va ridica autovehiculele abandonate din municipiul Mangalia? (DOCUMENT)

07 May 2024 533

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 30 de medalii la „Chișinău Rhythmic Stars“. „Ne oferiți motive de mândrie cu fiecare participare!“ (GALERIE FOTO)

01 May 2024 915

Fotbal județul Constanța Unirea Topraisar - Avântul Comana, meci cu 11 goluri. Liga a 5-a, rezultate și clasamente

01 May 2024 1527

Constructorul Sălii Polivante, amendat de Garda de Mediu Constanța! (FOTO)

30 Apr 2024 407

Maarif Instituții Internaționale de Învățământ SA continuă demersurile pentru edificarea campusului școlar din orașul Ovidiu, județul Constanța

30 Apr 2024 456

Simona Halep, acționar la Farul Constanța? Iată ce a răspuns Stere Halep

28 Apr 2024 1892

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 696

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 1064

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 986

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 664

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 829

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 698

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 979