Liderul de opinie Tun imobiliar pe sănătatea românilor - "NU desfiinţării Sanatoriului Mangalia"!

Peste 200 de angajaţi ai Sanatoriului Balnear şi de Recuperare (SBR) Mangalia, precum şi aproximativ 400 de locuitori ai municipiului au protestat, ieri, în faţa Casei de Cultură, împotriva desfiinţării unităţii sanitare. Oamenii vor oprirea proiectului de Hotărâre de Guvern şi păstrarea personalităţii juridice a unui sanatoriu emblematic atât pentru Mangalia, cât şi pentru turismul balnear din ţară. Pe jos erau aruncate mai multe bileţele trase la xerox, în care se afirma că „PDL, UNPR şi Iorguş (n.r. - fostul primar PDL al Mangaliei) pregătesc un tun imobiliar. Vor să preia Sanatoriul cu două miliarde de lei. 150 de oameni vor fi daţi afară fără niciun motiv. Mangalia va rămâne fără un simbol al turismului". Primarul municipiului, Claudiu Tusac, a declarat că transformarea unităţii în secţie exterioară a Sanatoriului Techirghiol va aduce mari prejudicii atât din punctul de vedere al sănătăţii oamenilor, cât şi din punct de vedere financiar şi a acuzat partidul portocaliu de intenţii necurate. „Va stagna dezvoltarea turismului în sudul litoralului. Taxele şi impozitele strânse la buget vor scădea considerabil, iar asta înseamnă că viaţa cetăţenilor va deveni mai grea. Nu putem să permitem acest lucru. V-au tăiat salariile, v-au restructurat, iar acum vor să vă lase de tot fără loc de muncă, să vă ia acest sanatoriu", a precizat Claudiu Tusac, adresându-se personalului medical îngrijorat de soarta lui şi a unităţii. Protestatarii s-au înarmat cu fluiere şi pancarte şi au scandat lozinci, precum „Unitate" şi „Nu desfiinţării Sanatoriului Mangalia". Edilul-şef a reamintit momentul anului 2010, când a fost chemat la Ministerul Sănătăţii, unde i s-a spus că Sanatoriul Mangalia este pe lista unităţilor de interes naţional şi nimeni nu se va atinge de el. „La nici un an de la această discuţie, sanatoriul a sărit de pe această listă şi a ajuns pe cea a unităţilor desfiinţate fără niciun motiv", a mai afirmat Tusac. Liderul Sindicatului „Sanitas" Constanţa, Nicolae Manea, a declarat că decizia Ministerului Sănătăţii este una pripită şi doreşte ca oficialii să se deplaseze din birourile lor şi să analizeze situaţia la faţa locului, aşa cum ar fi fost normal să o facă.

Protestele se mută în Capitală

Dacă nu se va reveni asupra deciziei, angajaţii sunt hotărâţi să-şi facă dreptate şi să-şi scandeze nemulţumirile direct la Bucureşti, la sediul Ministerului Sănătăţii sau al Guvernului. „Este o decizie aberantă de a şterge de pe harta unităţilor balneare un asemenea sanatoriu. Decizia a fost luată în necunoştinţă de cauză, fără a întreba specialiştii care lucrează aici. Împreună cu managerul am fost la Bucureşti şi am discutat cu ministrul Cseke Attila. Nu ni s-au dat răspunsuri, motivaţii. Ni s-a spus doar că se va analiza. Desfiinţarea unui brand este o lovitură mult prea grea dată balneologiei, în general", a precizat Nicolae Manea.

85 de oameni pe drumuri

Transformarea Sanatoriului Mangalia în secţie exterioară a unităţii similare de la Techirghiol înseamnă că 85 de oameni, angajaţi TESA, îşi vor pierde locurile de muncă. „Este posibil ca numărul de paturi să scadă şi, automat, va fi dat afară şi personal medical. Nu putem permite aşa ceva", a declarat liderul „Sanitas" Constanţa. Managerul SBR Mangalia, Laura Condur, este încă uimită de dorinţa ministerului de a desfiinţa o unitate cu tradiţie, care aduce profituri considerabile. „Ministerul Sănătăţii nu ne-a mai dat bani de cinci ani, iar, în 2010, contractele cu Casa de Asigurări şi Casa de Pensii au scăzut cu 40%. Şi totuşi, în aceste condiţii de criză economică gravă, noi am încheiat anul cu un profit de 26 miliarde lei vechi şi încă mai avem de primit bani de la colaboratorii noştri. Ce motive au să ne desfiinţeze? Suntem mai mult decât rentabili", a declarat managerul sanatoriului. Anul trecut, sanatoriul a avut 10.500 de pacienţi din ţară, cărora li s-au adăugat alţi 600 din străinătate.

http://lideruldeopinie.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un preot a sfințit o curbă în care au avut loc mai multe accidente rutiere grave (VIDEO)

03 Feb 2022 1785

Fost comandant de echipaj și șofer în ISU Dobrogea, în arest. Cererea de eliberare, respinsă (minută)

14 Oct 2021 2488

Un fost angajat al ISU Dobrogea a cerut să fie eliberat din arest

28 Jul 2021 2728

Șef echipaj SMURD Angajat al ISU Dobrogea, arestat pentru agresiune sexuală, racolarea minorilor în scopuri sexuale și coruperea sexuală

30 May 2021 7146

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 iunie 2018

20 Jun 2018 3442

Doliu în cinematografie. Un cunoscut cineast s-a stins din viață. Împlinise de curând 64 de ani

18 Feb 2018 3623

În plină vară, în România, a nins! Temperaturile au scăzut brusc

12 Aug 2016 6235

Primarul comunei Jilava a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații

11 Jul 2016 2747

Riseproject.ro Riseblog - Cu cât ne-a umflat Cocoş preţul analizelor medicale

07 Jul 2016 5745

Accesul câinilor şi vehiculelor pe plajă este interzis

24 Mar 2016 4295

Rolul unui set de TV Plasma din lemn masiv in amenajarea sufrageriei

30 Jan 2016 9487

Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a rectorului Academiei Navale. Vergil Chițac - „Analizez şi posibilitatea de a candida... Nu am decis sub ce formă“

28 Jan 2016 4112

15 ianuarie – Marele poet naţional Mihai Eminescu omagiat la Cumpăna, de Ziua Culturii Naţionale

13 Jan 2016 3294

Comunicat de presă - DIICOT

07 Jan 2016 2725

Măsuri de prevenire a incendiilor specifice campaniei de recoltare a cerealelor

23 Jul 2015 2801