Schimbarea la fata la nivelul autoritatilor publice locale incepe de la functionarii publici

Reforma in administratie: unde nu merge, sta pe loc

Legislatia care reglementeaza activitatea administratiilor locale exista, dar se aplica numai in anumite domenii * Reforma in administratie demareaza prin perfectionarea profesionala a functionarilor publici

In Romania se vorbeste de ani de zile despre reforme de toate felurile: sociala, financiara, de mentalitate, politica, economica, iar lista poate continua cu alte schimbari la toate nivelurile. Abia cand s-a pus foarte serios problema admiterii in structurile europene (NATO si Uniunea Europeana), Executivul a constatat ca, in dialogul cu forurile europene, metodele romanesti consacrate nu au eficacitatea dorita. Europenii nu se joaca atunci cand vine vorba despre indeplinirea criteriilor de aderare. De cativa ani incoace, forurile continentale stau cu ochii pe noi pentru a ne supraveghea atent si a constata daca progresam sau nu. Din ce in ce mai des auzim despre inchiderea cate unui capitol, dar se pare ca pasii pe care Guvernul trebuie sa-i faca sunt prea lenti pentru ritmul impus de intrarea in familia europeana. Reforma in administratie, pe langa cele din justitie si sanatate, este unul dintre pragurile ce trebuie depasite de Romania pana in 2007, anul cand este preconizata intrarea Romaniei in UE. Incepand din 1996, Puterea a facut eforturi prin care a dorit sa alinieze legislatia romaneasca la cea europeana. Romanii au putut sa afle care sunt averile alesilor, asa cum prevede Legea 115/1996, dar habar nu au de faptul ca, prin intermediul asociatiilor civice, pot avea initiative legislative. Preocuparea pentru indeplinirea conditiilor de aderare s-a manifestat mai ales in ultimii ani, cand am asistat la o adevarata avalansa de acte normative adoptate, parca, pe banda rulanta.

Reforma de sus in jos

Ceea ce s-a stabilit prin legislatia adoptata de Parlament trebuie sa se rasfranga in activitatea din teritoriu. Legea 215 din 2001 reglementeaza clar activitatea administratiei publice locale. Exista, de asemenea, reglementari privind prefectul si subprefectul, transparenta decizionala in administratie si accesul cetatenilor la informatiile de interes public. Putini dintre cetatenii tarii au idee de continutul legislatiei in domeniu si mai putini sunt cei care profita de legile ce le dau dreptul sa cunoasca activitatea administratiilor locale. La fel sta situatia si in cazul Codului de conduita a functionarilor publici, reglementat prin Legea 7 din 2004. Autoritatile statului au inteles, in sfarsit, ca reforma trebuie sa inceapa de la oameni. Este inutila legislatia competitiva cu cea europeana daca nu are cine sa o aplice. Ministerul Administratiei si Internelor a organizat, recent, la Prefectura Constanta o intalnire cu primarii localitatilor judetului. Scopul convocarii a fost acela de a informa conducerile administrativ-teritoriale cu privire la posibilitatea accesarii unor fonduri europene ce au ca destinatie modernizarea si dezvoltarea administratiei la nivel local. Cresterea calificarii personalului specializat in gestionarea fondurilor, introducerea de noi proceduri, instrumente si mecanisme care sa imbunatateasca gestionarea banilor publici si dezvoltarea parteneriatului intre comunitatile locale sunt prioritatile pentru care autoritatile locale pot obtine bani de la Uniunea Europeana. Asa cum cu ani de zile in urma vorbeam despre "omul de tip nou", asa trebuie sa vorbim in prezent despre noua moda in materie de functionar public. Daca ar fi sa dam crezare actelor normative in domeniu, functionarul public trebuie sa fie un profesionist stabil si neutru din punct de vedere politic. Trebuie, insa, schimbat si modul de a gandi al reprezentantilor partidelor politice care, prin alegeri, ajung la conducerea administratiilor locale si aplica metoda "epurarii" angajatilor. Crearea corpului functionarilor publici, oameni competenti in pepinierele centrelor regionale de formare profesionala, aplicarea ca la carte a legislatiei in domeniu ar permite evolutia administratiilor locale fara sincopele ce se manifesta din patru in patru ani, atunci cand se organizeaza alegeri locale si generale. Autonomia locala si reforma din administratie sunt sublime, dar nu se manifesta. Probabil va mai trece timp pana cand legislatia aplicata asa cum trebuie isi va arata roadele in teritoriu, acolo unde, de fapt, trebuie aplicata.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un preot a sfințit o curbă în care au avut loc mai multe accidente rutiere grave (VIDEO)

03 Feb 2022 1812

Fost comandant de echipaj și șofer în ISU Dobrogea, în arest. Cererea de eliberare, respinsă (minută)

14 Oct 2021 2503

Un fost angajat al ISU Dobrogea a cerut să fie eliberat din arest

28 Jul 2021 2745

Șef echipaj SMURD Angajat al ISU Dobrogea, arestat pentru agresiune sexuală, racolarea minorilor în scopuri sexuale și coruperea sexuală

30 May 2021 7184

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 iunie 2018

20 Jun 2018 3477

Doliu în cinematografie. Un cunoscut cineast s-a stins din viață. Împlinise de curând 64 de ani

18 Feb 2018 3640

În plină vară, în România, a nins! Temperaturile au scăzut brusc

12 Aug 2016 6252

Primarul comunei Jilava a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații

11 Jul 2016 2761

Riseproject.ro Riseblog - Cu cât ne-a umflat Cocoş preţul analizelor medicale

07 Jul 2016 5765

Accesul câinilor şi vehiculelor pe plajă este interzis

24 Mar 2016 4316

Rolul unui set de TV Plasma din lemn masiv in amenajarea sufrageriei

30 Jan 2016 9523

Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a rectorului Academiei Navale. Vergil Chițac - „Analizez şi posibilitatea de a candida... Nu am decis sub ce formă“

28 Jan 2016 4127

15 ianuarie – Marele poet naţional Mihai Eminescu omagiat la Cumpăna, de Ziua Culturii Naţionale

13 Jan 2016 3309

Comunicat de presă - DIICOT

07 Jan 2016 2736

Măsuri de prevenire a incendiilor specifice campaniei de recoltare a cerealelor

23 Jul 2015 2817