Primarii si sefii descentralizatelor au adoptat Programul de dezvoltare

Sedinta de partid cu invitati de la alte formatiuni politice

Vizita fulger la Constanta a ministrului delegat pentru Administratie Publica, Gabriel Oprea * Este posibil ca el sa fi pregatit vizita premierului * Graba mare pentru rezolvarea problemelor ce pot atrage capital electoral

Comisia Judeteana Consultativa, structura din care fac parte primarii localitatilor si directorii institutiilor descentralizate, a avut pe ordinea de zi a sedintei de ieri trei puncte: informarea cu privire la Legea 477/2003 privind raspunderile administratiei locale in asigurarea cu produse si servicii pentru aparare, stadiul aplicarii programelor "Anul colectivitatilor locale" si "Romania curata", precum si adoptarea programului de dezvoltare economico-sociala a judetului Constanta pentru anul 2004. Toti cei prezenti au aflat ca localitatilor din judetul Constanta le-au fost alocate peste 2500 de miliarde de lei pentru derularea unor programe ce au ca obiect imbunatatirea infrastructurii drumurilor, alimentarea cu apa sau electrificarea. Politica statului privind cresterea nivelului de civilizatie pentru localitatile judetului Constanta se rasfrange deja asupra populatiei din mai multe comune. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a repus pe tapet problema nerezolvata a rambursarilor de TVA, tema adoptata de fiecare data cand doreste sa demonstreze ca este de partea dreptatii chiar daca este vorba despre "colegii" de partid. De aceasta data, prefectul a dorit sa-si impresioneze auditoriul, sustinand ca, daca doar o parte din bani ar fi fost la dispozitia primariilor, s-ar fi realizat pentru cetateni o multime de lucruri care le-ar fi schimbat viata. La prima vedere, tot ce inseamna imbunatatirea conditiilor de viata nu poate decat sa fie benefic pentru cetatenii din fiecare localitate constanteana. Insa, pe masura ce discutiile cuprindeau si alte sfere de activitate, cei care stiu cu ce se mananca astfel de programe si-au dat seama ca scopul este cu totul altul. Cum la sedinta au participat si primarii care au alta culoare politica decat cea a partidului de guvernamant, se poate trage concluzia ca acesta a fost "carligul" in care s-ar putea agata, pentru bani, sefii administratiilor locale neinregimentati, inca, in PSD. Conducerea Prefecturii si-a exprimat nemultumirea cu privire la modul in care se deruleaza programul SAPARD, motiv pentru care, iar, primarii vor fi sprijiniti sa obtina credite pentru demararea proiectelor.

ADS a fost pusa cu fata la perete

La fel s-a procedat si in cazul marelui numar de nemultumiti care nu au reusit, nici pana la aceasta ora, sa intre in posesia suprafetelor de teren ce le revin prin lege. Ca si alta data, tapul ispasitor a fost reprezentantul Administratiei Domeniilor Statului in teritoriu, institutie a carei conducere centrala este cauza relelor din judetul Constanta. Din vina ADS primarile nu reusesc sa finalizeze punerea in aplicare a legilor pamantului. Dintr-o data, conducerea Prefecturii a cerut sprijinul primariilor in rezolvarea problemei. Primarii trebuie sa transmita institutiei toate nemultumirile legate de activitatea ADS, pentru a fi rezolvate. Tot spontan au revenit in discutie si proprietarii terenurilor date in arenda si care nu primesc ce li se cuvine de la asociatii. Seful Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala are misiunea nu numai sa-i mangaie pe crestet pe proprietarii de teren jecmaniti de asociatii, dar sa si gaseasca, desi nu exista reglementari legale in domeniu, modalitatea prin care oamenii sa se imbogateasca, daca se poate, peste noapte. Se poate vedea la o posta spre ce sector al electoratului se indreapta atentia reprezentatilor judeteni ai partidului de guvernamant.

Laptele si mierea vor curge rau

Daca ar fi sa luam drept reale datele statistice ce au fost prezentate conducerii Prefecturii Constanta, ar trebui sa simtim pe propria piele o crestere economica de 40%. Daca anul trecut a fost atat de fructuos pentru agentii economici si populatia judetului Constanta, atunci este de neinteles de ce primariile si statul trebuie sa acorde ajutor social conform unei legi populiste, de ce gradul de saracie al populatiei a depasit limita suportabilului!? Daca pentru unii anul trecut nu a fost pe masura asteptarilor, trebuie sa fie convinsi ca 2004 va fi "scaldat" in lapte si miere. Castigarea alegerilor a devenit un scop pentru care nu se precupeteste nici un cuvant si se reafirma cu orice prilej ca guvernarea PSD este si va fi singura ce va putea sigura un trai tihnit. Interesul Executivului fata de ceea ce se intampla in teritoriu a fost dovedit chiar ieri dimineata cand, asa sustine reprezentantul Guvernului in teritoriu, ministrul delegat pentru Administratia Publica, Gabriel Oprea, a descins neanuntat, la Constanta. Ziaristii nu au avut posibilitatea sa-l vada pe ministru in carne si oase; in schimb, au fost avantajati membrii Comandamentului judetean "Corn si lapte", cu care demnitarul a avut o intrevedere de mai lunga durata. Ca si cum informatia i-ar fi scapat, prefectul a ",strecurat" posibilitatea unei vizite de "nivel inalt". Poate ca Gabriel Oprea a fost doar buzduganul aruncat de premierul Nastase prin care isi anunta vizita, cu un scop previzibil, in judetul Constanta.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muzeul Naţional de Istorie a României nu va organiza în acest an Noaptea Muzeelor

14 May 2024 293

IJJ Constanța Vino și tu în echipa Jandarmeriei! Sunt ultimele zile de înscrieri

11 May 2024 691

1878 -2024. Pe 9 iunie alegem cel de-al 55 primar al Constanței 14 candidați intră în competiția electorală pentru primărie. Iată ordinea pe buletinul de vot! (DOCUMENT)

08 May 2024 1470

Îți dorești să lucrezi la Pompieri? ISU Dobrogea caută să ocupe prin încadrare directă 12 posturi de execuție

06 May 2024 1372

Începând de azi Oportunitate de angajare în SRI – este vizat un post de ofițer operativ/analist

06 May 2024 1018

Angajări Constanța Ai studii superioare în medicină generală? Primăria Cumpăna angajează

03 May 2024 887

Paște 2024 Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare. Iată ce NU ai voie să faci

03 May 2024 650

Angajări la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea”! Iată ce posturi sunt vacante

03 May 2024 1230

DIICOT a făcut mai multe rețineri! Droguri în zona Centrului Vechi din București. Oficial de la procurori

02 May 2024 554

Post vacant la Spitalul Municipal Medgidia. Iată condițiile

02 May 2024 548

Spitalul Clinic CF Constanța angajează. Ești interesat?

02 May 2024 820

Joia Mare. Tradiții și superstiții. În ziua celor 12 denii se prepară cele mai importante copturi

02 May 2024 4002

Cum poți prepara cel mai savuros grătar vegan sau de post?

01 May 2024 411

Vrei să lucrezi la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța? Mai multe posturi, scoase la concurs

01 May 2024 1512

Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia angajează medic specialist epidemiologie

01 May 2024 423