„Eminescu? Aaa... un actor, scriitor contemporan" (galerie foto+video)

CAP_2_Eminescu_04.jpgUn bărbat cu dizabilităţi din Buzău, care-şi câştigă traiul cerşind la Constanţa, a fost singura persoană care şi-a amintit exact ce se celebrează astăzi # În varianta on line a cotidianul Ziua de Constanţa, există înregistrarea video a sondajului

„Te duci şi ani de suferinţă/N-or să te vadă ochii-mi trişti/Înamoraţi de-a ta fiinţă/De cum zâmbeşti, de cum te mişti". Dus a fost dintre noi, dar şi din gândurile noastre, Mihai Eminescu.

A rămas un bust de piatră ce priveşte spre mare, o mulţime de poezii şi un teanc de cărţi de comentarii superficiale, menite să-i facă pe tineri să-i descifreze opera. Astăzi, se împlinesc 159 de ani de la naşterea „luceafărului" poeziei româneşti, dar de acest moment istoric îşi mai aduc aminte doar profesorii, oamenii de cultură şi câţiva vârstnici. Tinerii nu s-au chinuit să înţeleagă romantismul eminescian. O dovedeşte un sondaj în rândul constănţenilor, o invitaţie la neuitare. „Nu ştiu câţi ani se împlinesc. 50? Nu ştiu...", dă greş un licean. Spune, totuşi, că-i place Eminescu, dar... nu ştie nicio poezie. Un lapsus legat de anul naşterii poetului are şi un al doilea tânăr. Deşi este la vârsta la care orele de limba şi literatura română se studiază Eminescu, nu are habar. „Aaaaa, nu... n-am mai fost de mult pă la şcoală... vreo 30-40 de ani, cam aşa... 159? Aaa, i-auzi!?", se hlizeşte la amicul său. Nu a ghicit nici el. Pe aproape este însă un alt băiat. A trecut ceva vreme de când a terminat liceul, dar totuşi mai ţine minte câte ceva. „124, cumva? Ştiam ceva cu 1850 - 1889. Mi-a plăcut poetul. În liceu am făcut jumătate de an numai Mihai Eminescu", spune bărbatul şi drept dovadă că Eminescu a fost unul dintre preferaţii lui acceptă să recite şi prima strofă din „Luceafărul".

„Un actor... scriitor contemporan"

„A fost odată ca-n poveşti/A fost ca niciodată/Din rude mari, împărăteşti/O prea frumoasă fată"... Au fost, într-adevăr, şi liceeni pasionaţi de literatură. Cam greu de găsit prin Constanţa lui 2009. Un licean de la „Colegiul Comercial Carol I" Constanţa dă de-a dreptul cu bâta în baltă. Îi place Eminescu, dar nu ştie cine a fost. „Nu, nu ştiu câţi ani se împlinesc, nu am treabă. Este unul dintre cei mai mari actori... ăăăă... scriitor contemporan. S-a născut laaa... nu ştiu, nu mai ştiu cât". Gradul său de cultură nu-l depăşeşte pe cel al unui rrom care-şi face traiul în Piaţa Griviţei şi recunoaşte că nu a studiat vreodată. „N-avem noi şcoală. Nu am avut posibilitate pentru că eram 20 de copii în casă. Ce să ştiu? Că era un băiat bun? Ce să citesc... că era băiat bun?". Un bărbat cu dizabilităţi, din Buzău, care-şi câştigă traiul cerşind la Constanţa, a fost singura persoană care şi-a amintit exact ce urma să se celebreze astăzi. „Naşterea lui Mihai Eminescu... s-a născut în 1850, a murit în 1889. A murit o dată cu Ion Creangă. Îi făcea poezii Veronicăi Micle, iubita lui. A scris multe, multe poezii. El a fost cel mai mare scriitor al României, este şi va rămâne, pentru că nu s-a născut altul. Când se va naşte, vom spune că el este în locul lui Eminescu. Este poetul numărul 1, cum este Hagi în fotbal".

„Generaţia tânără nu mai are apetenţă pentru poezie"

Carmen Pavel este profesor la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi încă îl mai consideră pe Eminescu un punct de reper pentru cultură. Aşa cum ar trebui să o facă toată lumea. „În general, generaţia tânără nu mai are apetenţă pentru poezie. Tinerii nu mai citesc, de fapt, nu mai citesc cam deloc. Apelează la Internet, stau mai puţin în biblioteci, au o cu totul altă modalitate de a recepta cultura. Anul trecut am văzut un reportaj în care erau intervievaţi diverşi pe stradă şi întrebaţi unde este mormântul lui Mihai Eminescu. Nimeni nu a ştiut să răspundă şi s-a găsit cineva care a ştiut, dar acela, din nefericire, era cetăţean italian. Mi-a fost ruşine", încheie aceasta.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

un constantean

15 Jan, 2009 08:45

cum adica bust din piatra ? daca nu stii, intrebi, cauti . esti ziarista

Articole asemanatoare

PUZ la Mediu COMCM SA Constanța intenționează să ridice imobile de 10 etaje în zona bulevardului Aurel Vlaicu

19 May 2024 548

Deputatul Iusein Ibram, o nouă nominalizare pentru a reprezenta UDTR în Parlamentul României (GALERIE FOTO)

19 May 2024 318

1.500 de tătari, la marșul UDTTMR, la comemorarea a 80 de ani de la Surghiunul din 18 mai 1944 (FOTO)

19 May 2024 668

Oficial de la ANR Constanța despre accidentul de navigație de la Sf .Gheorghe Este posibil ca nava implicată să fie cea care a apărut în presa bulgară

19 May 2024 493

Tribunalul Tulcea, termen nou în dosarul insolvenței Alcovin SRL, din Tulcea! Firma deține celebra Cramă Măcin, furnizor al Casei Regale a României!

19 May 2024 297

În atenția șoferilor! Transport agabaritic pe ruta Agigea-Slătioara

19 May 2024 322

Infotrafic Cum se circulă astăzi pe arterele principale, la orele dimineții

19 May 2024 326

Cum va fi vremea duminică, 19 mai 2024, în Dobrogea?

18 May 2024 555

Acționarii Neptun-Olimp SA, convocați în adunare generală

18 May 2024 453

Ce decizii au luat acționarii societății Frial SA Constanța

18 May 2024 415

Mircea Geoană, despre sistemul de vot din România-„Este cel mai primitiv din toată Europa“

18 May 2024 401

Firme Constanța Paloma Star SRL își reia activitatea. Iată de când

18 May 2024 382

Trei cetăţeni români şi-au semnalat prezenţa în Noua Caledonie! Anunțul MAE

18 May 2024 373

Trafic blocat pe DN22 Tulcea-Babadag, din cauza unui accident rutier!

17 May 2024 715

Firme Constanța Progress Consulting SA, decizie pozitivă pentru ca Easy Credit 5 All IFN SA să contracteze un credit de 1 milion de euro

17 May 2024 537