Liderul de OpinieFără subvenţie la căldură!

RADET Constanţa s-a întâlnit ieri cu administratorii asociaţiilor de proprietari din zonele CET, Poarta 6 şi Km 4-5. În cadrul şedinţei de lucru reprezentanţii regiei autonome au expus asociaţiilor de locatari măsurile ce pot fi luate pentru a nu se resimţi atât de mult creşterea preţurilor la gigacalorie ce cel mai sigur vor interveni ca urmare a deciziei guvernanţilor de eliminare a subvenţiei la încălzire, hotărâre luată în acord cu FMI. În primul rând administratorilor li s-a propus să izoleze termic blocul, iar proprietarii să înlocuiască tâmplăria de lemn cu cea de termopan. De asemenea pentru a mai fi câştigate câteva grade şi nu aruncate pe fereastră, directorul de producţie al RADET, Liviu Popa i-a sfătuit pe reprezentanţii asociaţiilor de proprietari să aibă grijă din această vară ca instalaţia de la subsol să fie funcţională şi totodată izolată termic. Pentru costuri mai mici la întreţinere montarea repartitoarelor este şi ea prioritară. Întrucât în cazul firmelor cu repartitoare au fost probleme, în acest an, în toată ţara, implicit la Constanţa, în sensul că apartamente asemănătoare au plătit pentru căldură facturi total diferite, există soluţii de îndepărtare a acestor situaţii. Liviu Popa a precizat că odată constatat că apartamente asemănătoare au facturi diferite acest fapt trebuie reclamat la ANRSC. „Reclamaţiile pot fi depuse direct la ANRSC sau la noi, la RADET, iar noi ne vom ocupa ca ele să ajungă la ANRSC", a precizat directorul de producţie al regiei autonome care a precizat că, pentru o siguranţă mai mare a locatarilor, RADET are în vedere încheierea de protocoale cu firmele de repartitoare.

Un nou CET = costuri mai mici

Pentru că CET Constanţa nu are randamentul aşteptat - fapt ce a dus la creşterea cu 20 lei a gigacaloriei de la data de 1 aprilie, dar şi la distribuirea, în această iarnă, pentru o perioadă de timp, a energiei termice sub parametrii normali - Primăria Constanţa are în plan formarea unei noi centrale energotermice ce ar duce la ieftinirea gigacaloriei. „Este foarte important să ai un CET care are un randament mare. Un randament mare înseamnă automat costuri mai mici. Dacă ai costuri mai mici, produci gigacalorie cu preţ mai mic, iar aceasta se reflectă pe de-o parte la consumator - preţul devine mai uşor de suportat, pe de altă parte se reflectă la fel de pregnant şi în cazul municipalităţii - aceasta va plăti o subvenţie mai mică", a precizat Liviu Popa. Primăria Constanţa a discutat deja cu reprezentanţi ai BERD, dar şi cu alţi finanţatori. Se are în vedere fie preluarea actualului CET, cel aflat în subordinea Guvernului nu dă randamentul corespunzător, fie crearea uneia sau a mai multe centrale termice.

Evitaţi debranşările!

Proprietarii sunt sfătuiţi să evite debranşările. Motivul? Preţul gazelor se va dubla din 2013, iar încălzirea apartamentelor prin intermediul centralelor va ajunge să coste mai mult decât în sistem centralizat. Înainte de a face orice pas locatarii trebuie să ia în calcul că numai montarea centralelor şi schimbarea caloriferelor şi a instalaţiilor ajunge să coste 10.000 lei. Directorul de producţie al RADET, Liviu Popa a precizat că spre deosebire de anul trecut, până la ora actuală, nu a fost depusă nicio cerere de debranşare şi că numărul debranşărilor la nivel de municipiu este, în prezent, redus.

Factura la apă caldă şi căldură va exploda

Dacă autoritatea locală nu va avea fonduri să suporte majorarea gigacaloriei odată cu eliminarea de către Guvern a subvenţiei la încălzire, costul mediu pentru încălzirea şi apa caldă consumată de un apartament cu trei camere va costa în iarna următoare 330 lei faţă de 225 lei, în prezent. Pentru o garsonieră de la un cost mediu de 125 lei se va trece la un cost mediu de 185 lei. În cazul a două camere preţul va urca la 270 lei, faţă de 182 lei, iar un apartament cu patru camere va datora 420 lei faţă de 285 lei. Să ţinem cont că acestea sunt costurile medii pentru apă caldă şi căldură, lor li se vor alătura şi costul apei rece.

P.S.: Amintim că Guvernul s-a dovedit rău platnic în privinţa subvenţiilor, din anul 2008 până-n prezent acesta datorează RADET 11 milioane de euro. Am putea spune că acestea au existat doar cu numele, fapt ce a însemnat un efort în plus pentru autoritatea locală de a ţine în frâu costul gigacaloriei - cotat la unul bun la nivel de ţară. Vorbim de un preţ/gigacalorie de 150 lei iarna aceasta şi 170 lei de la 1 aprilie.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu este păcăleală! De astăzi, 1 aprilie, se oprește furnizarea căldurii în municipiul Constanța

01 Apr 2024 756

Termoficare Constanța Avarie pe bulevardul I. C. Brătianu. Iată ce consumatori nu vor avea apă caldă și căldură

27 Mar 2024 668

Termoficare Constanța Apa caldă și căldura oprite în unele zone din municipiu în urma unei avarii

25 Mar 2024 977

Societatea Termoficare Constanța va începe citirea contoarelor de energie termică. Iată când

22 Mar 2024 693

Termoficare Constanța face un anunț de întrerupere a furnizării de apă caldă și încălzire. Zona vizată

19 Mar 2024 624

Termoficare Constanța Lucrări pe strada Răscoalei. Iată ce consumatori nu vor beneficia de apă caldă și căldură în perioada următoare

10 Mar 2024 622

Termoficare Constanța Ce constănțeni nu vor avea apă caldă și căldură începând de mâine?

06 Mar 2024 862

Avarie Termoficare Constanța! Mai mulți constănțeni nu au apă caldă și căldură

22 Feb 2024 841

Termoficare Constanța Revine apa caldă și căldura într-o zonă din municipiu

15 Feb 2024 772

Termoficare Constanța Revine apa caldă și căldura în unele zone din municipiu. Iată lista zonelor vizate

14 Feb 2024 946

O nouă avarie Termoficare Constanța! Mai multe puncte termice nu furnizează căldură și apă caldă

13 Feb 2024 794

Termoficare Constanța Revine apa caldă și căldura pe o stradă din municipiu

12 Feb 2024 897

Termoficare Constanța Fără apă caldă și căldură într-o zonă din municipiu. Iată care este aceea

12 Feb 2024 792

Termoficare Constanța Se oprește apa caldă și căldura pe o stradă din municipiu. Iată care este aceasta

11 Feb 2024 838

Termoficare Constanța Se oprește apa caldă și căldura în mai multe zone din municipiu. Iată lista străzilor vizate

11 Feb 2024 1145