Telegraf Catastrofa de la Tuzla - eroare de pilotaj

LISTA DE ERORI • Cercetările efectuate în cazul catastrofei aviatice de la Tuzla, în care şi-au pierdut viaţa 12 oameni, a restrâns lista cauzelor care ar fi putut provoca accidentul. Dacă la început anchetatorii declarau că investighează „factorul uman, factorul tehnic şi factorul de mediu“, expertizele şi declaraţiile martorilor au exclus pe rând suma de posibilităţi, ancheta concentrându-se acum pe o posibilă cauză umană. „Până în prezent nu au fost descoperite defecţiuni tehnice, dar mai sunt în derulare alte expertize tehnice. Din primele date prezentate de experţi a rezultat că motorul avionului a funcţionat normal până la momentul în care aparatul a căzut la sol“, au declarat surse apropiate anchetei. În baza acestor concluzii, coroborat cu declaraţia pilotului care a susţinut că „la scurt timp de la desprinderea de sol, avionul nu a mai putut urca“, ancheta a fost concentrată pe o culpă umană. „Ca să ne facem o idee, am verificat alte aparate AN-2. În comparaţie cu cel care s-a prăbuşit, acestea sunt adevărate epave. Cu toate acestea, ele zboară zilnic, legate cu sârmă, în condiţii de siguranţă şi nu au avut niciun incident“, au adăugat aceleaşi surse. Eroarea de pilotaj a fost şi prima concluzie trasă de cei care au observat producerea tragediei. „Era ultimul zbor, iar echipajul, pentru că vroia să plece imediat după salt acasă, şi-a luat bagajele în avion. Acest lucru combinat cu persoana în plus la bord, comandantul de la Buzău, au dus la supraîncărcarea aparatului. Din această cauză pilotul nu a ridicat avionul în două puncte înainte de decolare, pentru că ii era frică să nu intre cu elicea în pământ. S-a ridicat brusc, iar la 30 de metri a pierdut portanţa din cauza vitezei mici. Pilotul a reuşit să îl redreseze, însă, pentru că nu mai avea portanţă, a căzut placat“, a declarat un specialist în aeronautică.

• O LUNĂ DE LA ACCIDENT • Luni, 5 iulie, ora 17.40. Un avion AN-2 al Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene din Boboc se prăbuşeşte, în timpul decolării, la doar câteva sute de metri de capătul pistei. Din resturile AN-2-ului sunt salvaţi doar trei militari. Din cei 11 oameni rămaşi captivi în interiorul avionului nu a mai putut fi salvat niciunul. Printre ei se aflau cinci constănţeni. Locotenentul Liviu Antim, unul dintre cei trei supravieţuitori, a murit, la câteva ore de la accident, la Bucureşti, în urgenţa Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central. El fusese diagnosticat cu arsuri pe 90% din suprafaţa corpului. Ceilalţi doi supravieţuitori, maistrul clasa IV Marius Nazare (constănţean) şi căpitanul Daniel Bâlsanu, sunt în afara oricărui pericol. Necropsia efectuată de medicii legişti celor 11 cadavre a arătat că, dacă avionul nu lua foc, bilanţul victimelor era altul. „Acum, coroborând datele obţinute în urma necropsiei, pot spune că am găsit leziuni traumatice care ne-au arătat că unii dintre militari au murit la impact, însă am găsit şi persoane care aveau semne de violenţă mici, ceea ce înseamnă ca au supravieţuit impactului şi au murit fie din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon, fie din cauza flăcărilor“, a declarat dr. Mihai Onciu, din cadrul Serviciului de Medicină Legală Constanţa.

www.telegrafonline.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Atenție, șoferi! Accident rutier pe DN 22, între localitățile Tariverde și Mihai Viteazul (GALERIE FOTO)

26 Apr 2024 1100

Trafic îngreunat pe Autostrada A2 București - Constanța!

25 Apr 2024 488

Curtea de Apel Constanța, motivare importantă în cazul tragediei de la 2 Mai! „Nu rezultă suspiciuni care ar putea pune sub semnul îndoielii imparțialitatea şi obiectivitatea judecătorilor de la Mangalia“

25 Apr 2024 1065

IGPR InfotraficTrafic îngreunat pe centura București

25 Apr 2024 231

Un copil a fost lovit de mașină în municipiul Constanța

25 Apr 2024 672

Accident rutier la ieșirea din Gălbiori, județul Constanța. Un tir încărcat cu piatră s-a răsturnat!(Galerie FOTO)

25 Apr 2024 679

Accident rutier în stațiunea Mamaia! Unul dintre șoferi, sub influența substanțelor interzise

24 Apr 2024 632

Motivare CSM Consiliul Superior al Magistraturii respinge cererea de suspendare din magistratură a judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța (MINUTA)

24 Apr 2024 829

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe DN 6 Craiova-Strehaia,

24 Apr 2024 301

Năvodari Oficial de la IPJ, în legătură cu evenimentul rutier în care a fost implicat un copil de 8 ani

23 Apr 2024 595

Inspecția Judiciară propune suspendarea din funcție a judecătoarei Popoviciu Ancuța, de la Mangalia! Totul s-ar putea decide azi la CSM!

23 Apr 2024 563

UPDATE Năvodari Accident rutier - copil aflat pe bicicletă, rănit

23 Apr 2024 947

IPJ Constanța mută Poliția din Vama Veche, din container, într-o clădire a Gărzii de Coastă! Urmează reparații generale (FOTO+VIDEO)

22 Apr 2024 908

IGPR Infotrafic Circulație îngreunată pe DN 2

22 Apr 2024 253

Accident rutier în zona Taberei Năvodari! Două autoturisme, implicate (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 846