Justitie

DNA face public ultimul rechizitoriu al lui Radu Mazăre Procurorii acuză! Cum ar fi acţionat fostul primar al Constanţei (document)ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia Dana Ana, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, a dispus trimiterea în judecată a lui Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, dar şi a fratelui acestuia, Alexandru Mazăre, senator în Parlamentul României. În acelaşi dosar a mai fost deferit Justiţiei şi Avraham Morgenstern, fost administrator al SC Shapir Structures SRL, om de afaceri, apropiat al lui Radu Mazăre.  
 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“.
 
În cauză, procurorii continuă cercetările, conform presei centrale, faţă de Emilian (Elan) Schwartzenberg, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la dare de mită, în vederea stabilirii justificării reale a tuturor transferurilor sumelor de bani primite de societatea sa de la două firme cipriote.   
 
Conform DNA, „în cursul anului 2011, Morgenstern Avraham, reprezentantul SC (...) SRL, i-a dat lui Mazăre Radu Ştefan, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, suma totală de 175.000 de euro, pentru a facilita câştigarea de către această societate, în condiţii avantajoase, a licitaţiei având ca obiect contractul de construire a Campusului Social «Henri Coandă», în valoare de 40.964.030 de lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)“.
 
„Ajutorul acordat de Mazăre Alexandru a constat în faptul că a pus la dispoziţie contul său deschis în Israel pentru primirea unei părţi din suma de 175.000 de euro. Suma de 175.000 de euro a plecat din contul societăţii (...) SRL la data de 16.08.2011, cu justificarea de onorariu de succes (success fee) pentru proiectul «Construcţii montaj inclusiv a serviciului de proiectare - PT, PAC, DDE - aferent obiectivului de investiţii Construire unităţi locative modulare în Municipiul Constanţa şi lucrări tehnico-edilitare aferente - Campus Social Henri Coandă - str. (...), pentru Zona I», şi servicii privind depunerea, verificarea, controlarea şi urmărirea ofertei pentru acest proiect. La datele de 13.09.2011 şi 6.12.2011, suma de 175.000 de euro intră în conturile personale ale fraţilor Mazăre (la data de 13.09.2011, suma de 95.000 de euro în contul lui Mazăre Radu Ștefan şi suma de 40.000 de euro în contul lui Mazăre Alexandru, iar la data de 6.12.2011, suma de 40.000 de euro este transferată către contul lui Mazăre Alexandru, însă, întrucât acest cont fusese închis în luna octombrie 2011, suma este redirecţionată către contul lui (...), cel de-al treilea frate)“, potrivit magistraţilor.
 
„(...) În schimbul acestei sume de bani, Mazăre Radu Ștefan a efectuat o serie de demersuri, unele intrând în atribuţiile sale de serviciu (iniţierea unor hotărâri de consiliu prin care au fost aprobate diversele etape ale proiectului de construire a Campusului Social «Henri Coandă»), altele în afara (contrare) atribuţiilor sale de serviciu (participarea la întâlniri private cu Avraham Morgenstern şi (...), pe parcursul desfăşurării procedurii de licitaţie, în care erau discutate şi stabilite aspecte referitoare la contractul de construire a campusului, deşi acest contract ar fi trebuit să fie rezultatul exclusiv al procedurii de licitaţie, şi nu al unor negocieri private între Morgenstern Avraham şi Mazăre Radu Ștefan)“, se mai arată în rechizitoriul întocmit de procurori.
 
 
„Morgenstern Avraham era administratorul societăţii (...) SRL şi era, în acelaşi timp, împuternicit pe conturile (...) Ltd (…) şi reprezentant al acestei societăţi (…). Atât Morgenstern Avraham, cât şi Mazăre Radu Ștefan erau prieteni cu (...) (…). În acelaşi timp, (...) era beneficiarul real al societăţii (...) Inc, societate înmatriculată în Insulele Virgine, care avea deschise conturi în Liechtenstein. (...) În acelaşi timp, Mazăre Radu Ștefan şi Mazăre Alexandru nu au consemnat în
declaraţiile de avere existenţa şi disponibilul conturilor personale deschise în Israel, unde au primit aceste sume de bani. Toate aceste aspecte vor fi prezentate pe larg mai jos“, după cum se arată şi în rechizitoriu.
 
„La începutul anului 2011, Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social «Henri Coandă», aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanţa. În acea perioadă, SC (...) SRL se afla deja în relaţii contractuale cu Primăria Constanţa, întrucât obţinuse contractul de execuţie a trei blocuri dintr-un alt proiect, respectiv locuinţe pentru tineri. Reprezentantul acestei societăţi, Morgenstern Avraham, era prieten cu (...) (…), iar acesta din urmă era prieten cu primarul Mazăre Radu Ştefan (…) Aşadar, (...) a acţionat ca un liant între reprezentantul firmei (...) şi primarul Constanţei. Pe fondul demarării de către Mazăre Radu Ştefan a Programului de construire locuinţe modulare grupate în  Campusul Social «Henri Coandă», reprezentantul societăţii (...) a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma a fi
organizată pentru realizarea acestui proiect. Morgenstern Avraham, împreună cu (...) şi Mazăre Radu Ştefan, au stabilit să vireze în contul unei societăţi offshore
controlate de (...) sumele reprezentând mita oferită pentru câştigarea licitaţiei («onorariul de succes», potrivit exprimării folosite în factura achitată de societatea (...) SRL), urmând ca (...) să vireze anumite sume din acest cont, pe măsură ce Mazăre Radu Ştefan îşi îndeplinea obligaţiile, în conturile personale ale
primarului şi ale fratelui său, Mazăre Alexandru. A fost ales (...) pentru a facilita transferul banilor, întrucât acesta se bucura de
încrederea atât a lui Morgenstern Avraham, cât şi a lui Mazăre Radu Ştefan, fiind astfel un garant că fiecare dintre cei doi îşi va îndeplini «obligaţiile» asumate (respectiv Morgenstern Avraham era sigur că (...) îi va transfera banii primarului Mazăre Radu Ştefan doar în momentul în care era sigur de efectuarea de către acesta a demersurilor favorabile societăţii sale, iar Mazăre Radu Ştefan era sigur că, odată banii transferaţi de reprezentantul societăţii (...) în conturile lui (...), îi va
primi de la acesta din urmă pe măsură ce va facilita câştigarea licitaţiei de către societatea (...)). Mecanismul folosit seamănă cu utilizarea contului escrow în relaţiile comerciale. (...)“, conform rechizitoriului.
 
„Controlul îndeaproape asupra întregii proceduri de achiziţie publică a fost păstrat, primarul Mazăre Radu Ştefan numind trei experţi cooptaţi, persoane de încredere din cadrul primăriei, care să asiste comisia de evaluare constituită în cadrul Regiei pentru a evalua ofertele depuse pentru proiectul «Campus Social Henri Coandă». Astfel, prin Dispoziţia nr. 3700/22.09.2011 (…), emisă de primarul Radu Ştefan Mazăre, au fost nominalizaţi experţii cooptaţi pe lângă Comisia de evaluare, fără drept de vot, următoarele persoane: (...), (...) şi (...) , toţi din cadrul Primăriei municipiului Constanţa. (...). Urmare a transferului acestui program către RAEDPP Constanţa, la data de 11.07.2011 a fost completat programul de achiziţii publice pentru anul 2011 al Regiei cu valoarea acestui obiectiv de investiţii, respectiv cu 37.241.120 de lei, fără TVA (…). (...) Din verificarea site-ului Primăriei Constanţa, a rezultat că în aceeaşi zi a fost emisă Autorizaţia nr. 1002/19.07.2011 solicitată de Morgenstern Avraham, ceea ce demonstrează eficienţa demersurilor primarului“, au conchis procurorii.  
 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Zeci de hectare din zona Brătianu - Anadalchioi, retrocedate Victorie pentru unul dintre inculpaţi. Alin Horaţiu Dima pleacă din ţară (rechizitoriu)

09 Aug 2017 3426

Termenul de azi este al 37-lea Radu Mazăre şi Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, la Tribunalul Constanţa (rechizitoriu)

20 Jun 2017 3159

# 35 de înfăţişări Un nou termen pentru Radu Mazăre şi Sorina-Gina Hortolomei-Moscu (rechizitoriu)

25 Apr 2017 5168

Noi termene de judecată pentru Avraham Morgenstern şi fraţii Mazăre (rechizitoriu)

21 Apr 2017 1369

Gata! Judecata s-a terminat! Când va avea loc pronunţarea în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa (rechizitoriu)

10 Apr 2017 9769

# 106 termene Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, redeschis azi de judecătoarea Corina Cornelia Dăescu (rechizitoriu)

07 Apr 2017 1835

# 104 termene Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, redeschis. DNA cere pedepse maxime pentru Mazăre şi Nicuşor Constantinescu (rechizitoriu)

03 Apr 2017 9709

# 103 termene Judecata în „Dosarul Retrocedărilor din Constanţa“, aproape de final. Azi, o nouă înfăţişare (rechizitoriu)

29 Mar 2017 2492

Valentin Răducu Preda, menţinut sub control judiciar de judecătoarea Daniela Panioglu (rechizitoriu)

04 Mar 2017 1606

Avraham Morgenstern, apropiat al lui Mazăre, va fi judecat de femeia care a „îndrăznit“ să-l citeze pe Nicuşor Constantinescu (rechizitoriu)

04 Mar 2017 2246

# Termen 31 Radu Mazăre şi Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, azi, la Tribunalul Constanţa (rechizitoriu)

28 Feb 2017 1293

Radu Mazăre, Alexandru Mazăre și Avraham Morgenstern, așteptați la ICCJ în dosarul Campusului Social Henri Coandă (rechizitoriu)

11 Jan 2017 2090

Avraham Morgenstern, apropiat al lui Radu Mazăre, condamnat la 12 ani închisoare (rechizitoriu)

10 Jan 2017 4027

Radu Mazăre, prezent la Tribunalul Constanţa! (rechizitoriu)

20 Dec 2016 1131

ANI cere ca Radu Mazăre să fie controlat la avere! Dosarul, la Curtea de Apel Constanţa (rechizitoriu)

19 Dec 2016 3629

UPDATE. Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, a scăpat de controlul judiciar în dosarul Campusului Henri Coandă! (rechizitoriu)

07 Dec 2016 9588

Dosarul Mazăre - Hortolomei-Moscu, amânat pentru anul viitor (rechizitoriu)

05 Dec 2016 1750

Radu Mazăre, la Înalta Curte! (rechizitoriu)

29 Nov 2016 2900

Radu Mazăre, la Tribunalul Constanţa (rechizitoriu)

25 Nov 2016 2031

Judecată pentru „cuibuşorul“ din Bucureşti? Mazăre, Constantinescu, Strutinsky şi Schwartzenberg, printre reclamanţi. Dosarul, amânat (rechizitoriu)

17 Nov 2016 3056

Fraţii Mazăre, audiaţi Trei judecători de la Înalta Curte vor deschide azi Dosarul Campusului Social „Henri Coandă” (rechizitoriu)

14 Nov 2016 1361

Tribunalul Constanţa, o nouă decizie în dosarul Mazăre - Hortolomei-Moscu (rechizitoriu)

11 Nov 2016 2347

Nemirschi, Frigioiu şi Nejloveanu ar putea fi audiaţi azi într-unul dintre dosarele lui Radu Mazăre (rechizitoriu)

04 Nov 2016 2248

Dosarul a primit al 27-lea termen DNA acuză - evaziune de milioane de euro din contracte cu RAEDPP şi Confort Urban Constanţa (rechizitoriu)

21 Oct 2016 2352

Tribunalul Constanţa, decizie importantă pentru procurorii DNA Constanţa, Radu Mazăre şi Sorina-Gina Hortolomei-Moscu (rechizitoriu)

18 Oct 2016 5416

Dosarul Mazăre - Hortolomei-Moscu, amânat pentru 18 octombrie (rechizitoriu)

15 Oct 2016 1578

UPDATE 1. Şedinţa de judecată a fost amanâtă Radu Mazăre, la Tribunalul Constanţa (rechizitoriu) (galerie foto)

14 Oct 2016 2035

Radu Mazăre rămâne sub control judiciar! (rechizitoriu)

12 Oct 2016 1502

Cine sunt Trei judecători pentru Dosarul Campusului Social „Henri Coandă” (rechizitoriu)

11 Oct 2016 2268

Radu Mazăre cere audierea lui Elan Schwartzenberg (rechizitoriu)

10 Oct 2016 2255

S-a stabilit primul termen de judecată în dosarul „Henri Coandă”. Elan Schwartzenberg, arestat în lipsă (rechizitoriu)

30 Sep 2016 2608

Urmează o decizie importantă a Tribunalului Constanţa în dosarul Mazăre - Hortolomei-Moscu (rechizitoriu)

28 Sep 2016 2674

După o pauză de patru luni Radu Mazăre şi Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, în faţa Tribunalului Constanţa (rechizitoriu)

06 Sep 2016 4901

Se vor audia părţile, pentru declaraţii suplimentare S-a amânat termenul în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa (rechizitoriu)

25 Aug 2016 1577

Termenul 90 în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa (rechizitoriu)

23 Aug 2016 2455

Valentin Preda rămâne sub control judiciar. A fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi consilierul lui Mazăre (rechizitoriu)

16 Aug 2016 1571

Unul dintre inculpaţii Dosarului Retrocedărilor din Constanţa, în atenţia judecătorilor de la Curtea Supremă (rechizitoriu)

05 Aug 2016 2712

Judecătorul care a achitat un inculpat din Dosarul Retrocedărilor din Constanţa rămâne sub control judiciar (rechizitoriu)

28 Jul 2016 2091

Radu Mazăre, azi, la Înalta Curte (rechizitoriu)

11 Jul 2016 2490

Un nou termen în dosarul lui Valentin Preda, acuzat de divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională (rechizitoriu)

24 Jun 2016 1564

În dosarul Campusului Henri Coandă DNA cere arestarea în lipsă a omului de afaceri Elan Schwartzenberg (rechizitoriu)

31 May 2016 1663

Radu Mazăre și fratele lui, senatorul Alexandru Mazăre, la Curtea Supremă a României (rechizitoriu)

09 May 2016 4299

Radu Mazăre, în faţa judecătoarei care a închis definitiv dosarul „Mita de la Primărie“ (rechizitoriu)

06 May 2016 2898

Bodean, Mazăre şi Hortolomei-Moscu, la Tribunalul Constanţa, pe 7 iunie (rechizitoriu + document)

25 Apr 2016 2753

ZIUA „Z“ pentru Radu Mazăre Fostul primar al Constanţei află azi dacă poate pleca din ţară (rechizitoriu)

07 Apr 2016 1746

Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi ex-consilier al lui Radu Mazăre, sub control judiciar (rechizitoriu)

04 Apr 2016 2381

Radu Mazăre, inculpat pentru a patra oară! Femeia pe care n-o s-o uite prea curând - Dana Ana, de la DNA (rechizitoriu)

02 Apr 2016 2420

Începe judecata lui Radu Mazăre în dosarul instrumentat de Andrei Bodean, de la DNA (rechizitoriu)

11 Feb 2016 4249

Radu Mazăre, cu contestaţie în faţa judecătoarei Valentina Boboc, de la Curtea de Apel (rechizitoriu)

10 Feb 2016 1695

Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky, din nou în faţa judecătorilor de la Curtea Supremă (rechizitoriu)

27 Jan 2016 2155