Programe PHARE verificate la anticorupţie Primarii constănţeni fac iar coadă la DNA

cap_5.jpgProcurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au demarat ieri audierile în Dosarul cu nr. 124/P/2009, la care au fost convocaţi primari din judeţul Constanţa.

Din primele informaţii ar fi vorba despre suspiciuni de fraudă în cazul unui proiect finanţat din fonduri europene, derulat de către Asociaţia de Dezvoltare Zonală Medgidia (ADZM), fondată de următoarele unităţi administrativ-teritoriale: Medgidia, Castelu, Cuza Vodă, Tortoman, Siliştea, Mircea Vodă şi Peştera. Ieri, procurorii l-au convocat pe primarul comunei Mircea Vodă, Dumitru Dedu, iar în zilele următoare urmează să fie audiaţi şi ceilalţi edili.

Primarul comunei Siliştea, Mihai Soare, ne-a declarat că şi la sediul Primăriei pe care o reprezintă s-a primit o citaţie de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu acest dosar. Edilul din Siliştea a precizat că, din câte ştie, ar fi vorba despre un control legat de modul în care s-ar fi cheltuit sumele în derularea unui program transfrontalier Phare CBC, desfăşurat în parteneriat cu Bulgaria, de către ADZM. „Ştiu că a fost un program în care şi un funcţionar al Primăriei Siliştea a participat la o specializare, la nişte cursuri pe mediu, însă nu cred că noi primarii avem vreun amestec, ci mai degrabă partea executivă a ADZM", a precizat primarul Mihai Soare.

Anchetatorii cer explicaţii pentru banii de deplasări

Fostul primar al municipiului Medgidia, Dumitru Moinescu, ne-a declarat că ADZM a fost fondată în timpul mandatului său, iar el deţinea funcţia de preşedinte. Din 2008, după preluarea mandatului de către Marian Iordache, funcţia de preşedinte al ADZM a revenit acestuia. Dumitru Moinescu a precizat că ADZM a fost fondată în principal în scopul atragerii de fonduri pentru reabilitarea unor drumuri, atât de către partea română, cât şi de către cea bulgară. „Din câte ştiu, prin acest proiect derulat de către Medgidia în parteneriat cu Silistra trebuia asfaltată strada Panseluţelor din Medgidia", a afirmat Moinescu, adăugând că valoarea totală a proiectului este de 700.000 de euro. Directorul executiv al ADZM este Constantin Livadariu. Acesta ne-a declarat că a aflat la rândul său de la primari că li s-au cerut explicaţii în legătură cu deplasările efectuate în cadrul proiectului. În opinia sa, ar fi vorba despre modul în care s-au cheltuit banii pe aceste deplasări. Livadariu este de părere că ancheta procurorilor DNA este de fapt o verificare de rutină, întrucât „toate programele PHARE sunt verificate de DNA". „Dar nu sunt probleme. Dacă erau, m-ar fi chemat şi pe mine", a fost de părere directorul executiv al ADZM.

Primarul comunei Cuza Vodă, Eugen Dumitru, ne-a confirmat că este aşteptat astăzi la DNA. Şi în opinia sa este vorba despre modul în care s-au cheltuit banii cu deplasările în cadrul acestui proiect. „Au fost două deplasări în Bulgaria", a precizat primarul Eugen Dumitru. Menţionăm că am încercat să-l contactăm telefonic şi pe primarul Marian Iordache, însă până la închiderea ediţiei nu a răspuns la telefon.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.