Observator de Constanţa Bancile constantene, amendate cu aproape 3 milioane de lei

CJCP Constanta a inregistrat peste 400 de reclamatii ce au ca obiect nerespectarea OUG 50/2010

23 din cele 69 de amenzi aplicate au fost contestate in instanta

Sute de reclamatii au curs, in acest an, la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor din partea constantenilor suparati ca bancile cu care au contracte de creditare nu au respectat si nu respecta legislatia in vigoare. Clientii reclama faptul ca, odata cu aparitia OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, ordonanta care aliniaza legislatia romaneasca la directivele europene, bancile au modificat toate clauzele in favoarea lor. Reclamantii amintesc ca anul trecut, in plin an de criza economica, mai toate bancile au majorat ratele lunare de credit de la cateva zeci pana la cateva sute de euro. Si, parca nu era de ajuns in acest an, toate bancile au transformat dobanda interna in marja fixa plus EURIBOR / ROBOR / LIBOR, in functia de moneda creditului. Numai ca bancile, pentru a-si putea pastra actualele dobanzi, au majorat marja fixa din contract, fapt ce era interzis prin lege. De asemnea, alte banci au pastrat comisioanele risc din contractele de credit de consum sau introducerea unor noi comisioane, desi legea preciza eliminarea lor. Alti constanteni au sesizat ca banca si-a rezervat dreptul de a modifica dobanda fara a indica in contract motive clare, cu notificarea consumatorului, iar in cazul in care acesta nu raspundea in termenul stabilit de banca se considera aceeptarea tacita. Acestea sunt doar cateva dintre exemplele date de consumatori in sesizarile scrise primite de CJPC Constanta.

Comisarul sef al CJPC, Dionisie Culetu, declara ca numai in judetul Constanta numarul reclamatiilor inregistrate de CJPC Constanta s-a ridicat, in perioada 21 septembrie si 12 decembrie, la peste 400 de sesizari. In urma abaterilor constatate ca urmare a nerespectarii prevederilor OUG 50/2010 s-au aplicat un numar de aproape 70 de amenzi contraventionale, in valoare de peste 2.700.000 de lei. Din numarul total de 69 de procese verbale incheiate au fost contestate in instanta pana in prezent 23. Comisarul sef al CJPC, Dionisie Culetu, precizeaza ca plangerile impotriva proceselor verbale de contraventie se depun la judecatoria pe raza careia s-a savarsit contraventia.

Trebuie sa mentionam ca sute de mii de romani din intrega tara care au astfel de constracte de credite s-au constituit in grupuri pentru a da in judecata bancile care nu respecta legislatia. Ei acuza ca unitatile de creditare nu au respectat niciodata consumatorii, avand in vedere ca de obicei la schimbarea de dobanda clientul nu este chemat la banca pentru a i se aduce la cunostinta si pentru a semna un act aditional, asa cum prevad de altfel toate contracte de credit. Unii dintre constantenii se plang, de exemplu, ca aceste contracte de creditare nu au fost respectate niciodata de banca, iar acum, cand exista o legislatie clara, lucrurile nu s-au modificat. Poate este de inteles de acesti consumatori nu au sustinere din partea statului roman avand in vedere ca inainte ca Guvernul roman sa se imprumute de la Banca Mondiala a luat credite din bancile comerciale. Si atunci, de ce ne mai miram?

www.observator.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Curtea de Apel Constanța, protocol cu Inspectoratul Școlar Județean pentru educația juridică în școli! Elevii vor putea vizita instanțele de judecată

17 Apr 2024 523

Dacă bei cafea înainte de shopping, este posibil să cumperi mai mult

06 Apr 2024 420

Comuna Fântânele, din județul Constanța, a rămas fără Consiliu Local Mai mulți aleși locali au demisionat, iar ultimii patru au fost radiați din PNL. Cu toții și-au pierdut mandatele!

21 Mar 2024 1195

Termoficare Constanța, anunț despre ridicarea proceselor verbale privind consumul de energie termică

08 Mar 2024 458

Licitații publice Eco Fire Sistems SRL și Luxury Estetiq au bătut palma cu Spitalul Județean Tulcea (DOCUMENT)

05 Feb 2024 816

Alarmă în turism! Operatorii de plajă din Constanța avertizează cu privire la ritmul lent al noilor licitații

02 Feb 2024 1038

Cu executare pentru un fost rutierist, din Tulcea! Se cere rejudecarea dosarului, la Constanța

11 Jan 2024 787

Primarul Municipiului Constanța a pierdut procesul privind locurile de parcare gratuită pentru persoanele cu dizabilități! Motivarea tribunalului (DOCUMENT)

27 Dec 2023 10819

Camere speciale pentru audierea copiilor în procese, la instanțele din țară

24 Dec 2023 876

Regulamentul de gospodărire a Constanței a ajuns și la Tulcea!

12 Nov 2023 896

Termoficare Constanța Distribuirea proceselor verbale de stabilirea consumului pe luna octombrie 2023

06 Nov 2023 860

Se cere desființarea unui imobil, rezultatul unui contract de asociere pe 25 de ani Complexul Muzeal de Științe ale Naturii se judecă cu primarul municipiului Constanța

24 Oct 2023 1097

Știri Portul Constanța Fondul Proprietatea SA pierde litigiile cu Administrația Porturilor Maritime SA! Profitul, terenurile din Portul Constanța și capitalul social, motive de proces

12 Oct 2023 1368

Programul Premierului Marcel Ciolacu, luni, 2 octombrie 2023

02 Oct 2023 588

Justiție Constanța AFI SRL, procese pe bandă rulantă împotriva foștilor chiriași!

26 Sep 2023 991