Liderul de opinie Spitalul de Urgenţă ne moare, cu pacienţi cu tot

Deşi se află printre primele cinci spitale din ţară în ceea ce priveşte complexitatea cazurilor rezolvate, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa este lăsat să moară de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Sub pretextul crizei financiare, cele două instituţii „ucid", cu bună ştiinţă, o unitate sanitară care automat va trage după ea, într-o groapă comună, şi pe bolnavii trataţi aici. Lunar, unitatea sanitară este păgubită cu câteva milioane de lei, bani pe care Ministerul, conform Legii, ar fi trebuit să îi plătească. Luna trecută, spre exemplu, SCJU a pierdut peste un milion de lei reprezentând servicii medicale efectuate, dar neplătite de Casa de Asigurări de Sănătate. Consecinţa? Bolnavii internaţi aici continuă să-şi cumpere singuri medicamentele pentru că banii nu ajung decât pentru asigurarea celor necesare urgenţelor care pun în pericol viaţa oamenilor. „Contractul cu Casa nu se ridică la nivelul spitalului nostru, al serviciilor medicale pe care le oferim. Dacă ni s-ar fi decontat sumele reale, nu am fi avut probleme cu medicamentele şi materialele sanitare", a declarat managerul SCJU Constanţa, dr. Dan Căpăţână. Unitatea sanitară ar mai fi trebuit să primească, în primele şase luni, 7,9 milioane de lei de la Ministerul Sănătăţii pentru indicele de complexitate a cazurilor. „Banii aceştia sunt pierduţi. Ni s-a spus că nu există fonduri. Suntem în top cinci al spitalelor din ţară care au cel mai mare indice de complexitate a cazurilor rezolvate, dar, practic, nu primim niciun leu, deşi Legea obligă Ministerul să vireze aceşti bani", a mai precizat dr. Căpăţână.

Tot la Bucureşti...

Consecinţele acestei bătăi de joc ministeriale sunt lăsarea în paragină a unei unităţi cu medici specialişti foarte buni şi obligarea bolnavilor de a lua în continuare trenul către Capitală. „Sunt servicii medicale pe care nu le putem efectua din cauza lipsei aparaturii de înaltă performanţă. Majoritatea pacienţilor pleacă la Spitalul Floreasca. Acesta nu a dus niciodată lipsă de bani sau medicamente şi are aparatură de ultimă generaţie. Pesemne pentru că este în curtea Ministerului, iar miniştrii se gândesc că şi ei se mai îmbolnăvesc", a mai afirmat managerul SCJU Constanţa. Spitalul nostru îşi trimite bolnavii la Bucureşti pentru angiografii, pentru că aparatul de aici zace defect de mai bine de trei ani şi nu sunt bani pentru a fi reparat. Chirurgia Pediatrică este şi ea la pământ - nu există posibilitatea operării nou-născuţilor din cauza lipsei de echipamente. Mulţi bolnavi de cancer pleacă şi ei în Capitală. Spitalul nostru nu are aparatura necesară pentru tratarea anumitor tipuri de cancer, iar aparatul de radioterapie de aici este depăşit de vreme şi poate face mai mult rău decât bine.

www.lideruldeopinie.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rugbyștii de la Tomitanii Constanța au încheiat en-fanfare sezonul regular. Urmează turneul final

29 Apr 2024 70

Fotbalistele de la Farul Constanța, în continuare pe primul loc. În ultimul meci, egal cu Csikszereda Miercurea Ciuc

29 Apr 2024 126

LIVE Text+VIDEO Vergil Chițac își depune candidatura la Primăria Constanța-„Viitorul Constanței stă în proiectele începute” (FOTO+VIDEO)

29 Apr 2024 312

Editorial Predare de ștafetă în Superligă. De la Farul la FCSB

28 Apr 2024 493

Echipa Under-18 de la Farul Constanța s-a calificat în finala Ligii de Tineret (GALERIE FOTO + VIDEO)

28 Apr 2024 640

Candidații PNL, Florin Mitroi și Vergil Chițac își depun luni, 29 aprilie, candidaturile pentru alegerile locale

28 Apr 2024 592

Bărbat decedat pe plaja din Mamaia. Salvamarii fac apel la responsabilitate! (VIDEO)

28 Apr 2024 591

Simona Halep, acționar la Farul Constanța? Iată ce a răspuns Stere Halep

28 Apr 2024 1408

Păstrăv la tavă cu garnitură de cartofi și friptură de pui în sos ostropel Meniu special de Florii pentru pacienții din spitalele constănțene, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL

28 Apr 2024 555

Handbal CSM Constanța este vicecampioana României! (GALERIE FOTO)

27 Apr 2024 771

Volei Al doilea succes cu FC Argeș și CSM Constanța s-a clasat pe locul nouă în Divizia A1 (GALERIE FOTO + VIDEO)

27 Apr 2024 657

CSM Constanța Voleibalistele au câștigat primul meci din seria cu FC Argeș (GALERIE FOTO + VIDEO)

27 Apr 2024 550

Județul Constanța Echipa de fotbal a Comunei Cumpăna este câștigătoarea Cupei Satelor

26 Apr 2024 638

IGSU Recomandările pompierilor, în prag de sărbători

26 Apr 2024 378

Dosarul Mineriadei Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare – a refuzat să dea declarații

26 Apr 2024 478